Τρίτη 19 Απριλίου 2011

"Λουκέτο" σε εργοστάσιο στο Κίρτζαλι λόγω μόλυνσης

Σταμάτησαν με άνωθεν εντολές οι μηχανές στο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής μολύβδου και ψευδαργύρου στη Βουλγαρία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ



Σταμάτησαν, σήμερα, οι μηχανές στο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής μολύβδου και ψευδαργύρου στη Βουλγαρία, κατόπιν σχετικής απόφασης των αρμόδιων οργάνων του Υπουργείου Περιβάλλοντος της χώρας.

Οι ελεγκτές του Υπουργείου σφράγισαν τις κεντρικές εγκαταστάσεις της μονάδας παραγωγής μολύβδου, στην πόλη Κίρτζαλι, επειδή η διοίκηση της επιχείρησης δεν συμμορφώθηκε με τις οδηγίες προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό είχε ως συνέπεια, η Επιχείρηση Μολύβδου και Ψευδάργυρου, στην πόλη Κίρτζαλι να συνεχίζει να μολύνει την ατμόσφαιρα του μεταλλουργικού αυτού κέντρου της νότιας Βουλγαρίας, με ριπές διοξειδίου του θείου, που υπερβαίνουν τα επιτρεπτά επίπεδα, όπως υποστηρίζεται.

Η παραγωγή μολύβδου σταματάει για πρώτη φορά, στα 50 χρόνια από την κατασκευή της μονάδας, επισημαίνουν τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, ορισμένα εκ των οποίων εκφράζουν φόβους για «φαινόμενο ντόμινο», που ενδέχεται να προκαλέσει το κλείσιμο της συγκεκριμένης μονάδας.

Αναμένεται, στις επόμενες μέρες, να κλείσει τις πύλες της και η μονάδα παραγωγής ψευδάργυρου και στη συνέχεια να διακοπεί η εργασία των μεταλλωρυχείων και των βιομηχανικών μονάδων, στο κοντινό μεταλλουργικό κέντρο Μαντάν, όπου επεξεργάζεται το μετάλλευμα και προετοιμάζεται η πρώτη ύλη για την Επιχείρηση.

Σύμφωνα με εκτίμηση των τοπικών συνδικάτων, που επικαλείται η δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ, ως συνέπεια αυτής της «αλυσιδωτής αντίδρασης» αναμένεται να χάσουν τη δουλειά τους περισσότερα από χίλια άτομα.

Η διοίκηση της περιφέρειας Κίρτζαλι επέρριψε ευθύνες στον ιδιοκτήτη της μονάδας, Βαλεντίν Ζαχάριεφ, επειδή δεν πήρε τα αναγκαία μέτρα για μείωση των βλαβερών ριπών, παρότι είχε λάβει προθεσμία να το κάνει, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.


Πηγή:  http://www.telegramm.gr/