Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Αντιδρούν στην καμπάνα για τα αυθαίρετα στο τζαμί της Σμίνθης

Τέθηκαν υπόψη και του Αντώνη Σαμαρά τα προβλήματα από το πρόστιμο των 700.000 ευρώ για πολεοδομικές παραβάσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Η "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ


Τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων του μειονοτικού χωριού Σμίνθη της Ξάνθης προκάλεσε η πρόσφατη ανακοίνωση ότι επιβάλλεται πρόστιμο 700.000 ευρώ για πολεοδομικές παραβάσεις, πρόστιμο που θα βαρύνει τη βακουφική επιτροπή η οποία είναι αρμόδια για τους χώρους λατρείας της μειονότητας.

Σύμφωνα με παράγοντες της περιοχής, η παράβαση διαπιστώθηκε το 2007, όταν η αστυνομία ενημέρωσε την Πολεοδομία. Οι υπάλληλοί της μέτρησαν το χώρο και διαπίστωσαν ότι είχαν κτιστεί χωρίς άδεια 398 τ.μ. γύρω από το μιναρέ.

Οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν ότι αν πληρωνόταν τότε το πρόστιμο, από 270.000 ευρώ που ήταν αρχικά θα έφτανε μόλις τα 20.000 ευρώ με τις μειώσεις.

Ομως το πρόστιμο δεν πληρώθηκε, έγινε ένσταση που εκδικάστηκε στο τέλος του 2010 και απορρίφθηκε από την τετραμελή επιτροπή με ψήφους 2-2 (η αρνητική ψήφος του προέδρου ήταν αυτή που έκρινε το αποτέλεσμα). Ετσι, με τα τέλη διατήρησης και τις προσαυξήσεις έφτασε τις 700.000 ευρώ.

Οι κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν ότι οι καταγγελίες έχουν γίνει από μουσουλμάνους άλλων χωριών της ορεινής περιοχής, που υποκινούνται από ακραίους κύκλους του προξενείου και εκφράζουν έμμεσες κατηγορίες ότι σε πολλούς μειονοτικούς οικισμούς έχουν γίνει μικρές ή μεγάλες παρανομίες σε σχέση με αναστηλώσεις στα τεμένη, χωρίς να υπάρξει ποτέ αντίστοιχη αντιμετώπιση.

 
Πηγή:  http://www.enet.gr/