Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Ψυχρή Σύντηξη: Κατασκευάζoνται οι αντιδραστήρες για την Ξάνθη !

Έντονη δραστηριότητα γύρω από το θέμα λόγω της επικείμενης λειτουργίας εργοστασίου που έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον για λόγους αναπτυξιακούς και επιστημονικούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Έντονη είναι η δραστηριότητα όλο το τελευταίο διάστημα γύρω από το θέμα της ψυχρής σύντηξης, που απασχολεί την Ξάνθη, λόγω της επικείμενης λειτουργίας του εργοστασίου που έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον για λόγους αναπτυξιακούς αλλά και επιστημονικούς.

Η πολυσυζητημένη εφεύρεση των Focardi-Rossi έχει γίνει αντικείμενο μελέτης των επιστημόνων το τελευταίο διάστημα σε όλη την Ευρώπη, καθώς η επιτυχής λειτουργία των συσκευών που πρόκειται να κατασκευάζονται στην Ξάνθη – σύμφωνα με δηλώσεις των υπευθύνων της εταιρίας- θα αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη στην Ευρώπη.


Αφιέρωμα της RAI

Πρόσφατα η Ιταλική τηλεόραση είχε εκτενές αφιέρωμα στην ανακάλυψη (την οποία χαρακτηρίζει «μαγεία») ενώ ο ένας εκ των εφευρετών Andrea Rossi αποκάλυψε ότι ήδη έχουν κατασκευαστεί στην Ιταλία οι 170 από τους 300 μεγα-αντιδραστήρες που θα εγκατασταθούν στο εργοστάσιο της Ξάνθης, προκειμένου να παράγουν ενέργεια 1 μεγαβάτ, για τη λειτουργία του. Στο εξής θα πρέπει να συνηθίσουμε την ονομασία E-cat (σύντμηση του Energy-Catalyzer) που έχει επικρατήσει διεθνώς, πλέον.

Όπως αποκαλύπτεται στο ντοκιμαντέρ -στο οποίο εμφανίζονται ο ιδιοκτήτης και οι τεχνικοί διευθυντές της ελληνικής εταιρίας- οι εφευρέτες υπολογίζουν ότι τον Οκτώβριο θα λειτουργήσει το εργοστάσιο στην Ξάνθη, ενώ η ιταλική δημόσια τηλεόραση χαρακτηρίζει την ανακάλυψη «σταθμό» για την ενέργεια στην Ευρώπη. Μάλιστα η συμφωνία για την εγκατάσταση των αντιδραστήρων στο εργοστάσιο της Ξάνθης, προβλέπει ότι οι δύο εφευρέτες δεν θα πληρωθούν αν πρώτα δεν λειτουργήσει πλήρως η μονάδα, όπως επιβεβαιώνει και ο διευθυντής της εταιρίας Defcalion Συμέων Τσαλίκογλου.


Συνεχή πειράματα, όλα επιτυχημένα.

Οι δύο εφευρέτες εργάζονται 18 ώρες την ημέρα προκειμένου να προετοιμαστούν για την εγκατάσταση του εργοστασίου στην Ξάνθη ενώ δέχονται διαρκώς επισκέψεις και επίμονες ερωτήσεις ξένων επιστημόνων όπως αποκαλύπτεται στο διεθνή τύπο, παρόλο που ο Rossi φροντίζει επιμελώς να αποκρύπτει το μυστικό της ψυχρής σύντηξης.

Στις 29 Μαρτίου, όπως αναφέρουν σουηδικά μέσα ενημέρωσης, δύο Σουηδοί Φυσικοί (Έssen και Kulander), καθηγητές από δύο Πανεπιστήμια, ένας εκ των οποίων Πρόεδρος της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών, παρακολούθησαν επίδειξη της λειτουργίας μιας μικρής έκδοσης του αντιδραστήρα στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, όπου, μετά από 6 ώρες δοκιμών παρήγαγε ενέργεια 25 κιλοβάτ.


Δεν βρίσκουν πώς, αλλά δουλεύει

Στην έκθεσή τους αποκλείουν κάθε χημική διεργασία για την παραγωγή αυτής της ενέργειας και πιθανολογούν ότι «υπάρχει κάποιου είδους πυρηνική διαδικασία που προκαλεί τη μετρούμενη παραγωγή ενέργειας», ενώ όπως αναφέρει το επιστημονικό περιοδικό My Teknik τους δόθηκε ένα δείγμα από τη σκόνη νικελίου που χρησιμοποιεί η μονάδα. «Από τη στιγμή που δεν έχουμε πρόσβαση στην εσωτερική σχεδίαση της κεντρικής δεξαμενής καυσίμου και δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την εξωτερική θωράκιση μολύβδου και το σύστημα ψύξης του νερού, μπορούμε να κάνουμε πολύ γενικά σχόλια." κατέληξαν

Εξάλλου, πολύ πρόσφατα στις 19 και 28 Απριλίου, πραγματοποιήθηκαν επιδείξεις 24 ωρών που καλύφθηκαν από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης και έδειξαν παραγωγή ισχύος 2,3 και 2,6 κιλοβάτ αντίστοιχα, με κατανάλωση 300 βατ.


Τo αφιέρωμα της RAI


 

 
 
Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/