Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Όλα οσα έγιναν στην επίσκεψη Λυκουρέντζου στην Κομοτηνή


Ηρθε ως προσκεκλημένος του Στυλιανίδη ο γραμματέας της ΝΔ αλλά και ως προάγγελος της περιοδείας Σαμαρά στην Θράκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ



Στην Κομοτηνή βρέθηκε τις προηγούμενες ήμερες ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, βουλευτής Αρκαδίας και γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου για να συμμετάσχει στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Ενεργοί πολίτες, σύγχρονα διαδραστικά κόμματα» του κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, αλλά και για να πραγματοποιήσει μια σειρά συναντήσεων με τοπικά στελέχη, επισκεπτόμενος δε και μειονοτικούς πληθυσμούς. Μετά από συνάντηση, που είχε το Σάββατο με τα μέλη της νομαρχιακής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, παράθεσε μαζί με τον κ. Στυλιανίδη συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, όπου επικεντρώθηκαν στις προτάσεις και το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας ενώ σχολίασαν και θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας. Μια είδηση, μάλιστα, που βγήκε από τη συνέντευξη τύπου, ήταν ότι η επίσκεψη του κ. Λυκουρέντζου στην Κομοτηνή αποτελεί τον προπομπό αυτής του προέδρου της νέας δημοκρατίας, του κ. Αντώνη Σαμαρά, η οποία σχεδιάζεται για το προσεχές επόμενο διάστημα, χωρίς όμως να έχει τεθεί ακριβής ημερομηνία.



«Πυρά» κατά κυβέρνησης, ΛΑΟΣ και ΔΗΣΥ για ανευθυνότητα

Αρχικά ο κ. Λυκουρέντζος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για «μια ολοκληρωμένη πρόταση στρατηγικής, ανάπτυξης και ελπίδας, που έχει ως βάση της την αναπτυξιακή πολιτική» και επιρρίπτοντας συνάμα ευθύνες στην πολιτική, που ασκεί η κυβέρνηση, μια πολιτική, που όπως υποστήριξε, «μας οδηγεί σε επαναλαμβανόμενους κύκλους ύφεσης και δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι, που οι ίδιοι έχουν θέσει». «Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του», συνέχισε, «δεν αποδίδουν τη σημασία, που πρέπει, στην αναπτυξιακή πολιτική». Αναφερόμενος δε στην περιοχή μας συγκεκριμένα, έκρινε ότι «η γεωστρατηγική και η γεωοικονομική σημασία της Θράκης δεν αξιοποιείται». «Από την πλευρά μας», αντέτεινε, «έχουμε αποδείξει ότι στεκόμαστε υπεύθυνα απέναντι στο πρόβλημα της χώρας, καταθέτουμε προτάσεις, δεν ακολουθούμε πολιτική πεζοδρομίου, δεν τάζουμε στους πάντες τα πάντα, δεν τοποθετούμαστε με ακραίου χαρακτήρα επιλογές, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση». «Όταν ζητείται να είναι υπεύθυνη η Νέα Δημοκρατία» συνέχισε, «δεν μπορεί να επιβραβεύονται πολιτικές λαϊκισμού και εύκολων τοποθετήσεων και να δικαιώνονται, έστω σε επίπεδο αξιολόγησης, εκείνοι, που με την ψήφο τους οδήγησαν τη χώρα στις δεσμεύσεις του μνημονίου». Καταλήγοντας, έστρεψε ευθέως τα «πυρά» του και εναντίον του ΛΑΟΣ, αλλά και του ΔΗΣΥ της κ. Μπακογιάννη, υπογραμμίζοντας ότι «δεν εννοώ μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά κι εκείνους που στη Βουλή ψήφισαν το μνημόνιο και σήμερα εμφανίζονται να λησμονούν τι ψηφίσαν».


«Η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να εμφανίζεται περισσότερο δημοφιλής, αν μοίραζε υποσχέσεις και μεγαλοστομίες»

Σε ερώτηση σχετικά με τις δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύονται το τελευταίο διάστημα και φέρουν τη Νέα Δημοκρατία να υπολείπεται του ΠΑΣΟΚ με μικρή διαφορά, ο κ. Λυκουρέντζος απάντησε για τους λόγους, που η πρόταση της ΝΔ δεν έχει βρει ακόμη ανταπόκριση στο λαό, παρατηρώντας αρχικά ότι «χρησιμοποιούνται λανθασμένα στη χώρα μας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, σαν να είναι αποτελέσματα εκλογών», ενώ υποστήριξε ότι «η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να εμφανίζεται περισσότερο δημοφιλής, αν ακολουθούσε τις πρακτικές του παρελθόντος, αν ως αντιπολίτευση έκανε αυτό που έκανε το ΠΑΣΟΚ, να μοιράζει υποσχέσεις και μεγαλοστομίες, ώστε να αισθάνονται όλοι ότι αύριο θα έχουν επιλύσει όλα τους τα προβλήματα μέσα από τις κρατικές πολιτικές». «Οι δημοσκοπήσεις», συνέχισε, «θα διαψευστούν με τον τρόπο, που διαψεύστηκαν στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές». «Αν κανείς παρακολουθήσει την πορεία των πολιτικών μας θεμάτων», κατέληξε, «θα αντιληφτεί ότι εκείνοι, που εμφανίζονται με ακραίες λαϊκίστικες θέσεις, μπορεί να είναι ευχάριστοι απέναντι στον ελληνικό λαό, αλλά δεν είναι οι χρήσιμοι και οι πλέον κατάλληλοι για τον τόπο. Χαρακτηριστική απόδειξη το «υπάρχουν λεφτά», που συνοδεύτηκε από περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».


Ευριπίδης Στυλιανίδης «Δυο σημαντικές καινοτομίες για την κατάρτιση του προγράμματος της ΝΔ»

Από τη μεριά του, ο κ. Στυλιανίδης, από τη θέση του γραμματέα κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους περατώνεται αυτό το διάστημα το πρόγραμμα του κόμματος, τονίζοντας καταρχήν τις δυο σημαντικές καινοτομίες, που περιλάμψει η λογική της δημιουργίας του. Όπως εξήγησε ο κ. Στυλιανίδης, «η πρώτη καινοτομία ήταν ότι θα ενεργοποιήσουμε και θα αξιοποιήσουμε το συνολικό στελεχιακό δυναμικό, όχι μόνο της παράταξής μας, αλλά και της κοινωνίας και της αγοράς της Ελλάδος». «Αλλά θα απευθυνθούμε και σε Έλληνες εκτός Ελλάδος», σημείωσε, «που η προσωπικότητά τους, οι γνώσεις τους και η δράση τους δικαιολογούν τη συμμετοχή σε ένα τόσο τολμηρό και γενναίο εγχείρημα». «Η δεύτερη καινοτομία συνδέεται με τον τρόπο, που θα ενεργοποιήσουμε τον απλό πολίτη, το νέο ή τον εμπειρότερο επιστήμονα», συνέχισε. «Είναι η διαδραστική μας λειτουργία», υπογράμμισε, «η οποία ουσιαστικά ετέθη σε λειτουργία με τα εγκαίνια του νέου portal της Νέας Δημοκρατίας, που δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους συμπολίτες μας να καταθέτουν τις προτάσεις τους για θέματα, που γνωρίζουν σε βάθος, για θέματα συνολικού, κλαδικού ή και τοπικού ενδιαφέροντος, ενθαρρύνοντας νομοθετικές πρωτοβουλίες, κοινοβουλευτικό έλεγχο, ασκώντας κριτική και εισηγούμενοι συγκεκριμένες προτάσεις εφαρμοσμένης πολιτικής».


Οι τρεις κύκλοι εργασίας, που θα παράξουν το νέο πρόγραμμα

Αναλύοντας σε βάθος τη διαδικασία, που θα ακολουθηθεί για την κατάρτιση του νέου προγράμματος, παρουσίασε 3 κύκλους εργασίας, που έχουν προγραμματιστεί, όπου ο ένας κύκλος αφορά τα θεματικά προγράμματα, ο άλλος τα περιφερειακά-τοπικά προγράμματα και ο τρίτος κύκλος την επεξεργασία καινοτόμων ιδεών. «Η ομάδα για τα θεματικά προγράμματα έχει ήδη στελεχωθεί», υποστήριξε, «και υπάρχουν 15+2 ομάδες». «Οι 15 ομάδες», συνέχισε, «αντιστοιχούν στα 15 υπουργεία και στην ύλη, που αυτά εκπροσωπούν και από τις 2 οριζόντιες ομάδες, η μια παρακολουθεί και προετοιμάζει τα θέματα Συνταγματικής αναθεώρησης και η άλλη, ετοιμάζει τα ζητήματα αξιοποίησης του ΕΣΠΑ και προετοιμασίας της διαπραγμάτευσης για το 5ο Κ.Π.Σ., αν υπάρξει τέτοιο». Τα πρώτα πορίσματα των εργασιών του πρώτου κύκλου, σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, θα ολοκληρωθούν στα τέλη της επομένης εβδομάδος.

Στον δεύτερο κύκλο εργασιών, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, όπως εξήγησε ο κ. Στυλιανίδης, «θα υπάρχει ένας συντονιστής ανά περιφέρεια, ο οποίος θα συνεργαστεί, όχι μόνο με τους βουλευτές, που ήδη έχουμε απευθυνθεί, αλλά και με τους υποψηφίους περιφερειάρχες ή περιφερειάρχες, τους υποψηφίους δημάρχους ή τους δημάρχους, καταγράφοντας, σε συνεργασία με τις νομαρχιακές επιτροπές, τα βασικά προβλήματα κάθε νομού, τις βασικές προτεραιότητες και προτάσεις, που μπορούν να καταθέτουν στελέχη μας στις θεματικές οργανώσεις για προβλήματα, που τους απασχολούν». «Στο τέλος της διαδικασίας αυτής θα μπορούμε να παρουσιάσουμε και περιφερειακό πρόγραμμα», εκτίμησε.

Ο τρίτος κύκλος εργασιών, στον οποίο θα συμμετέχουν διακεκριμένες προσωπικότητες της Ελλάδος ή του εξωτερικού, και πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία μόλις γίνει η πρωτογενής δουλειά από τους δυο πρώτους κύκλους, θα αφορά τη γνωμοδότηση επάνω σε καινοτόμες ιδέες. Αναφερόμενος στα άτομα, που θα στελεχώσουν τις ομάδες του τρίτου κύκλου, ο κ. Στυλιανίδης υποστήριξε ότι «θα είναι προσωπικότητες, που έχουν καταξιωθεί στη συνείδηση της κοινωνίας και της αγοράς, που δεν εγκλωβίζονται μόνο στα όρια ενός πολιτικού ή κομματικού χώρου».


Δριμεία κριτική έναντι της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης

Εν κατακλείδι, καυτηρίασε τις πολιτικές, που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθαρίζοντας αρχικά ότι «εμείς δε μπαίνουμε στη λογική να υποσχεθούμε τα πάντα στους πάντες, αλλά έχοντας επίγνωση της κατάστασης, ξεκινάμε από λογικές και μέτρα, που μπορούν να έχουν υψηλή οικονομική ανταποδοτικότητα». Επικρίνοντας δε την κυβέρνηση, πρόβαλε ορισμένα παραδείγματα από την περιοχή μας, κάνοντας λόγο για «έργα τα οποία είχαν προγραμματιστεί, ξεκίνησαν να υλοποιούνται και είχαν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, αλλά ήρθε αυτή η κυβέρνηση να τα παγώσει». Συγκεκριμένα ανέφερε τον κάθετο άξονα, που κατά τον ίδιο, «με τους χειρισμούς της κυβέρνησης καθυστέρησε η ολοκλήρωσή του, θέτοντας σε κίνδυνο την πραγματοποίηση του έργου», την ιδιωτική επένδυση στην περιοχή του Ιάσμου, όπου επέκρινε την κυβέρνηση για την έκθεση σε κίνδυνο «μιας επένδυσης συνολικού ύψους πάνω από 50 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να δημιουργήσει 1200-1500 θέσεις εργασίας» και, τέλος, τη «σταδιακή αλλά συστηματική απογύμνωση των περιφερειακών ΟΤΑ από διοικητικές υπηρεσίες, που μπορούν να κρατήσουν τους κατοίκους εκεί». Όσον αφορά μάλιστα την τελευταία αιτίαση προς την κυβέρνηση, εστίασε στις συγχωνεύσεις σχολείων, την κατάργηση αστυνομικών τμημάτων και την δημοσιουπαλληλοποίηση των ιερέων, που συνδυαζόμενα με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», πλήττουν τις περιοχές της επαρχίας. «Όταν σε ένα χωριό δεν υπάρχει πρόεδρος ή δήμαρχος, δεν υπάρχει η ασφάλεια του αστυνομικού τμήματος, δεν υπάρχει σχολείο, δεν υπάρχει εκκλησία, πώς θα μείνεις εκεί;», αναρωτήθηκε. «Εύλογα οι γονείς θα πάρουν τα παιδιά τους και θα φύγουν», συνέχισε, «με αποτέλεσμα, από ενεργοί του αγροτικού πληθυσμού να γίνουν άνεργοι της πόλης. Κι αυτό συμβαίνει τώρα, που για πρώτη φορά ο κόσμος, λογω της οικονομικής κρίσης, από τα αστικά και ημιαστικά κέντρα επιζητεί να πάει στο χωριό, για να επιβιώσει. Τώρα δεν παρέχει η πολιτεία αυτά που πρέπει για την πραγματική αποκέντρωση, αλλά αντιθέτως τα καταργεί». «Το πρόγραμμά μας αυτά τα θέματα θα τα αντιμετωπίσει», κατέληξε.


Τα βασικά στοιχεία του προγράμματος της ΝΔ για την αγροτική ανάπτυξη

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας σε ό,τι έχει να κάνει με την αγροτική ανάπτυξη και την ενίσχυση των εξαγωγών τοπικών αγροτικών προϊόντων, ο κ. Στυλιανίδης υποστήριξε ότι «υπάρχει συνεργασία σε τρία επίπεδα για τη διαμόρφωση του αγροτικού μας προγράμματος, που θα δοθεί σε διαβούλευση στα αγροτικά μας στελέχη σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε ειδικούς τεχνοκράτες της αγροτικής οικονομίας». Αναφέροντας ορισμένα στοιχεία επιγραμματικά, ως προς τα χαρακτηριστικά στα οποία θα δοθεί βαρύτητα στο εν λόγω πρόγραμμα, υπογράμμισε την προτεραιότητα στην προστασία της Αγροτικής Τράπεζας, τονίζοντας ότι «αν αποτύχει να επιβιώσει, υπονομεύεται σημαντικό ποσοστό της αγροτικής περιουσίας, που είναι υποθηκευμένη στην Αγροτική Τράπεζα». Περαιτέρω, έκανε λόγο για καινοτόμες μεθόδους για την γεωργική παραγωγή, όπως η «συμβολαιακή γεωργία», «η απευθείας σύνδεση της παραγωγής με τη μεταποίηση», όπως εξήγησε, «που θα ξέρει ο αγρότης ότι έχει προπωλημένα τα προϊόντα του, με συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές». «Η βιολογική γεωργία, που είναι η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στα περί πράσινης ανάπτυξης», συνέχισε, ενώ προέταξε τις ομάδες παραγωγών, σε σχέση με τους παραδοσιακούς συνεταιρισμούς. Από την άλλη μεριά, υποστήριξε ότι «η λογική «από το χωράφι στο ράφι» μας βρίσκει σύμφωνους, αλλά θεωρούμε ότι εδώ και ενάμισι χρόνο η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει πλήρως την προσπάθεια εξαγωγών αγροτικών προϊόντων». Τέλος, έκανε λόγο για ανεπάρκεια της κυβέρνησης ως προς τη λήψη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των εξαγωγών, αν και, όπως εκτίμησε, «η συγκυρία προς αυτήν την κατεύθυνση είναι θετική, γιατί το ευρώ δεν είναι τόσο «σκληρό», όσο ήταν επί των ημερών μας, που επιτύχαμε πολλαπλασιασμό των εσόδων της χώρας από την εξαγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, όπως στη ρώσικη αγορά, τη λαχαναγορά του Μονάχου, αλλά και στο διεθνές χρηματιστήριο του βάμβακος».


«Θα ασκήσω κάθε κοινοβουλευτικό μέσο, για να μη φύγει το Στρατολογικό Γραφείο»

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανή μετακίνηση του Στρατολογικού Γραφείου από την πόλη μας στη γειτονική Ξάνθη, ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε αποφασισμένος να ασκήσει κάθε κοινοβουλευτικό μέσο, για να προστατέψει το χαρακτήρα της Κομοτηνής ως διοικητικής πρωτεύουσας της Θράκης. «Έχουμε προσδώσει μια συγκεκριμένη αναπτυξιακή φυσιογνωμία σε κάθε πόλη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», τόνισε, «διακηρύσσοντας την αρχή της συμπληρωματικότητας». Όπως εξήγησε, «ενεργειακός πυλώνας είναι η Αλεξανδρούπολη, τουριστικός πυλώνας η Καβάλα, η Ξάνθη έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα μέσω των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, ενώ η Κομοτηνή βασίστηκε σε δυο στοιχεία, στο χαρακτήρα της διοικητικής πρωτεύουσας και στην ενίσχυση του πανεπιστήμιου, κάτι που αφορά βέβαια και άλλες πόλεις».
 
 
Πηγή:  http://www.paratiritis-news.gr/