Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Κίνδυνος να ακυρωθεί η προκήρυξη 53 θέσεων εργασίας στο δήμο Κομοτηνής

Αλλαγή της διαδικασίας αποφάσισε το υπ. Εσωτερικών

Εσπευσμένη κάθοδος στην Αθήνα του δημάρχου Γ. Πετρίδη, καθώς υπάρχουν ήδη 1.000 αιτήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Εγκύκλιος του υπουργείου στις 13 Απριλίου, αναφορικά με τις προσλήψεις στους τομείς καθαριότητας των ΟΤΑ, υποχρέωνε το δήμο να σταματήσει τη διαδικασία που είχε δημοσιευτεί αρχές Απριλίου και προέβλεπε υποβολή αιτήσεων μέχρι 16 του τρέχοντος μηνός.

Σε κάθοδο στην Αθήνα και συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών αναγκάστηκε ο δήμαρχος, Γιώργος Πετρίδης, προκειμένου να ζητήσει εξαίρεση για τη συγκεκριμένη προκήρυξη.

Αναστάτωση στη διοίκηση του δήμου Κομοτηνής, αλλά και στους 1.000 περίπου δημότες, που διεκδικούν μία από τις 53 θέσεις εργασίας στον τομέα καθαριότητας, προκάλεσε απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να αναστείλει τις εν λόγω προσλήψεις. Η απόφαση κοινοποιήθηκε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής, όπου ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης ενημέρωσε το σώμα για τις ενέργειες εκ μέρους του προκειμένου να βρεθεί μία λύση σε συνεννόηση με το υπουργείο, ώστε και οι δημότες που κατέθεσαν αίτηση να μην ταλαιπωρηθούν, αλλά και ο δήμος να μη στερηθεί πολύτιμους υπαλλήλους στον κρίσιμο τομέα της καθαριότητας.

1.000 αιτήσεις για 53 θέσεις εργασίας

Ο δήμος Κομοτηνής, όπως είναι γνωστό προκήρυξε 53 θέσεις για πρόσληψη εποχικών υπαλλήλων πέντε ειδικοτήτων για την κάλυψη ανταποδοτικών αναγκών του Τμήματος Ποιότητας Ζωής και Καθαριότητας για οκτώ μήνες. Η κατανομή των θέσεων έχει ως εξής: ΔΕ μηχανοτεχνίτες 2, ΔΕ χειριστής σαρώθρου 1, ΔΕ χειριστής καλαθοφόρου-γερανοφόρου 1, ΔΕ οδηγοί απορριμματοφόρων 9 και ΥΕ εργάτες οδοκαθαριστές 40. Η συγκεκριμένη προκήρυξη συντάχθηκε με βάση τον νόμο του 2007, ο οποίος προβλέπει την εξαίρεση, από την χρονοβόρα διαδικασία έγκρισης προσλήψεων ορισμένου χρόνου, τις προσλήψεις που αφορούν στη καθαριότητα. Ο δήμος προχώρησε με πολύ γρήγορες διαδικασίες, γιατί έληγαν οι συμβάσεις των 8μήνων της προηγούμενης περιόδου, έστειλε στον ΑΣΕΠ προς έγκριση στις 29 Μαρτίου τις σχετικές προσκλήσεις και ο ΑΣΕΠ την Δευτέρα 4 Απριλίου έδωσε την σχετική έγκριση. Ακριβώς την επόμενη μέρα ο δήμος Κομοτηνής προέβη στη δημοσίευση της προκήρυξης. Περίπου 1.000 αιτήσεις κατατέθηκαν μέχρι την 16η Απριλίου, καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης δικαιολογητικών, όπως επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης.

Ακριβώς ο μεγάλος αυτός αριθμός δημοτών, σε συνδυασμό με την ανάγκη του δήμου για εργάτες στον τομέα καθαριότητας, είναι που πλήττεται από την αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν με ΦΕΚ στις 31 Μαρτίου, δημοσιεύτηκε νόμος για την πάταξη της φοροδιαφυγής και μέσα στον νόμο συμπεριλήφθηκε άρθρο για τις προσλήψεις της καθαριότητας. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι αυτές εντάσσονται στην χρονοβόρα διαδικασία εγκρίσεων του τετραμήνου ή και πενταμήνου. Συνεπεία αυτού του νόμου, εκδόθηκε μια εγκύκλιος στις 13 Απριλίου από το υπουργείο Εσωτερικών, όταν ήδη είχαν προκηρυχθεί οι 53 θέσεις από τον δήμο Κομοτηνής, σύμφωνα με την οποία έπρεπε να σταματήσουν οι διαδικασίες.

Σε δίμηνες προσλήψεις προσανατολίζεται ο δήμος Κομοτηνής

Ο δήμαρχος ανέλαβε την ευθύνη και αποφάσισε να συνεχίσει να δέχεται αιτήσεις μέχρι και την τελευταία ημέρα υποβολής και παραλαβής των αιτήσεων, δηλαδή την 16η Απριλίου. Παράλληλα, πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα συγκεκριμένες επαφές, με τον υφυπουργό Γιώργο Ντόλιο και τον κ. Στεφάνου γενικό γραμματέα του υπουργείου. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος: «και οι δύο έδειξαν διάθεση να μας ακούσουν. Ζητήσαμε να εξαιρεθούν από τη διαδικασία αυτή οι δήμοι, οι οποίοι εμπρόθεσμα, πριν δηλαδή τις 31 Μαρτίου, είχαν καταθέσει και είχαν υποβάλλει στον ΑΣΕΠ προσλήψεις, που σημαίνει ότι είχαν ολοκληρώσει την διαδικασία. Προσβλέπουμε ότι θα υπάρξει μια ρύθμιση τέτοια που δεν θα μας βάλει σε περιπέτειες, ούτε εμάς, ούτε την πόλη, η οποία κινδυνεύει να μείνει βρώμικη για πολύ καιρό και θα έχουμε πρόβλημα και στα «Ελευθέρια Θράκης», εάν τελικά επιμείνει το υπουργείο στην αρχική του τοποθέτηση. Επίσης, θα δημιουργηθεί πολύ σοβαρό πρόβλημα στους συμπολίτες μας, που ήρθαν και υπέβαλλαν τις αιτήσεις τους. Τους διαβεβαιώνω δεν υπάρχει κάτι πονηρό από πίσω από την ιστορία, αλλά είναι υποχρεωμένος ο δήμος από τον νόμο να ακυρώσει την διαδικασία».

Τις δίμηνες προσλήψεις εποχικού προσωπικού, παρουσίασε ως προσωρινή λύση στο σώμα ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης, εφόσον δεν ευοδωθεί το αίτημα προς το δήμο Κομοτηνής, για να προχωρήσει κανονικά η πρόσληψη των 53 ατόμων. Η πρόταση του δημάρχου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο, ενώ αναμένονται εξελίξεις τις επόμενες όσον αφορά την τύχη που θα έχουν οι 1.000 περίπου αιτήσεις που κατέθεσαν οι συνδημότες μας διεκδικώντας μία θέση εργασίας.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/