Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Σε Έβρο και Ροδόπη οι υψηλότερες τιμές αμόλυβδης πανελλαδικά

Με το... πόδι στο γκάζι η βενζίνη. 
Πόσο έφτασε στην περιοχή μας;

ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ
ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ;


Ξέφρενη πορεία εξακολουθούν να έχουν οι λιανικές τιμές των καυσίμων σε όλη την επικράτεια, με τις αντλίες να παίρνουν «φωτιά» και να δείχνουν τη μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στα 1,68 ευρώ ανά λίτρο και τη μέγιστη στα 1,87 € το λίτρο.

Οι Έλληνες καταναλωτές εξακολουθούν να αγοράζουν τα καύσιμα σε τσουχτερές τιμές, αν και έχει σημειωθεί μικρή μείωση και στις τιμές των ελληνικών διυλιστηρίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες, σε 13 νομούς της χώρας, η μέση τιμή της αμόλυβδης ξεπέρασε τα 1,70 ευρώ ανά λίτρο!

Στη Βόρεια Ελλάδα η μέγιστη τιμή της αμόλυβδης καταγράφηκε στο νομό Έβρου, όπου πωλείται έως 1,82 ευρώ ανά λίτρο, και ακολουθούν η Ροδόπη με 1,81 ευρώ το λίτρο, η Χαλκιδική με 1,79, η Δράμα με 1,77, η Φλώρινα με 1,76 ευρώ το λίτρο, η Καβάλα με 1,75 ευρώ το λίτρο κ.ά. Στη Θεσσαλονίκη η απλή αμόλυβδη βενζίνη πωλείται από 1,64 ευρώ το λίτρο (μέση τιμή) έως 1,73 ευρώ το λίτρο (μέγιστη τιμή).


Η θέρμανση

Αντίστοιχα, σε 23 νομούς της χώρας, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν χτες πάνω από 90 λεπτά το λίτρο, ενώ η μέγιστη έφτασε στα 99 λεπτά το λίτρο (Εύβοια, Κυκλάδες). Στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στους υπόλοιπους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται μεταξύ 87 με 88 λεπτά ανά λίτρο.

«Οι τιμές των διυλιστηρίων στη βενζίνη παρουσιάζουν τις τελευταίες μέρες μικρή πτώση, που φτάνει περίπου στα 5 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Στις 14 Μαρτίου η τιμή διυλιστηρίου ήταν 1.160 ευρώ ανά 1.000 λίτρα και την επόμενη μέρα έπεσε στα 1.155 ευρώ ανά 1.000 λίτρα. Για να νιώσει ο καταναλωτής οικονομική ελάφρυνση, θα πρέπει να γίνει γενναία αποκλιμάκωση των τιμών στα διυλιστήρια, ώστε να μειωθούν και οι τιμές λιανικής», είπε ο Σπύρος Μελίδης, πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης.

Πρόσθεσε, δε, ότι ο κλάδος των βενζινοπωλών ζητά από την Πολιτεία τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα (περίπου 1 ευρώ στην τιμή της βενζίνης αντιστοιχεί σε φόρους), ώστε να μειωθεί η λιανική τιμή των καυσίμων, αλλά και να τονωθεί η καταναλωτική ζήτηση, η οποία έχει πέσει λόγω της ακρίβειας από 20% έως 50%.


Πηγή:  http://www.agelioforos.gr/