Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Τρομερό παρασκήνιο πίσω από τον διετή αποκλεισμό της Δεβετζή

Τι σχέση έχει η περίπτωση Κεντέρη-Θάνου με τον διετή αποκλεισμό της Δεβετζή;
Ο «Ντόπερμαν» Βασίλης Γαλούπης αποκαλύπτει τα κοινά σημεία και όλο το παρασκήνιο της παράξενης αυτής ιστορίας...


Χοντρό παρασκήνιο έχει η υπόθεση με τον διετή αποκλεισμό της Πηγής Δεβετζή που αναρτήθηκε στο σάιτ της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου κι έχει προκαλέσει σάλο από το πρωϊ. Ένα ακόμα πλήγμα για τον ελληνικό αθλητισμό αναμφίβολα, αλλά και τον στίβο πιο συγκεκριμένα, όπου από το 2004 και μετά έχει γίνει κόλαση και δεν έχει μείνει όρθιο σχεδόν κανένα από τα μεγάλα ονόματα του αθλήματος…

Η ιστορία, λοιπόν, που αφορά την δις ολυμπιονίκη στο τριπλούν, την κορυφαία άλτρια στην χώρα μας, έχει πολύ ζουμί. Όχι, πάντως, ότι πιάστηκαν στον ύπνο στον ελληνικό στίβο, αφού πολλοί γνώριζαν την υπόθεση και περίμεναν ότι θα πέσει η καμπάνα κάποια στιγμή.


ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Όλα ξεκινάνε από τις 23 Μαϊου 2009. Η ΙΑΑΦ στέλνει δικούς της δειγματολήπτες για έλεγχο στην Γιάλτα της Ουκρανίας όπου προετοιμαζόταν η Ελληνίδα πρωταθλήτρια. Σύμφωνα με την ΙΑΑΦ το τεστ δεν έγινε, με ευθύνη της Δεβετζή, όπως σαφώς εννοεί και η ανακοίνωση του διετούς αποκλεισμού της.

Η ΕΡΕΥΝΑ

Οι δειγματολήπτες ανέφεραν με έκθεσή τους ότι «κάτι» δεν πήγε καλά στον έλεγχο, δηλαδή ότι η αθλήτρια δεν έδωσε δείγμα ούρων ενώ βρισκόταν στην Ουκρανία, κι έτσι ξεκίνησε η έρευνα από την πλευρά της παγκόσμιας ομοσπονδίας, όπως γίνεται πάντα σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Μέσα στο πλαίσιο της έρευνας ήταν να διπλοτσεκαριστεί από την ίδια την ΙΑΑΦ αν πράγματι ήταν στην Ουκρανία η Δεβετζή εκείνο το διάστημα, κάτι που έγινε λίγους μήνες μετά, έτσι ώστε να δεθεί η ιστορία από παντού, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να μην βρεθεί εκτεθειμένη η παγκόσμια ομοσπονδία.

Η άλτρια, όμως, κάποια στιγμή αποφάσισε ουσιαστικά να απέχει από τους αγώνες. Και φάνηκε να κρεμάει τα παπούτσια της μέσα στο 2009. Ετσι, η ΙΑΑΦ χαλάρωσε κάπως και δεν «έτρεξε» την υπόθεση για να βγει κάποιο αποτέλεσμα. Μ’ αυτόν τον τρόπο πέρασε και όλο σχεδόν το 2010.


Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΞΥΠΝΗΣΕ ΤΗΝ ΙΑΑΦ

Όπως όλοι θυμόμαστε η Δεβετζή πριν από μερικούς μήνες ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στους αγωνιστικούς χώρους. Αυτό συνέβη στις 13 Οκτωβρίου 2010, μετά από συνάντηση που είχε η ολυμπιονίκης με τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, Βασίλη Σεβαστή. Στόχος της Πηγής το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Αυγούστου 2011, όπως είχε ειπωθεί τότε.

Αμέσως η ΙΑΑΦ βγήκε από τον λήθαργο και μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα ζήτησε από τον ΣΕΓΑΣ να ασχοληθεί με την υπόθεση. Στο συμβούλιο της ελληνικής ομοσπονδίας τέθηκε η περίπτωση παραπομπής στην δικαστική επιτροπή της Δεβετζή με την – κομψή, πάντως - διατύπωση της «διερεύνησης» για έλεγχο που έγινε το 2009.

ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΓΑΣ Η ΙΑΑΦ

Κι ενώ ήταν στην φάση ο ΣΕΓΑΣ να καλέσει σε απολογία για τα περαιτέρω την άλτρια και περίμενε τον σχετικό φάκελο από την παγκόσμια ομοσπονδία, ξαφνικά η ίδια η ΙΑΑΦ, όπως έχει το δικαίωμα, και σύμφωνα με όσα λένε στην ελληνική ομοσπονδία, ζήτησε να πάρει πάνω της τις διαδικασίες για πειθαρχικές κυρώσεις. Αυτό έγινε στα τέλη Φεβρουαρίου. Γι’ αυτό και άνθρωποι που έχουν χρόνια στον στίβο χαρακτήριζαν όλη αυτή την ιστορία ως «περίεργη», αφού εξελίχθηκε σαν ένα αργό θρίλερ μέχρι και σήμερα…

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Και τα εξηγούμε αυτά, διότι είναι λογικό να προκαλούνται απορίες. Πώς είναι δυνατόν μια αθλήτρια να κατηγορείται για παράβαση κανονισμών ντόπινγκ που έγινε τον Μάϊο 2009, αλλά η διετής τιμωρία της να αρχίζει να μετράει από τον Δεκέμβριο του 2010 και για τα επόμενα δυο χρόνια (μέχρι 8 Δεκεμβρίου 2012); Είθισται πολλές φορές η ποινή να ξεκινάει από την ημέρα του παραπτώματος.

Οι κανονισμοί, όμως, είναι σαφείς: «Η άρση διαθεσιμότητας αρχίζει από την ημέρα της απόφασης». Κι από εκεί και πέρα είναι στην διακριτική ευχέρεια του κάθε πειθαρχικού οργάνου αν θα μεταθέσει προς τα πίσω την έναρξη του αποκλεισμού από την μέρα του παραπτώματος.

ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

Ούτως ή, άλλως, όμως, οι ολυμπιακοί αγώνες είχαν χαθεί για την Δεβετζή εξ’ αρχής, ακόμα κι αν ήθελε να πάει. Γιατί; Διότι η ΔΟΕ έχει φτιάξει κανονισμό από τον Ιούλιο 2008 ότι όποιος αθλητής τιμωρηθεί με ποινή πάνω από 6 μήνες, τότε χάνει αυτόματα το δικαίωμα για συμμετοχή στους ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου. Συνεπώς, όποτε κι αν ξεκινούσε ο διετής αποκλεισμός, το Λονδίνο είχε πετάξει, ακόμα κι αν ήθελε να πάει η πρωταθλήτρια του Ολυμπιακού.

«ΣΤΑΜΑΤΑΩ»

Αξίζει να αναφερθεί, ότι η Δεβετζή είχε δώσει συνέντευξη σε σάιτ στις 19 Ιανουαρίου 2011 (newsbomb) και είχε ανακοινώσει ότι σταματάει τον αθλητισμό. Κάτι λέει αυτό.

Η ΙΑΑΦ, λοιπόν, όχι μέσω κάποιας ανακοίνωσης ή, απόφασης, αλλά απλά αναρτώντας στο σάιτ της τον αποκλεισμό της Δεβετζή, την έθεσε εκτός αγώνων κι επίσημα μέχρι τον Δεκέμβριο 2012.

ΚΛΕΙΔΙ Η ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ

Η διατύπωση είναι όλα τα λεφτά: «Απέτυχε να δώσει δείγμα». Σας θυμίζει κάτι αυτό; Σε μας πάντως, ναι. Η ίδια ακριβώς διατύπωση έγινε από την ΙΑΑΦ και όταν ανακοινώθηκε ο διετής αποκλεισμό σε Κεντέρη, Θάνου το 2006 για τα γεγονότα του 2004.

Η λέξη «απέτυχε» είναι μια διπλωματική διατύπωση που έγινε λόγω συμβιβασμού μεταξύ ΙΑΑΦ – Κεντέρη, Θάνου. Ενώ αν η λέξη ήταν «αποφυγή» ή, «άρνηση» ελέγχου θα ήταν σίγουρα πιο βαριά, που εμπίπτει και στον ελληνικό ποινικό κώδικα, αλλά έχει σχέση και με τα προνόμια του κράτους στους αθλητές.

Μήπως το ίδιο συνέβη και στην υπόθεση της Δεβετζή; Με δεδομένο ότι δικηγόρος είναι ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες. Ο έμπειρος σε τέτοιες υποθέσεις Γρηγόρης Ιωαννίδης που ασκεί το επάγγελμά του στην Αγγλία. Η λέξη «αποτυχία», λοιπόν, μυρίζει συμβιβασμό και ίσως αυτός να ήταν ο λόγος που η ΙΑΑΦ ζήτησε να χειριστεί η ίδια την υπόθεση.

ΑΔΟΞΟ ΦΙΝΑΛΕ

Όπως και να έχει, οι κανονισμοί επιβάλλουν αποκλεισμό δύο ετών σε ένα τέτοιο περιστατικό κι όταν ο αθλητής φέρει την ευθύνη που δεν έγινε το ντόπινγκ κοντρόλ.

Η Δεβετζή ολοκληρώνει άδοξα την καριέρα της. Μια πράγματι μεγάλη καριέρα, με πολλές διακρίσεις, διάρκεια στις επιδόσεις, αλλά δυστυχώς με αποκλεισμό δύο ετών σαν φινάλε…


Πηγή:  http://www.gazzetta.gr/