Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Σημαντική ανακάλυψη για τους αρχαίους Θράκες πάνω από τον Εχίνο


Πρόγραμμα των αρχαιολογικών ανασκαφών στο χωριό Γκέλα αλλά και συντήρησης μνημείων, που αναμένεται να αναδείξει τη συνολική ιστορία της Ροδόπης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ



Πολύ κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, περίπου 50 χμ από το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος του Εχίνου, ολοκληρώθηκε μια σπουδαία ανακάλυψη που αφορά στην πορεία των Θρακών ανά τους αιώνες. Στο χωριό Γκέλα της Βουλγαρίας, χτισμένο σε υψόμετρο 1500 μέτρων στις βόρειες πλαγιές της οροσειράς της Ροδόπης, οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως λατρευτικό- τελετουργικό χώρο των αρχαίων Θρακών. Η καθηγήτρια Μαργαρίτα Βακλίνοβα ξεκίνησε τις ανασκαφές στην περιοχή του χωριού το 1964, αλλά μόλις πέρσι είδε τις ελπίδες της να γίνονται πραγματικότητα.

Τόσο οι ανασκαφές όσο και η μελέτη της πρωτοχριστιανικής βασιλικής, η οποία βρίσκεται στο κέντρο του λατρευτικού χώρου των αρχαίων Θρακών, ολοκληρώθηκαν και ήδη έχει αρχίσει το επόμενο στάδιο - η συντήρηση και η έκθεση των μνημείων που ανακαλύφθηκαν. Με τον τρόπο αυτό η περιοχή της βόρειας Ροδόπης αποκτά ένα ακόμα προορισμό πολιτιστικού τουρισμού, το χωριό Γκέλα.

"Στην περιοχή υπάρχουν ευρήματα από την εποχή του χαλκού. Εδώ υπάρχει μια μεγάλη και σημαντική νεκρόπολη η οποία μαρτυρά ότι στην περιοχή ζούσε μεγάλος αριθμός Θρακών επί χιλιετίες. Η επιλογή του χώρου από τους Θράκες δεν ήταν τυχαία, μιας και από εδώ περνούσε ένας από τους πιο σημαντικούς δρόμους της Ροδόπης που συνέδεε τα ηπειρωτικά Βαλκάνια με το Αιγαίο πέλαγος. Πρόκειται για μια εξαιρετική τοποθεσία που εξασφάλιζε αφ’ ενός μεν την προστασία και την ασφάλεια των κατοίκων και αφ’ ετέρου τις εμπορικές και πολιτιστικές ανταλλαγές. Υπάρχουν επίσης και πιο πρόσφατες νεκροπόλεις, οι οποίες μαρτυρούν ότι τα μέρη αυτά δεν σταμάτησαν να κατοικούνται στην πορεία των αιώνων", αναφέρει η κυρία Βακλίνοβα.

Εκτός από τη μεγάλη βασιλική οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης το 2010 ένα θρακικό φρούριο με τείχος, το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το χωριό Γκέλα. Η αρχαιολόγος υποστηρίζει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το συγκρότημα αυτό να ήταν ένα από τα πιο σημαντικά μέρη λατρείας του τοπικού πληθυσμού. Ο χώρος προστατευόταν με φυσικά εμπόδια από τον κεντρικό ορεινό δρόμο που συνέδεε τη Θράκη με το Αιγαίο Πέλαγος (κόλπο της Θεσσαλονίκης). Όπως αποδείχθηκε κατά την πορεία των αρχαιολογικών ερευνών, οι Θράκες εξακολούθησαν να κατοικούν στην περιοχή και κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Συνεχίζοντας η κυρία Βακλίνοβα μας εξηγεί την ιστορία των Θρακών της περιοχής κατά τα ρωμαϊκά χρόνια και τους στόχους των αρχαιολόγων:

«Ίσως ο λόγος που διαδόθηκε ο χριστιανισμός στην περιοχή στα τέλη του 4ου και τις αρχές του 5ου αιώνα, να ήταν ο μεγάλος αριθμός των Θρακών που κατοικούσαν εκεί. Όπως αναφέρεται σε διάφορες πηγές, οι Θράκες της φυλής των Βήσσων τραγουδούσαν με "γλυκές φωνές" δοξαστικούς ύμνους στο Θεό. Σύμφωνα με τις ανακαλύψεις, το χριστιανικό κέντρο στην Γκελά ήταν πολύ σημαντικό. Αυτός ήταν και ο λόγος που οικοδομήθηκε ένας τόσο μεγάλος ναός, ο οποίος ξεπερνά τα 30 μέτρα σε μήκος, αλλά και ακόμα δυο κτίσματα την ύπαρξη των οποίων γνωρίζουμε. Σήμερα στη θέση του ναού και στα θεμέλια της πρώιμης χριστιανικής βασιλικής είναι κτισμένη η εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τις ανακαλύψεις μας αυτές σε πόλο έλξης επισκεπτών οι οποίοι ενδιαφέρονται για την ιστορία και τον πολιτισμό. Φυσικά στην προσέλκυση των επισκεπτών συνηγορούν και η υπέροχη φύση, ο καθαρός αέρας , η καταπληκτική σπηλιά Λέντνιτσα και η επιβλητική κορυφή Γκολιάμ Περελίκ. Ακόμα το χωριό Γκέλα απέχει μόλις 7 χμ από το χωριό Σιρόκα Λάκα, έναν οικισμό με παραδοσιακά λευκά σπίτια, χτισμένα σύμφωνα με τον βουλγαρικό αναγεννησιακό ρυθμό του 19ου αιώνα, ανακαινισμένα και πανέμορφα».

Το πρόγραμμα των αρχαιολογικών ανασκαφών στο χωριό Γκέλα, των οποίων υπεύθυνη είναι η καθηγήτρια κ. Μαργαρίτα Βακλίνοβα, υποστηρίζεται από το Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).

Εκτός από τις ανασκαφές και τη συντήρηση των μνημείων το πρόγραμμα περιλαμβάνει και την ανάδειξη της συνολικής ιστορίας της Ροδόπης. Με τον τρόπο αυτό και σε συνδυασμό με την υπέροχη φύση που προσφέρει η περιοχή, με τα τουριστικά μονοπάτια, το μουσικό παραδοσιακό φεστιβάλ γκάιντας που πραγματοποιείται στο χωριό Γκέλα και την γνωστή φιλοξενία των κατοίκων του, θα αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα στην ευρύτερη περιοχή.


Πηγή:  http://www.telegramm.gr/