Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Απάντηση της κυβέρνησης στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών

"Δεν λαμβάνεται υπόψη η έντονη μεταναστευτική πίεση", επισημαίνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ




Σε σχετική ανακοίνωσή του το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σημειώνει ότι η κριτική που διατυπώνεται από την Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης Μεταχείρισης του Συμβουλίου ης Ευρώπης  σε ένα βαθμό έχει υιοθετηθεί από την κυβέρνηση και έχουν αναληφθεί σχετικές πρωτοβουλίες.

Επισημαίνεται ακόμη ότι «η Επιτροπή CPT αρνήθηκε να λάβει υπόψη της την έντονη μεταναστευτική πίεση που δέχεται η Ελλάδα», καθώς και «η CPT αρνείται να αναγνωρίσει τη μεγάλη προσπάθεια της χώρας μας για την αντιμετώπιση του ακανθώδους προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης. Μια προσπάθεια που αναγνωρίζεται τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και τον πρώην Επίτροπο Manfred NOWAK, διευθυντή του προγράμματος «Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ευρώπη».

«Η χώρα μας παραμένει σταθερή στην υλοποίηση των μέτρων που έχει εξαγγείλει, τα οποία έχουν εγκριθεί από την Ε.Ε. και ανάγονται στην ίδρυση νέας υπηρεσίας ασύλου, στην εγκαθίδρυση Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, στην εφαρμογή ενός ορθολογικού συστήματος διεθνούς προστασίας. Πρωτίστως δε, και κατά προτεραιότητα, στην διασφάλιση συνθηκών υποδοχής και παραμονής, με ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Σ’ αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση εργάζεται με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα», υπογραμμίζει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Καταλήγοντας το υπουργείο τονίζει ότι «σε κάθε περίπτωση είναι άδικο να εξετάζονται τα θέματα που αφορούν τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης ως αποκλειστικό ελληνικό θέμα. Είναι όμως, ενθαρρυντικό το γεγονός ότι μόλις πρόσφατα έχει ευρέως θεωρηθεί ως Ευρωπαϊκό πρόβλημα και έχουν αναληφθεί από άλλα κράτη της ΕΕ πρωτοβουλίες υποστήριξης του Ελληνικού Σχεδίου Δράσης για τη Διαχείριση των Μεταναστευτικών Ροών».

.