Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Στον ΧΥΤΑ Κομοτηνής καταλήγουν τα σκουπίδια της Σαμοθράκης

Επιβαρύνεται κι άλλο ο μοναδικό χώρος διάθεσης απορριμάτων του νομού Ροδόπης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Βρίσκεται κοντά στους οικισμούς Κάλχα, Στυλάριο και Σιδεράδες και οι συνέπειες του επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής των κατοίκων Μία πρόσφατη φωτιά στο χώρο του ΧΥΤΑ, ανέδειξε έντονα το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι οικισμοί Ο δήμος Κομοτηνής ενέταξε την επέκταση του ΧΥΤΑ στο τεχνικό πρόγραμμα έτους 2011 και να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση ύψους 6.725.000 ευρώ

Ο ΧΥΤΑ Κομοτηνής, αποδέκτης 50.000 και πλέον τόνων σκουπιδιών από όλους τους δήμους του νομού Ροδόπης, έδωσε λύση στο γνωστό πρόβλημα διάθεσης των απορριμμάτων της Σαμοθράκης. Όλοι θυμούνται το πρόβλημα που είχε προκύψει το 2009 με τα σκουπίδια στο ακριτικό νησί του Έβρου, όταν διεκόπη η λειτουργία του ΧΑΔΑ των Θερμών, μετά από προσφυγή των κατοίκων της εν λόγω περιοχής στη δικαιοσύνη. Τότε, από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης είχε εγκριθεί η μεταφορά των απορριμμάτων με κοντέινερ από τη Σαμοθράκη στο ΧΥΤΑ της Αλεξανδρούπολης. Όμως, οι νεότερες πληροφορίες του «Χ» αναφέρουν ότι τα απορρίμματα του νησιού διοχετεύονται εδώ και αρκετό καιρό στον μοναδικό ΧΥΤΑ του νομού μας, αυτόν της Κομοτηνής. Γι’ αυτό η επέκτασή του κρίνεται όχι απλώς απαραίτητη, αλλά επιτακτική.

Ο δήμος Κομοτηνής φρόντισε να εντάξει την επέκταση του ΧΥΤΑ Κομοτηνής στο τεχνικό πρόγραμμα έτους 2011 και να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση ύψους 6.725.000 ευρώ. Ο σημερινός χώρος απόθεσης α’ φάσης αφορά λεκάνη απόθεσης 35 στρεμμάτων. Ωστόσο, με την κατασκευή της β’ φάσης, ωφέλιμης χωρητικότητας 407.000 m3 περίπου μπορεί να αυξηθεί η διάρκεια ζωής μέχρι το 2015.

Οι σημερινές εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ περιλαμβάνουν φυλάκιο, γεφυροπλάστιγγα, χώρο εκφόρτωσης φορτίων για δειγματοληψία, κτίριο διοίκησης, συνεργείο, εγκαταστάσεις ΔΕΗ, ΟΤΕ και περίφραξη, ενώ έχουν γίνει έργα διαχείρισης όμβριων υδάτων, σύστημα μόνωσης πυθμένα και πρανών, σύστημα αποστράγγισης και επεξεργασίας στραγγισμάτων, σύστημα παρακολούθησης υπόγειων υδάτων και σύστημα διαχείρισης βιοαερίου. Όσον αφορά στη λειτουργία του, τα απορριμματοφόρα εισέρχονται στο χώρο και αφού γίνει ο απαραίτητος έλεγχος από το φύλακα, ελέγχονται μακροσκοπικά, ζυγίζονται και στη συνέχεια αδειάζουν το φορτίο τους. Γίνεται διάστρωση και συμπίεση και τέλος καθημερινή επικάλυψη των απορριμμάτων.

Τα έργα που πρέπει να εκτελεστούν για την επέκταση είναι έργα στεγανοποίησης, διαχείρισης στραγγισμάτων, διαχείρισης βιοαερίου, διευθέτησης ομβρίων, περιβαλλοντικής παρακολούθησης, εσωτερικής οδοποιίας και Η/Μ περιβάλλοντος χώρου και εγκατάστασης επεξεργασίας στραγγισμάτων. Τα έργα της β’ φάσης περιλαμβάνουν επέκταση των υφιστάμενων της α’ φάσης του ΧΥΤΑ με έργα διαχείρισης όμβριων υδάτων, σύστημα προεπεξεργασίας ΑΣΑ, δηλαδή σύστημα τεμαχισμού και διαχωρισμού αστικών στερεών απορριμμάτων. Τα απορρίμματα, αφού ζυγιστούν θα φορτώνονται στον τεμαχιστή για την μείωση του μεγέθους τους και στη συνέχεια θα διαχωρίζονται σε κόσκινο, για το διαχωρισμό του οργανικού κλάσματος από τα υλικά συσκευασίας.

Εκτός αυτών, θα υπάρχει ακόμα, σύστημα μόνωσης του πυθμένα και των πρανών του ΧΥΤΑ με συνθετικό γεωύφασμα και άλλα υλικά, σύστημα αποστράγγισης στραγγισμάτων με πρωτεύον και δευτερεύον δίκτυο συλλογής συνδεδεμένο με τα έργα αποστράγγισης της α’ φάσης, σύστημα συλλογής – προαερισμού, δύο δεξαμενές βιολογικής επεξεργασίας, δεξαμενή αποθήκευσης λάσπης/αντλιοστάσιο διάθεσης, δεξαμενή αποθήκευσης καθαρών/αντλιοστάσιο ανακυκλοφορίας προς ΧΥΤΑ, οικίσκος εξυπηρέτησης για τη στέγαση του μηχανολογικού εξοπλισμού (φυσητήρες, δοσομερικές αντλίες, δοχεία χημικών, ηλεκτρικοί πίνακες και άλλα). Σύστημα παρακολούθησης υπόγειων υδάτων, σύστημα διαχείρισης βιοαερίου (στη β’ φάση θα κατασκευαστεί σύστημα ανάκτησης και επεξεργασίας του βιοαερίου).

Ο ΧΥΤΑ Κομοτηνής βρίσκεται κοντά στους οικισμούς Κάλχα, Στυλάριο και Σιδεράδες του δήμου Κομοτηνής και οι συνέπειες του που επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής των κατοίκων των οικισμών αυτών. Μάλιστα, μία πρόσφατη φωτιά στο χώρο του ΧΥΤΑ ανέδειξε έντονα το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι οικισμοί. «Δυστυχώς, σ’ αυτήν τη φάση είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει», ανέφερε ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης, «η επέκταση γίνεται μέσα στον χώρο, δε γίνεται περαιτέρω απαλλοτρίωση. Αυτή η επέκταση θα μας δώσει μεγαλύτερη χωρητικότητα, θα λύσει και το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα με αυτό το βουνό των σκουπιδιών, το οποίο θα αυξηθεί βέβαια μέχρι να φτάσουμε σε σημείο να ολοκληρωθεί η επέκταση. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τα απορρίμματα θα έχουν φτάσει σε διπλάσιο ύψος από αυτό που είναι σήμερα ο ΧΥΤΑ».

Βέβαια, για να λυθεί το πρόβλημα δεν αρκεί η επέκταση του ΧΥΤΑ Κομοτηνής, αλλά πρέπει να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων. «Εμείς ως δημοτική αρχή, ως δημοτικό συμβούλιο και οι κάτοικοι να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και να σπρώξουμε αυτούς που έχουν την ευθύνη, την πολιτική και διαχειριστική και υπηρεσιακή, να προχωρήσουν τον περιφερειακό σχεδιασμό», επισήμανε ο δήμαρχος Κομοτηνής.

οσο για τα σκουπίδια της Σαμοθράκης που αποτελούν ένα επιπλέον βάρος για τον ΧΥΤΑ Κομοτηνής, η οριστική λύση θα δοθεί με τη δημιουργία του ΧΥΤΥ (Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) που θα γίνει στην περιοχή του Στυβερού της Σαμοθράκης, ο οποίος επίσης πρέπει να γίνει μέσω περιφερειακού σχεδιασμού.

Πάντως, αυτό που αναδεικνύεται περίτρανα είναι η επιβάρυνση που υφίσταται ο δήμος Κομοτηνής εν μέσω οικονομικής κρίσης, αναζητώντας κονδύλια για την επέκταση, αλλά και οι κάτοικοι των οικισμών από τη μη σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ. Και όλα αυτά εξαιτίας της πολύχρονης καθυστέρησης του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων από την αδράνεια κυβερνητικών και στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/