Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011

Αποκάλυψη: ο δήμαρχος της Θράκης που έκανε... βαρκάδα με τον Γιούρι Γκαγκάριν

Ποια ήταν η πιο δυνατή εντύπωση που έμεινε στο παιδικό μυαλό του 50χρονου σήμερα δημάρχου, από τη σύντομη συνάντησή του με το θρυλικό Ρώσο αστροναύτη που τέτοιες μέρες πριν μισό αιώνα έκανε τον πρώτο περίπατο στο διάστημα;

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ;Ο εξάχρονος, τότε, Ηλίας Ιωαννάκης, ήταν ένα από τα εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο που θα στριμώχνονταν για ώρες στην ουρά για ένα αυτόγραφο, μία χειραψία, έστω ένα χαμόγελο, μία κουβέντα από τον πρώτο άνθρωπο που ταξίδεψε στο Διάστημα. Ο ίδιος, πάντως, είχε τη μοναδική τύχη να βρεθεί μαζί του πάνω σε μια… βάρκα, στα ανοιχτά της Μαύρης Θάλασσας και να τον συναντήσει από κοντά.

«Ήταν το 1966, αν δεν κάνω λάθος, που ο Γκαγκάριν φιλοξενείτο στο δήμο της Σωζόπολης της Βουλγαρίας. Ο δήμαρχος που τον φιλοξενούσε, ο Νικόλαος Κοστώφ, ήταν ντόπιος, με ρίζες από την Ελλάδα. Εγώ με τον πατέρα μου βρεθήκαμε μαζί με τον Γκαγκάριν πάνω σε μια βάρκα, σε μια ξενάγηση που τού έκαναν στα ανοιχτά. Μου έκανε εντύπωση γιατί μας είχαν πει ότι ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πήγε στο Διάστημα», λέει ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών.

Ο κ. Ιωαννάκης με την οικογένειά του διέμεναν εκείνη την εποχή στο Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη) της Βουλγαρίας και κάθε καλοκαίρι πήγαιναν για μπάνια στη Σωζόπολη. Ένα από αυτά τα καλοκαίρια ήταν που δόθηκε η αφορμή για τη συνάντησή του με το θρύλο των παιδικών του ονείρων.

Ο ίδιος επαναπατρίστηκε το 1980 στην Ελλάδα, αλλά ποτέ δεν ξέχασε αυτή την παιδική εμπειρία του. Θυμάται ότι ο Σοβιετικός ταγματάρχης ήταν πρόσχαρος, μονίμως χαμογελαστός, προσιτός, εξαιρετικά φιλικός και μιλούσε με όλους κατά τη διάρκεια της βαρκάδας.

«Ο Γκαγκάριν ήταν ένας θρύλος σε όλο το πρώην ανατολικό μπλοκ και στα σχολεία μας δίδασκαν το επίτευγμά του. Θυμάμαι πως την ημέρα που έχασε τη ζωή του στο δυστύχημα με τη δοκιμή ενός αεροσκάφους, κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους», προσθέτει ο δήμαρχος.
Πενήντα χρόνια μετά την ιστορική πτήση του πρώτου κοσμοναύτη, Γιούρι Γκαγκάριν, φωτογραφικές εκθέσεις διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και στο Πολεμικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του ρωσικού προξενείου, με θέμα: «Ο δρόμος προς το Διάστημα».

.