Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΝΔ για τις δηλώσεις του Μπαγκίς στη Θράκη

Οξύτατη αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και τον υπεύθυνο τομεάρχη της ΝΔ Πάνο Παναγιωτόπουλο

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ;
ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΠΡΩΤΟΣ;

Αντιπαράθεση σημειώθηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς στη Θράκη, συνοδεύοντας τη σύζυγο του Τούρκου πρωθυπουργού Εμινέ Ερντογάν.

Η ΝΔ δια του αρμόδιου τομεάρχη Εξωτερικών Πάνου Παναγιωτόπουλου δήλωσε ότι ο Τούρκος υπουργός παραβίασε τον κανόνα σύμφωνα με τον οποίο κάθε επισκέπτης σέβεται την Εθνική Κυριαρχία της χώρας μας και εφαρμόζει όσα προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους νόμους μας.

«Και λυπούμεθα διπλά, γιατί η κυβέρνηση δεν βρήκε τα κατάλληλα λόγια για να βάλει τον κ. Μπαγίς στη θέση του», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος προκαλώντας την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα της χώρας δεν πρέπει να θυσιάζονται στο βωμό του εύκολου εντυπωσιασμού και της επικοινωνίας», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας χαρακτηρίζοντας «όψιμα ευαίσθητο» τον κ. Παναγιωτόπουλου «που συμμετείχε σε κυβερνήσεις που δεν είχαν επιδείξει την ίδια ευαισθησία».

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι οι Έλληνες δεν έχουν ανάγκη από αυτόκλητους προστάτες, ότι κάθε ξένος αξιωματούχος που επισκέπτεται τη χώρα μας είναι ευπρόσδεκτος και οφείλει να δείχνει απαιτούμενο σεβασμό ιδιαίτερα προς τις ευαισθησίες των τοπικών κοινωνιών.

«Η Ελλάδα δεν δέχεται παρεμβάσεις στο εσωτερικό της, ούτε δηλώσεις ή ενέργειες που αποσκοπούν στην περιχαράκωση ή την περιθωριοποίηση μουσουλμάνων συμπολιτών μας», τόνισε και πρόσθεσε ότι «αυτά καταστήσαμε σαφή σήμερα και στον πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα».

Ακόμη ο κ. Δρούτσας δήλωσε ότι ο κ. Μπαγκίς καταφεύγει συχνά σε αμετροεπή ρητορική που εξυπηρετεί επικοινωνιακές ανάγκες στην Τουρκία και «αυτό είναι γνωστό και λαμβάνει πάντοτε την απάντηση που αρμόζει».

.