Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Οι δρόμοι της ανάπτυξης περνούν από την Θράκη

Ολες οι λεπτομέρειες για το συνέδριο του Economic Forum of Thrace στις 27-28 Μαΐου στην Αλεξανδρούπολη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Στις 27-28 Μαΐου στην Αλεξανδρούπολη θα βρεθούν κορυφαίοι εκπρόσωποι ξένων και ελληνικών τραπεζών, εθνικών οικονομικών αρχών όπως από το Federal Financial Supervisory Authority της Γερμανίας, αλλά και πολιτικοί, οι οποίοι θα εμβαθύνουν στα αίτια και τις επιπτώσεις της κρίσης όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και ευρύτερα. Σημείο αναφοράς για την αποτύπωση της κατάστασης της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς και της επίπτωσης των μέτρων-μεταρρυθμίσεων στην κοινωνία φιλοδοξεί να καταστεί με τη δεύτερη διοργάνωσή του το συνέδριο του Economic Forum of Thrace στις 27-28 Μαΐου στην Αλεξανδρούπολη.

Όπως επισημαίνει η εμπνευστής του Φόρουμ και νομικός Κατερίνα Καραγιάννη, μεσοπρόθεσμα το Φόρουμ έχει ως στόχο να βάλει τη Θράκη στο «χάρτη της ανάπτυξης» όχι μόνο στο ελληνικό επίπεδο αλλά και πανευρωπαϊκά.

Μιλώντας στην Ημερησία και στον Δημήτρη Διαμαντίδη, η κ. Καραγιάννη σημειώνει ότι η ανάπτυξη της Θράκης είναι το πρώτο μέλημα μας και γι' αυτό έχει δημιουργηθεί και το Φόρουμ.

Το Economic Forum of Thrace έχει αυτό ως κύριο στόχο γιατί η Θράκη είναι η αρχή και το τέλος της Ευρώπης.

Αυτό δεν πρέπει να λησμονείται ούτε από την Ευρώπη, αλλά ούτε και από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση.

Η στόχευσή μας, προσθέτει, είναι μακροπρόθεσμη και αρχικά επιθυμούμε μία φορά ετησίως να διοργανώνεται το συνέδριο του Φόρουμ, στο οποίο θα συμμετέχουν προσωπικότητες διεθνούς βεληνεκούς, πολιτικοί, τραπεζίτες, πρόεδροι φορέων κ.ά. Έτσι η περιοχή θα μπαίνει πολύ υψηλά στην ατζέντα της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Παράλληλα, συμπληρώνει η κ. Καραγιάννη, θέλουμε να καταδείξουμε ότι η Θράκη πρέπει να ενισχυθεί με ένα ειδικό καθεστώς και να αξιοποιηθεί σχετική κοινοτική νομοθεσία, η οποία επιτρέπει ιδιαίτερη φορολογική - νομική μεταχείριση της περιοχής.

Με βάση αυτό το πλαίσιο, μπορούν, τόσο κοινοτικές, όσο και επιχειρήσεις από τρίτες χώρες, να εγκαθίστανται στη Θράκη και να απολαμβάνουν ταχείες και αποτελεσματικές διαδικασίες ίδρυσης εταιρικών σχημάτων και υλοποίησης επενδύσεων, αλλά και κίνητρα φορολογικού χαρακτήρα με μειωμένους συντελεστές.

Η Θράκη, αναφέρει, δικαιολογεί ένα τέτοιο ειδικό καθεστώς, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη το υψηλό ποσοστό ανεργίας.

Η Αλεξανδρούπολη μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις και να ανακόψει σε κάποιο βαθμό την αδιάκοπη ανάπτυξη, που καταγράφει τα τελευταία χρόνια η Κωνσταντινούπολη.

Πιστεύω επιπλέον πως ένα τουλάχιστον υπουργείο θα πρέπει να μετακινήσει υπηρεσίες του στην περιοχή της Θράκης για γεωστρατηγικούς λόγους.

Ειδάλλως η Θράκη θα χρησιμοποιείται μόνο πριν την περίοδο των εκλογών από τους πολιτικούς και μετά θα βγαίνει εκτός του ενδιαφέροντός τους.


Πηγή:  http://www.telegramm.gr/