Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Τούρκος καθηγητής πυρηνικής φυσικής ζητά το πυρηνικό εργοστάσιο του Ακουγιού να γίνει στην Θράκη!!!

Γιατί θεωρεί επικίνδυνη
την περιοχή απέναντι από
την Ρόδο και πιο ασφαλή
αυτήν του γεωγραφικού
μας διαμερίσματος

ΤΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΔΙΝΕΙ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ;


Ακατάλληλο και επικίνδυνο είναι το Ακουγιού για κατασκευή πυρηνικού σταθμού, λόγω σεισμικότητας και άλλων παραγόντων, δηλώνει ο Τολγκά Γιαρμάν, ο Τούρκος πυρηνικός φυσικός που το 1976 μετείχε στην αρμόδια επιτροπή, η οποία είχε εκδώσει την άδεια για το σταθμό.

Σε δηλώσεις του στην «Ε», ο Γιαρμάν λέει: «Εάν ήμουν στη θέση της Ελλάδας και ήθελα να πλήξω τον ανταγωνιστικό τουρκικό τουρισμό, θα δώριζα στην Τουρκία έναν πυρηνικό σταθμό για το Ακουγιού».

«Εάν η Τουρκία εγκαινιάσει αύριο τον πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού και μετά η Ελλάδα υποστηρίξει ότι τα τουρκικά παράλια στη Μεσόγειο είναι ραδιενεργά, δεν θα μπορέσουμε να αποδείξουμε το αντίθετο ό,τι και να κάνουμε», τονίζει ο Γιαρμάν, ο οποίος είναι κατηγορηματικός: «Το Ακουγιού, παρ' ότι πριν από τριάντα χρόνια επιλέχθηκε ως περιοχή υποψήφια για κατασκευή πυρηνικού σταθμού, σήμερα δεν είναι κατάλληλο». Σημειώνεται ότι το ρήγμα, που βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το Ακουγιού, ανακαλύφθηκε το 1990.

Ο καθηγητής λέει ότι «όσον αφορά την επιλογή του χώρου, αρχικά είχαν γίνει σκέψεις για τη Θράκη και τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, με το σκεπτικό ότι οι περιοχές αυτές βρίσκονται κοντά σε βιομηχανικά κέντρα. Ωστόσο τα ζητήματα με την Ελλάδα, αλλά και το γεγονός ότι η Βουλγαρία ήταν μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας, είχαν αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί η ιδέα αυτή. Οι λόγοι για τους οποίους εγκαταλείφθηκε η ιδέα περί Θράκης δεν υφίστανται σήμερα. Για το λόγο αυτό το θέμα πρέπει να επανεξεταστεί. Μπορεί να υποθέσει κανείς ότι υπάρχει θεωρητικά ενδεχόμενο να υπάρξει δολιοφθορά από πλευράς γειτόνων, αλλά το θεωρητικό αυτό ενδεχόμενο υπάρχει κι εάν ο σταθμός κατασκευαστεί στο Ακουγιού. Επιπρόσθετα, μια ενδεχόμενη δολιοφθορά από τους γείτονες σε έναν πυρηνικό σταθμό στη Θράκη, θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία των ίδιων των γειτόνων. Ολοι θυμόμαστε πόσο μακριά έφτασε η μόλυνση μετά το Τσερνομπίλ».

Ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι το Ακουγιού είναι ακατάλληλο, για τον επιπρόσθετο λόγο ότι τα νερά της Μεσογείου είναι θερμά και δεν προσφέρονται τόσο για την ψύξη του αντιδραστήρα.

 
Πηγή:  http://www.thrakisport.gr/