Ξεκινά τον Ιούνιο στο νησί της Νίκης και άλλες τέσσερις περιοχές της χώρας
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ;
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ;
Αποσύρονται από την Κυριακή όλα τα ασθενοφόρα από τους αθλητικούς χώρους ποδοσφαίρου επαγγελματικών κατηγοριών, σύμφωνα με υπουργική απόφαση, που υπεγράφη από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο.
«Κανένα αυτοκίνητο του ΕΚΑΒ δεν θα παρκάρει, δεν θα αγκαζάρεται μέσα στους αγωνιστικούς χώρους των επαγγελματικών πρωταθλημάτων. Ας τα βρουν τα θέματα μόνοι τους», είπε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο για το θέμα της παρουσίας των ασθενοφόρων στους χώρους των αθλητικών διοργανώσεων. «Θα είναι σε ιδιαίτερη επιφυλακή τα αυτοκίνητα του ΕΚΑΒ, αλλά στο ΕΚΑΒ», διευκρίνισε ο υπουργός.
Το θέμα της συνέντευξης, που ήταν η διατροφή και η άθληση, ανέπτυξε ο αρμόδιος υφυπουργός, Χρήστος Αηδόνης. «Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να διαμορφώσουμε μία νέα αντίληψη, μία νέα κουλτούρα που έχει να κάνει με τα θέματα της διατροφής και της άθλησης. 'Αρα, εκείνο, το οποίο κάνουμε, είναι να προσπαθήσουμε να εισάγουμε με τις πολιτικές μας νέες συνήθειες στην καθημερινή ζωή όλων», είπε ο κ. Αηδόνης.
Ο υφυπουργός παρουσίασε το πιλοτικό πρόγραμμα «το ποδήλατο στη ζωή μας», που στόχο έχει τη διαμόρφωση δυνατοτήτων πρόσβασης σε κάθε πολίτη, σε αθλητικές υποδομές ή δραστηριότητες.
Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα -είπε ο υφυπουργός- έχει να κάνει με τη δημιουργία μίας νέας αντίληψης για τη χρήση του ποδηλάτου. Περίπου τέλη Ιουνίου θα εφαρμοστεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, στον Αρχάγγελο Πέλλας και στη Σαμοθράκη.
Για το ποδήλατο στην Αθήνα έχουν επιλεγεί τρεις βάσεις ποδηλάτου, στην Ακρόπολη, το Θησείο και τη Μητρόπολη, όπου θα υπάρχουν από 25 ποδήλατα και ηλεκτρονικά θα δίνεται η δυνατότητα χρέωσης χωρίς ο χρήστης να πληρώσει. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο χρήστης να έχει πιστωτική κάρτα για να παίρνει το ποδήλατο από αυτά τα σημεία και να το αφήνει σε όποιο σημείο θέλει αφού κάνει είτε τη μετακίνησή του είτε την άθλησή του.
Στη Θεσσαλονίκη έχει επιλεγεί ενέργεια, η οποία έχει σχέση με την ενεργειακή άθληση και σύνθημα: «Πράττειν ενέργεια, green bikes». Στον Λευκό Πύργο θα τοποθετηθούν στατικά ποδήλατα σε κολώνες της ΔΕΗ. Σε αυτά τα ποδήλατα ο κάθε πολίτης μπορεί να ασκηθεί και παράλληλα να παράξει ενέργεια. Θα υπάρχουν 10 βάσεις χωρητικότητας 2 ποδηλάτων.
Το τρίτο πρόγραμμα αφορά τον ορεινό δήμο Αρχαγγέλου-Πέλλας και το τέταρτο τη Σαμοθράκη.
«Πρέπει να πάμε σε πολιτικές αυτής της μορφής οι οποίες στο μέλλον συνδυαστικά θα μας δημιουργήσουν παραδείγματα, όπως αυτά του 'Αμστερνταμ που το 1980 ξεκίνησαν με μηδέν ποδήλατα στην πόλη και σήμερα 70% των μετακινήσεων γίνονται με ποδήλατο», είπε ο κ. Αηδόνης και πρόσθεσε:
«Στόχος μας είναι το πρόγραμμα, έπειτα από έναν χρόνο, να περάσει στους δήμους». Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, «σύμφωνα με στοιχεία έρευνας, 71% των πολιτών θα ήθελαν να έχουν ως μέσο μεταφοράς το ποδήλατο, αλλά δυστυχώς έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει δυνατότητα». Επιπλέον έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει τεράστια ωφέλεια υγείας από τη χρήση του.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, θα ακολουθήσουν επιχειρησιακά σχέδια που αφορούν τη δημιουργία Πάρκων Υγείας, καθώς και δράσεις, που αφορούν τη διαμόρφωση διαδρομών άθλησης στην πόλη.
.