Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Αθώοι τελικά οι δύο φοιτητές μετά από μια μαραθώνια δίκη για τα Δεκεμβριανά του 2008 στην Ξάνθη

Πριν από λίγο
βγήκε η απόφαση
του Πλημμελειοδικείου

ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ
ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΚΡΟΤΗ ΔΙΚΗ


Αθώοι κρίθηκαν την Τρίτη από το Τριμελές Πλημμελιοδικείο Ξάνθης, στην πολύκροτη δίκη για τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 20087, οι φοιτητές Π. Μουσταφέλος Σ. Φωτεινόπουλος.

Τα 5 αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα για τα οποία κατηγορήθηκαν και απαλλάχθηκαν είναι: Διατάραξη κοινής ειρήνης, Επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού και κατά συρροή, Διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, Παράνομη οπλοφορία, Παράνομη οπλοχρησια

Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την ενοχή των κατηγορουμένων για τα αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης και της πρόκληση απλής σωματικής βλάβης (και όχι επικίνδυνης), όμως τελικά οι δύο κατηγορούμενοι απαλλάχτηκαν πλήρως από όλες τις κατηγορίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την έδρα ζητήθηκε, παράλληλα, η διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών για τους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στα επεισόδια.


Μαραθώνια ακροαματική διαδικασία.

Ξεπέρασε τις 6 ώρες σε διάρκεια η ακροαματική διαδικασία με αποτέλεσμα να υπάρξει ενδελεχής εξέταση των μαρτύρων και το δικαστήριο να διαμορφώσει σαφή εικόνα για τα γεγονότα, όπως επεσήμανα και οι δύο συνήγοροι υπεράσπισης Α. Ζορμπαλά και Δ. Σαραφιανός στις αγορεύσεις τους.

Ως μάρτυρες κατέθεσαν ο τότε Αντινομάρχης Θ. Παρτσαλίδης, οι 8 αστυνομικοί της ΟΠΚΕ που ενεπλάκησαν στα επεισόδια και ένας συνάδελφός τους της Ασφαλείας. Επίσης ως υπεράσπιση των δύο νεαρών κατέθεσαν ο καθηγητής του Δημοκριτίου Β. Παπαδόπουλος, ο δημοσιογράφος Σαμή Καραμπουγιούκογλου που τραυματίστηκε από αστυνομικούς, ο επίσης δημοσιογράφος Θοδωρής Μπακάλης, ο τότε Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κ. Γούναρης, ο Δημ. Σύμβουλος Ν.Ανταμπούφης, ο Μηχανικός Σ. Χατζησάββας, ο γιατρός Χ. Γκαρμπούνης, η Κοινωνιολόγος Κ. Πεταλά, η εκπαιδευτικός Μ. Λυκοπούλου, η νοσηλεύτερια Σ. Πανίδου, οι φοιτητές Σ. Γεωργουλέα και Ν. Μπαλαδάκης.

Η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν κατάμεστη διαρκώς από φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής που συμπαραστάθηκαν στους συναδέλφους τους και έκαναν δεκτή με έντονα χειροκροτήματα την απόφαση του δικαστηρίου που βγήκε στις 8 το βράδυ. Έντονη ήταν η παρουσία της Αστυνομίας μέσα και έξω από τους χώρους του δικαστηρίου.


Τι υποστήριξαν στις οι μάρτυρες στις καταθέσεις τους

Οι αστυνομικοί που κατέθεσαν υποστήριξαν όλοι ότι υπέστησαν επίθεση από τους φοιτητές στον προθάλαμο της Νομαρχίας καθώς και ότι υπήρξαν φθορές στις ασπίδες και τα κράνη τους, ενώ οι ίδιοι επιχειρούσαν να απωθήσουν τον όχλο έξω από το κτίριο. Σε ότι αφορά στους δύο κατηγορουμένους ανέφερεαν ότι αρκετοί ήταν αυτοί που κινήθηκαν εναντίον τους, όμως αναγνώρισαν τους συγκεκριμένους, λόγω της γνωστής τους δράσης.

Κομβική κατάθεση ήταν αυτή του Σαμή Καραμπουγιούκογλου που ήταν ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και τους φοιτητές στον προθάλαμο τραυματίστηκε στα επεισόδια, και υποστήριξε στην κατάθεσή του ότι οι Αστυνομικοί ξεκίνησαν να χτυπάνε πρώτοι τους φοιτητές μόλις αυτοί ξεκίνησαν να αποχωρούν. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν όλες οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης ενώ κάποιοι από αυτούς απέδωσαν πολιτική ευθύνη στην τότε ηγεσία της Νομαρχίας επειδή δεν επέτρεψε στους φοιτητές να πραγματοποιήσουν συμβολική κατάληψη στο κτίριο. ‘


Μουσταφέλος-Φωτεινόπουλος; Πολιτική η δίωξή μας.

Ο Π. Μουσταφέλος στην απολογία του χαρακτήρισε τη δίωξή του πολιτική, λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης και της ένταξής του στον αντιεξουσιαστικό χώρο, ανέφερε ότι όλοι τους υλοποιούσαν απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών ενώ έκανε λόγο για την «αντικοινωνική συμπεριφορά» που του αποδίδεται στην δικογραφία, θεωρώντας ότι στοχοποιείται.

Ο Σ. Φωτεινόπουλος, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι ήταν αρκετά μακριά από το σημείο της συμπλοκής αλλά θεώρησε ότι εμπλέκεται από τις αστυνομικές αρχές λόγω της δράσης του και της φιλίας του με τον άλλο κατηγορούμενο, έκανε αναφορά στο κλίμα των ημερών και την αντίδραση των νέων και επεσήμανε ότι η Αστυνομία απομονώνει και χρησιμοποιεί τους «2» ως παράδειγμα για τους άλλους, θέλοντας παράλληλα να αθωώσουν τις αστυνομικές δυνάμεις για τα επεισόδια.


Οι συνήγοροι υπεράσπισης

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο φοιτητών, Δ. Σαραφιανός και Α. Ζορμπαλά –αμφότεροι από την Αθήνα- υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, στις αγορεύσεις τους ότι πρόκειται για στοχοποίηση των δύο κατηγορουμένων, άφησαν αιχμές για τις καταθέσεις των αστυνομικών που ήταν πανομοιότυπτες και φέρεται να έχουν ληφθεί την ίδια ώρα από τους ίδιους προανακριτικούς υπάλληλους, ενώ έθεσαν το θέμα των τυχόν ευθυνών από τις αστυνομικές δυνάμεις που έδρασαν στα επεισόδια.



Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/