Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Με παράκαμψη νόμων θα τρέξουν οι νέοι αγωγοί στην Θράκη

Διαδικασίες εξπρές προβλέπονται για τον Κομοτηνή - Χάσκοβο αλλά και τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη (λέμε τώρα)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Διαδικασίες εξπρές προβλέπονται για την εγκατάσταση των δύο αγωγών φυσικού αερίου που σχεδιάζεται να περάσουν από τη χώρα μας (ελληνοϊταλικός και ελληνοβουλγαρικός), καθώς και του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη που μέχρι σήμερα βρίσκεται στον πάγο.

Σε πολυνομοσχέδιο, που αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενδεχομένως μέσα στην επόμενη εβδομάδα (παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο), προβλέπεται πως και τα τρία έργα (ελληνοϊταλικός αγωγός, ελληνοβουλγαρικός αγωγός και πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη) θα χαρακτηρίζονται ως έργα «μείζονος εθνικής σημασίας» προκειμένου -εάν και όταν προχωρήσουν- να «τρέξουν» με γρήγορες διαδικασίες. Για παράδειγμα, τα έργα δεν θα σταματούν ακόμη και αν γίνονται προσφυγές στο ΣτΕ.

Πρακτικά θα «αξιοποιηθεί» ο νόμος 1929/1991 με βάση τον οποίο έγινε η εγκατάσταση του αγωγού φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ. Θα καθορίζει μεταξύ άλλων τις χρήσεις γης, την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και λιμένων στις κατασκευάστριες εταιρείες, τη χρήση δημοτικών ή κοινοτικών εκτάσεων χωρίς αποζημίωση, αλλά και τις διαδικασίες υποχρεωτικών απαλλοτριώσεων και τις σχετικές αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες. Τα θέματα αυτά αντιμετωπίζονταν και στις παλαιότερες εκδόσεις του νομοσχεδίου για τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, το οποίο έχει συζητηθεί πολλάκις σε υπουργικά συμβούλια.

Αυτή τη φορά ωστόσο περιλαμβάνονται και επιπλέον διατάξεις που θα ρυθμίζουν θέματα όπως:

* Τη διαδρομή του ελληνοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου και του υποθαλάσσιου αγωγού «Ποσειδών» (ακτές Θεσπρωτίας-Οτράντο) και η διαδρομή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου (IGB).

* Την ίδρυση των τριών νέων Εταιρειών Παροχής Αερίου στη Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια και την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη και παράλληλα τη διάθεση πακέτου μετοχών τους μαζί με το μάνατζμεντ σε ιδιώτες.

* Την επέκταση των χρήσεων γεωθερμίας σε θερμοκήπια, ιχθυοκαλλιέργειες κ.α.

* Τη δυνατότητα του ΚΑΠΕ να μην παίρνει άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να εκτελεί έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 5 MW για λογαριασμό Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Σύστημα «ανοιχτής πόρτας»

Στο πολυνομοσχέδιο θα ενταχθεί και ειδικό κεφάλαιο για την ίδρυση του φορέα υδρογονανθράκων. Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες θα προβλέπει μεταξύ άλλων:

* Την εισαγωγή του συστήματος «ανοιχτής πόρτας» (open door), σύμφωνα με το οποίο θα υπάρχουν σε μόνιμη βάση διαθέσιμες προς έρευνα περιοχές, οι οποίες θα αποτελούν ανά πάσα στιγμή αντικείμενο διαπραγμάτευσης και χορήγησης άδειας για έρευνες.

* Τη μέθοδο των «σεισμικών ερευνών μη αποκλειστικών δεδομένων». Εξειδικευμένες εταιρείες θα κάνουν έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές και θα συγκεντρώνουν στοιχεία, τα οποία στη συνέχεια θα πωλούν ως πακέτα πληροφοριών σε ενδιαφερομένους.

* Την παραχώρηση περισσότερων και μεγαλύτερων εκτάσεων για έρευνα αλλά και την επιμήκυνση της χρονικής περιόδου ερευνών.

* Την παροχή φορολογικών κινήτρων προς τις εταιρείες που θα ενδιαφερθούν για έρευνες κ.ά. *


Πηγή:  http://www.enet.gr/