Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση για την καταπολέμηση κουνουπιών

Προβληματισμός για τυχόν καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΙΠΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ



Μακροσκελής ήταν η συζήτηση στη συνεδρίαση, που αφορούσε την προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου της καταπολέμησης των κουνουπιών στην περιφέρειά μας. Το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης ανέλαβε να παρουσιάσει ο κ. Κωνσταντίνος Καλούδης, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης ΑΜ-Θ, ενώ από τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου επισημάνθηκε η ανάγκη προσέγγισης του θέματος, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην προάσπιση της δημόσιας υγείας. Ιδιαίτερες ήταν οι επισημάνσεις από την αντιπολίτευση, σχετικά με την απουσία ολοκληρωμένης επιστημονικής μελέτης, αλλά και με το ύψος της χρηματοδότησης, που έλαβε η περιφέρεια για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. Στην τελευταία ο κ. Καλούδης, διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για τα ίδιο πόσο, που προβλέφτηκε πέρυσι για το σύνολο των πέντε νομαρχιών, ήτοι περίπου 1,1 εκατ. ευρώ. Περαιτέρω, ο κ. Καλούδης υπογράμμισε την προσέγγιση με τη μέθοδο των Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Καταπολέμησης Κουνουπιών, που προλαμβάνουν συνδυασμό του συνόλου των σύγχρονων διαθέσιμων μεθόδων καταπολέμησης κουνουπιών. Εκτός από τη χρηματοδότηση, που συνεισφέρεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, η προγραμματική σύμβαση προβλέπει και τη χρηματοδότηση από τους δήμους της περιφέρειας ΑΜ-Θ. Μετά την κατά πλειοψηφία έγκριση της προγραμματικής σύμβασης, και αφού μεσολαβήσει η έγκριση του σχεδίου της προκήρυξης από την Οικονομική Επιτροπή, θα δρομολογηθεί διεθνής ανοικτός διαγωνισμός.



Άρης Γιαννακίδης «Μας καθυστέρησε η εγγραφή στον προϋπολογισμό μέσα στα όρια του χρόνου να επιτύχουμε καλύτερο αποτέλεσμα»


Για το ζήτημα ο περιφερειάρχης, κ. Άρης Γιαννακίδης, υποστήριξε ότι «αποτελεί μια κοινωνική αναγκαιότητα η καταπολέμηση των κουνουπιών, αφού έχει μεγάλη αντανάκλαση για τον τουρισμό». Αναφέρθηκε στην συνεργασία του από τον περασμένο Γενάρη με τον υπερπεριφερειάρχη, κ. Θύμιο Σώκο, οπότε του απεστάλη το αίτημα για χρηματοδότηση, δεδομένου ότι οι αιρετές περιφέρειες θα έχουν το Περιφερειακό Ταμείο στη δικαιοδοσία τους από 1ης Ιουλίου. Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για καθυστέρηση στην ανάληψη πρωτοβουλιών για ταχεία αντιμετώπιση του θέματος, «υποστήριξε ότι δε δικαιούμαστε εμείς να εισαγάγουμε θέμα, αφού την Παρασκευή έγινε η ανάρτηση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού, οπότε και συνεργαστήκαμε άμεσα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και διαμορφώσαμε την προγραμματική σύμβαση». «Σίγουρα θα έπρεπε να είχαμε προβεί πολύ πιο γρήγορα», παρατήρησε, «δυστυχώς όμως με την εγγραφή του προϋπολογισμού καθυστερήσαμε». «Πιστεύουμε όμως», κατέληξε, «πως μέσα στα όρια του χρόνου να επιτύχουμε καλύτερο αποτέλεσμα».


Γιώργος Παυλίδης: Ενστάσεις για καθυστέρηση, ανεπάρκεια χρηματοδότησης και επιστημονικής μελέτης


Από τη μεριά του, ο κ. Παυλίδης εκτίμησε ότι «πρόκειται μια προγραμματική σύμβαση, η οποία χωράει πάρα πολλές βελτιώσεις, αλλά δε συνοδεύεται από την επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση». «Εμείς εκτιμούμε ότι θα οδηγήσει το πρόγραμμα σε αποτυχία», συνέχισε, «σε μια περίοδο, που κυκλοφορεί ο ιός του Νείλου και έχουμε ενδημικές καταστάσεις ελονοσίας στη γειτονική Βουλγαρία». Αμφισβήτησε επίσης και τη δυνατότητα αποτελεσματικότητας της προσπάθειας καταπολέμησης των κουνουπιών, δεδομένου ότι, όπως είπε, «έχουμε 430.000 στρέμματα κατακλυζόμενης περιοχής στην περιφέρειά μας και δε φαίνεται ότι αυτό το ποσό, με αυτό το εργολαβικό κέρδος, που θα αφαιρεθεί, θα μπορέσει να οδηγήσει σε ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα». Τέλος, επέρριψε ευθύνες για καθυστέρηση στη διοίκηση της περιφέρειας, εκφράζοντας το φόβο ότι «θα ξεκινήσουμε στα μέσα του Ιουνίου και με μέσα, που θα είναι πολύ κατώτερα των απαιτήσεων, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο».


Χρήστος Τρέλλης «Είναι πρώτα από όλα ζήτημα υγείας, γι’ αυτό θα πρέπει να ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο δημόσιος φορέας»

Ο κ. Τρέλλης από τη μεριά του έκανε λόγο για «μια πολιτική της παρά πέντε ιδιωτικοποίησης βασικών κοινωνικών τομέων, όπως είναι τα ζητήματα της δημόσιας υγείας», κάτι το οποίο χαρακτήρισε απαράδεκτο και εκτίμησε ότι «είναι μέσα στα πλαίσια της πολιτικής, που ορίζει ο «Καλλικράτης»». «Το πρόβλημα είναι πρώτα από όλα ζήτημα υγείας», τόνισε, «γι’ αυτό θα πρέπει να ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο δημόσιος φορέας». Πρότεινε, λοιπόν, τη δημιουργία κέντρου καταπολέμησης του κουνουπιού σε επίπεδο περιφέρειας, που, όπως δήλωσε, «θα έχει και τις αντίστοιχες διακλαδώσεις σε περιφερειακό επίπεδο και θα στελεχωθεί από επιστημονικό προσωπικό, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα και στη συνολική πρόληψη και καταπολέμηση αυτού του προβλήματος». Από την άλλη πλευρά, υπογράμμισε και την ανάγκη «να αυξηθεί οπωσδήποτε το κονδύλι, που διατίθεται για τη φετινή χρονιά, σε ποσοστό τουλάχιστον κατά 50%, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα μιας αποτελεσματικής καταπολέμησης των κουνουπιών».


Αθανάσιος Μακρής «Τα χρήματα, που ξοδεύονται σε εργολαβίες», «μπορούν κάλλιστα να στελεχώσουν ένα δημόσιο οργανισμό 30-40 υπαλλήλων»


Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Μακρής, ζήτησε έναν πολυετή σχεδιασμό για την καταπολέμηση των κουνουπιών, μέσα από έναν δημόσιο φορέα. «Τα χρήματα, που ξοδεύονται σε εργολαβίες», τόνισε, «μπορούν κάλλιστα να στελεχώσουν ένα δημόσιο οργανισμό 30-40 υπαλλήλων, που μπορούν στην περιφέρεια να κάνουν ουσιαστική καταπολέμηση».


Πηγή:  http://www.paratiritis-news.gr/