Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Υπογράφηκε η σύμβαση για τον ζεόλιθο στον Έβρο


Η τελική επένδυση, μετά την έναρξη λειτουργίας του λατομείου θα φθάσει σταδιακά στο ποσό των 40.000.000 €



ΠΟΙΟΙ ΕΠΩΝΥΜΟΙ ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΑ;


Στα ακριτικά Δίκαια του Έβρου υπεγράφη σήμερα το μεσημέρι (Παρασκευή 20 Μαΐου 2011) από το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης κ. Θύμιο Σώκο και τον εκπρόσωπο της εταιρείας “GEOVET” η σύμβαση μίσθωσης δημόσιας λατομικής έκτασης 160 στρεμμάτων του βιομηχανικού ορυκτού Ζεόλιθου που βρίσκεται στη θέση «Παλαιοχώραφα» του Δημοτικού Διαμερίσματος Πετρωτών του Δήμου Ορεστιάδας.

Η μίσθωση του λατομικού χώρου θα φέρει άμεσα αναπτυξιακά αποτελέσματα στην τοπική κοινωνία με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης από την εξόρυξη και την επεξεργασία των κοιτασμάτων.

Η τελική επένδυση, μετά την έναρξη λειτουργίας του λατομείου θα φθάσει σταδιακά στο ποσό των 40.000.000 €.

Σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης κ. Θύμιος Σώκος μετά την υπογραφή της σύμβασης χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ξεχωριστή για την τοπική κοινωνία μιας και μετά από πολυετείς δυσκολίες, γραφειοκρατικές και μη, αξιοποιείται ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη του ακριτικού Έβρου σε μια κρίσιμη περίοδο τόσο για την περιοχή όσο και τη χώρα.

Ο κ. Σώκος ευχαρίστησε τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Θεόδωρο Πάγκαλο για τη συμπαράσταση στην τελεσφόρηση της όλης προσπάθειας καθώς επίσης και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του Έβρου, την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

Να σημειωθεί ότι σήμερα οι ανάγκες της χώρας σε ζεόλιθο υπολογίζονται σε τουλάχιστον 100.000 τόνους και καλύπτονται αποκλειστικά από εισαγωγές από γειτονικές χώρες.

Η παραγωγή του λατομείου σε πλήρη ανάπτυξη όχι μόνο θα καλύψει τις εγχώριες ανάγκες αλλά θα δώσει τη δυνατότητα ώστε να υπάρξει και εξαγωγική δραστηριότητα σε τρίτες χώρες.

Στην περιοχή των Πετρωτών του Έβρου το ορυκτό αυτό παρουσιάζει μια εξαιρετική ιδιαιτερότητα. Σύμφωνα με επιστημονικές αναλύσεις είναι πολύ μεγάλης καθαρότητας, πράγμα που το καθιστά μοναδικό και ασυναγώνιστο στην ελληνική αλλά και τη διεθνή αγορά.

Ο ζεόλιθος χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, για τον καθαρισμό αστικών λυμάτων και βιομηχανικών υγρών αποβλήτων, για την παραγωγή άοσμης και συνεκτικής ζεολυματολάσπης, την κατεργασία ζεολυματολάσπης και βιομηχανικής λάσπης για ασφαλή απόθεση, την εξυγίανση και οξυγόνωση υδάτινων οικοσυστημάτων, τη δέσμευση και την απομάκρυνση βακτηρίων, ως υλικό αποσμητικών, ως βελτιωτικό αγροτικών καλλιεργειών και συμπληρώματα διατροφής.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι χρήσεις του ζεόλιθου είναι αναγκαίες για την προστασία και θεραπεία του περιβάλλοντος.

Στην υπογραφή της σύμβασης που πραγματοποιήθηκε στο Παλαιό Δημαρχείο Δικαίων παρέστησαν οι βουλευτές Έβρου κ.κ. Ελένη Τσιαούση και Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, ο Δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Δημήτρης Μουζάς, η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Γεωργία Νικολάου, εκπρόσωποι της α΄βάθμιας αυτοδιοίκησης και αιρετής Περιφέρειας, τοπικών φορέων, στελέχη των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης, κάτοικοι των Πετρωτών (όπου και βρίσκεται ο λατομικός χώρος ) και πλήθος πολιτών.
 
.