Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

O Ντόλιος για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και το αρδευτικό Τυχερού

Εβγαλε ανακοίνωση για την πορεία αποζημιώσεων των παραγωγών του Ν. Έβρου

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ;


Από το υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώθηκαν τα εξής για τις αποζημιώσεις των αγροτών του Έβρου από τον ΕΛΓΑ:
1. Βαμβάκι: Η συνδεδεμένη ενίσχυση καταβλήθηκε στο σύνολό της εκτός από την ένα πολύ μικρό ποσοστό που ουσιαστικά είχε εγκαταλείψει την καλλιέργεια.

Οι αποζημιώσεις από πλημμύρες. Σύμφωνα όμως με όλες τις ενδείξεις ο Ν. Έβρου, αφού έχουν ληφθεί υπόψη τα μετεωρολογικά στοιχεία, θα είναι στο μέσο ποσοστό ζημίας του 30%. Αυτό εκφράζεται, μετά και τους σχετικούς υπολογισμούς, σε περίπου 40 κιλά το στρέμμα και με τιμή περίπου λεπτών 50 , ήτοι 20 ευρώ ανά στρέμμα.

Οι αποζημιώσεις από το πράσινο σκουλήκι . Προκειμένου να αποζημιωθούν οι καλλιεργητές βαμβακιού για την μείωση της παραγωγής από την προσβολή από το πράσινο σκουλήκι θα πρέπει σύμφωνα με τον Κανονισμό των ΠΣΕΑ να υπάρχει μείωση εισοδήματος σε σχέση με προηγούμενα έτη πάνω από 30%. Η υψηλή τιμή του βαμβακιού κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο είναι πολύ πιθανόν, σε πολλές περιπτώσεις, να δώσει εισόδημα που δεν θα υστερεί σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές παρά την μειωμένη απόδοση.

2. Ζαχαρότευτλα: Έχουν κοινοποιηθεί τα πορίσματα εκτός της περιοχής Ορεστιάδος και Θουρίου τα οποία θα ανακοινωθούν αύριο. Η πληρωμή εκτιμάται για 15/5/2011 για το σύνολο των καλλιεργητών

3. Σιτηρά- Σπαράγγια-Μηδική. Οι αποζημιώσεις έχουν καταβληθεί από το περασμένο Φθινόπωρο.

4. Ηλίανθος Βιομηχανικής-Αραβόσιτος. Έχουν αναρτηθεί τα πορίσματα αλλά η εκτίμηση είναι ότι οι εν λόγω καλλιέργειες δεν έχουν μείωση παραγωγής.

5. Ηλίανθος Εδώδιμος. Τα πορίσματα έχουν αναρτηθεί και ένα ποσοστό 30% έχει ήδη αποζημιωθεί.

6. Κηπευτικά –Πεπόνια. Έχουν ανακοινωθεί ήδη λίγα πορίσματα Οι πίνακες είναι έτοιμοι και για τα υπόλοιπα η ανάρτηση των οποίων θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες.

7. Βιομηχανική τομάτα. Έχουν ανακοινωθεί τα πορίσματα του Τυχερού αλλά όχι των Φερών και του Πέπλου τα οποία επίσης θα ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Σε ότι αφορά την συνδεδεμένη ενίσχυση εκτιμάται ότι όσοι έχουν απόδοση μέχρι 4 τον. το στρέμμα δεν θα την εισπράξουν, όσοι έχουν απόδοση 4-7 τον. θα εισπράξουν 85 ευρώ /στρέμμα και όσοι πάνω από 7 τον (143,3 ευρώ).


Συμπερασματικά και για όλες τις καλλιέργειες εκτός του βαμβακιού οι αποζημιώσεις , σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα καταβληθούν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.


Θέμα 2 : Αρδευτικό Τυχερού

Η μελέτη για το παραπάνω έργο είχε παραμείνει για περίπου δύο χρόνια χωρίς καμιά εξέλιξη. Ο φάκελος άρχισε να εξετάζεται μετά το ενδιαφέρον του γραφείου του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Ντόλιου και της Περιφέρεια ΑΜΘ σε συνεργασία με την Αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων.

Ο φάκελος εξετάσθηκε και ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία από τον μελετητή ( Δημοτική Ενότητα Τυχερού), ο οποίος σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜΘ πρόκειται να αποστείλει τα στοιχεία αυτά. Μετά και τα συμπληρωματικά στοιχεία εκτιμούμε ότι θα επισπευσθούν οι διαδικασίες.
 
.