Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Εκδήλωση για τον πολιτισμό των Πομάκων στην Θεσσαλονίκη

Διοργανώθηκε στην αίθουσα «Αλέξανδρος» από τη η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ελλήνιον»

       ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΓΙΝΕ;


Στον πολιτισμό και την παράδοση των Πομάκων της Ξάνθης ταξίδεψε τους θεατές, η εκδήλωση που διοργάνωσε στην αίθουσα «Αλέξανδρος» της Θεσσαλονίκης η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ελλήνιον».

Στόχος του «Ελλήνιον» με την συγκεκριμένη εκδήλωση, τόνισε η πρόεδρος του, δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Θεοδώρα Λειψιστινού, είναι η ανάδειξη του πολιτισμού και της παράδοσης και η διάσωση της πομακικής γλώσσας. Όπως είπε, οι Πομάκοι είναι σλαβόφωνοι μουσουλμάνοι και αποτελούν το 60% της μουσουλμανικής μειονότητας της Ξάνθης.

Η μουσική τους έχει κοινά στοιχεία και διαφορές με τους βουλγαρικούς και τους θρακικούς σκοπούς. Τίτλος του τραγουδιού είναι ο πρώτος στίχος. Οι στίχοι δεν έχουν ομοιοκαταληξία και αρκετές λέξεις επαναλαμβάνονται, όπως και στην ελληνική μουσική παράδοση. Το μέτρο ποικίλει και συχνά συναντάται ο ιαμβικός και τροχαϊκός. Ποικίλα είναι και τα θέματα, καθώς υπάρχουν τραγούδια ιστορικά, σκωπτικά, αφηγηματικά, της καθημερινότητας, του γάμου, της αγάπης, νανουρίσματα, μοιρολόγια.

Τα πομάκικα τραγούδια ερμήνευσαν η Νερμάν Μολλά, πρόεδρος του Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης και ο Αλή Ρόγκος, ο οποίος έχει κάνει σημαντική δουλειά για την καταγραφή της μουσικής παράδοσης.

Παρουσιάστηκε, επίσης, θεατρικό δρώμενο βασισμένο σε παραδοσιακό πομακικό παραμύθι με θέμα μια κοπέλα που περνάει μια σειρά από δοκιμασίες και χάρη στο ήθος που επιδεικνύει, κερδίζει την καρδιά του αγοριού.

Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης επιμελήθηκε ο λαογράφος της Ξάνθης, Βαγγέλης Δωρόπουλος και το θεατρικό δρώμενο σκηνοθέτησε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Θωμάς Βελισάρης. Προβλήθηκε απόσπασμα από την ταινία του Δημήτρη Κιτσικούδη για τη ζωή των Πομάκων με τίτλο «Πολύ μιλάς, πολύ κλαις».


Πηγή: http://www.agelioforos.gr/