Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Ελληνικό Πάσχα με 50.000 αμνοερίφια από την Α.Μ.-Θ.

Διοχετεύονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή στην εγχώρια αγορά

Σφάζονται περίπου 10.000 – 12.000 σε κάθε νομό της Περιφέρειας

Είμαστε μία από τις μεγαλύτερες κτηνοτροφικές περιοχές της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Περίπου 50.000 ζώα που μεγαλώνουν και εκτρέφονται στους πέντε νομούς της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, αναμένεται να διατεθούν και φέτος στην ελληνική αγορά, ενόψει των εορτών του Πάσχα. Στην Περιφέρεια ΑΜ – Θ, μία από τις μεγαλύτερες κτηνοτροφικές περιοχές της χώρας, σφάζονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή περίπου 50.000 – 60.000 ζώα, μικρά και μεγάλα, για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες ζήτησης, όχι μόνο τοπικά, αλλά κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας. Σύμφωνα με στοιχεία που έκανε γνωστά ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Α.Μ. – Θ. Αχιλλέας Σαχπατζίδης, «κάθε χρόνο σε περιόδους Πάσχα σφάζονται περίπου 10.000 – 12.000 ζώα ανά νομό. Λίγο είναι μικρότερο το ζωικό κεφάλαιο της Καβάλας, αλλά οι υπόλοιποι τέσσερις νομοί έχουν από πάρα πολλά ζώα. Εδώ εκτρέφονται, αλλά η πλειοψηφία τους διακινείται στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας».


Κυριαρχούν τα ντόπια στην Αν. Μακεδονία – Θράκη

Η κίνηση που καταγράφεται αυτή τη περίοδο είναι έντονη και γίνεται εντονότερη όσο πλησιάζει το Πάσχα και αφορά κυρίως αμνοερίφια, αλλά και κάθε είδους κρέας. Αντίστοιχα αυξημένη είναι και η κίνηση των στελεχών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και όλων των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας ΑΜ – Θ. Οι έλεγχοι συνεχίζονται συστηματικά και τουλάχιστον μέχρι σήμερα, όπως διαπιστώνεται, στην αγορά της Περιφέρειας μας κυριαρχούν τα ντόπια κρέατα, ενώ εντοπίζονται και μικρές ποσότητες εισαγόμενων. Παρόλα αυτά οι καταναλωτές οφείλουν να είναι προσεκτικοί και να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, τα οποία φέρουν κατάλληλες ενδείξεις και σήμανση καταλληλότητας. «Εμείς θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι όταν ένας καταναλωτής πηγαίνει για να αγοράσει κρέας, θα μπορεί να αναγνωρίζει την προέλευση του κρέατος, σε ποιο εγκεκριμένο σφαγείο έγινε η σφαγή και φυσικά να βλέπει πάντα ότι το ζώο πέρασε από κτηνιατρικό. Συνιστούμε στους καταναλωτές να παίρνουν κρέατα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, όχι από οποιονδήποτε φίλο ή τυχαία, γιατί απλούστατα δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ποιότητα των κρεάτων αυτών», δήλωσε ο Αχιλλέας Σαχπατζίδης. Τα ζώα που προορίζονται για την παραγωγή κρέατος υπόκεινται υποχρεωτικά σε κτηνιατρικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της παραγωγής(υγεία των ζώων στα εκτροφεία, προστασία των ζώων κατά την μεταφορά και την σφαγή τους, κρεοσκοπικός έλεγχος κλπ). Όλα τα ζώα πρέπει να σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία, όπου οι επίσημοι κτηνίατροι διενεργούν έλεγχους προ της σφαγής, κατά τη διαδικασία της σφαγής και κρεοσκοπικό έλεγχο του παραγόμενου κρέατος.


Χωρίς εισαγωγές από Βουλγαρία, λόγω αφθώδους πυρετού

Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι όλα τα σφάγια πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν σήμανση καταλληλότητας (σφραγίδα) ωοειδούς σχήματος πλάτους και χρώματος λαμπρού κυανού (Ε 133) για τα εντός Ευρωπαϊκής Κοινότητας και καστανού (Ε 155) για τα εισαγόμενα από τρίτες χώρες. Επίσης, πρέπει να φέρουν επισήμανση της χώρας προέλευσης των ζώων με σφραγίδα παραλληλόγραμμου σχήματος (π.χ. Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία κ.λ.π.) και επισήμανση ως προς το είδος του σφάγιου ( π.χ. αμνός, ερίφιο κ.λ.π.). Όσον αφορά στην εισαγωγή ζώων από το εξωτερικό στην Αν. Μακεδονία και Θράκη, δεν υπάρχει κάποια εκδήλωση ενδιαφέροντος, δήλωσε ο κ. Αχπατζίδης και πρόσθεσε: «η Βουλγαρία ήδη είναι κλειστή, λόγω του αφθώδους πυρετού που υπάρχει. Από εκεί και πέρα από Ρουμανία ή άλλες χώρες δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και προς το παρόν μένουμε στην κατανάλωση της ντόπιας παραγωγής. Είμαι όμως στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι αυτή την περίοδο όχι μόνο έχουμε τη δική μας παραγωγή, αλλά έφυγαν και πάρα πολλά αμνοερίφια και βοοειδή στην Τουρκία. Είναι μία προοπτική που πιστεύω ότι αν αξιοποιηθεί θα είναι πολύ καλή για την περιφέρεια και τον τόπο».
Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών ως προς την πώληση παραπροϊόντων σφάγιων (έντερα, συκωταριές) τα οποία θα πρέπει, εάν είναι νωπά, είτε να συνοδεύουν τα σφάγια είτε να εκτίθενται προς πώληση νωπά συσκευασμένα ή μη. Τα κατεψυγμένα εντόσθια θα πρέπει να διατηρούνται και να προσφέρονται στον καταναλωτή κατεψυγμένα, ενώ απαγορεύεται να αποψύχονται και να διατίθενται ως νωπά. Επίσης, όλα τα κατεψυγμένα προϊόντα θα πρέπει να φέρουν ενδείξεις στη συσκευασία (ημερομηνία παραγωγής, λήξης, επωνυμία παρασκευάστριας εταιρείας και σήμανση αναγνώρισης - σφραγίδα της εγκατάστασης παραγωγής τους ωοειδούς σχήματος). Όλα τα αυγά προς πώληση που διατίθενται στο εμπόριο θα πρέπει να φέρουν σήμανση με τον κωδικό του παραγωγού στην επιφάνειά τους. Ο κωδικός αριθμός αποτελείται από έναν αριθμό χαρακτηριστικού του τρόπου εκτροφής, τα γράμματα EL, τον κωδικό του νομού και τον αύξων αριθμό του παραγωγού (π.χ. 3 EL 72041). Τα αυγά πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται στη συσκευασία.

Όσον αφορά τις λαϊκές αγορές του νομού, στις οποίες πωλούνται αυγά χύμα πρέπει στο σημείο πώλησης να αναγράφεται η επωνυμία και η διεύθυνση του παραγωγού, ενώ ειδικά για παραγωγούς με περισσότερες των 50 ωοτόκων ορνίθων να υπάρχει και σήμανση με τον κωδικό του παραγωγού. Φυσικά, εκτός από τους καταναλωτές, οφείλουν κυρίως οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων να τηρούν την κείμενη νομοθεσία, όσον αφορά την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/