Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Αποκάλυψη: οι μισοί φοιτητές φεύγουν από την Ορεστιάδα

Παίρνουν μεταγραφή, με αποτέλεσμα το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης να είναι στα δέκα με τη μεγαλύτερη απώλεια φοιτητών λόγω μεταγραφών το 2010
   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ


Μέσα στα δέκα τμήματα με τη μεγαλύτερη απώλεια φοιτητών λόγω μεταγραφών μέσα στο 2010 είναι το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας, όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Παιδείας που δόθηκαν στην δημοσιότητα ενόψει της απόφασης να μπει μαχαίρι στις μεταγραφές από την προσεχή κιόλας σεζόν.

Πιο συγκεκριμένα, από τα 200 άτομα που είναι ο αριθμός των εισακτέων, συνολικά έφυγαν από το τμήμα λόγω μεταγραφής οι 96 και έμειναν πίσω για να σπουδάσουν μόλις οι 104. Το ποσοστό της φυγής κυμαίνεται κατά συνέπεια στο 48% αλλά δεν είναι το μεγαλύτερο. Υπάρχουν άλλα εννιά τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ στην χώρα που έχουν ακόμα χειρότερες επιδόσεις.

Τις μεγαλύτερες τάσεις φυγής έχει το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Μυτιλίνη (67,2%), το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Κόρινθο (65,7%) και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Χίο (63,2%). Τέσσερα ακόμα τμήματα έχουν ποσοστά από 50% ως 60% και άλλα δύο ως 50%, αλλά πάνω από το 48% της Ορεστιάδας.

Όλες αυτές τις διαρροές σκοπεύει να αλλάξει το υπουργείο Παιδείας με το νέο του νομοσχέδιο, ώστε τελικά οι φοιτητές να σπουδάζουν εκεί που πέρασαν πραγματικά και που τους έχει ανάγκη η εκάστοτε τοπική κοινωνία. Γιατί αλλιώς είναι να ξέρει κανείς ότι θα έχει στην Ορεστιάδα κάθε χρόνο μόνο από το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης διακόσια άτομα και αλλιώς όταν ο αριθμός αυτός μειώνεται τελικά στο μισό...

.