Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Δάκρυα σε όλη τη χώρα για την «Κυρά των Μαρασίων»


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ
Η "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ -
ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ




«Γεια σου, κυρα-Βασιλική. Είμαι βαθύτατα συγκινημένος γιατί τη γνώρισα προσωπικά τη γιαγιά των Μαρασίων. Υπηρέτησα έξι μήνες στον Εβρο και το έφερε η μοίρα να με βάλει ο λοχαγός μου μάγειρα του φυλακίου 50 δίπλα στο σπιτάκι της γιαγιάς.

Αυτή η γυναίκα επί εξήντα χρόνια βοηθούσε τους Ελληνες στρατιώτες, τους μαγείρευε, τους έπλενε τα ρούχα κ.τ.λ. Στο καλό, γιαγιά Βασιλική».

Ενα από τα δεκάδες γράμματα που έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο για να αποχαιρετήσουν την «Κυρά των Μαρασίων», τη Βασιλική Λαμπρίδου - Φωτάκη, που απεβίωσε σε ηλικία 107 ετών και κηδεύτηκε με τιμές εν ενεργεία αξιωματικού. Η γυναίκα-σύμβολο των Ελλήνων ακριτών γεννήθηκε το 1904 στο Μεγάλο Ζαλούφι της Ανατολικής Θράκης. Το σπίτι της βρίσκεται στα 300 μέτρα από τα τουρκικά φυλάκια, με φυσικό σύνορο τον Εβρο, στο χωριό Μαράσια. Η ίδια γνώρισε σε νεαρή ηλικία την προσφυγιά, κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1921, και έλεγε ότι ακούγοντας τους φύλακες από την άλλη πλευρά ένιωθε πάντα την ανάγκη να δηλώνει την παρουσία της και την ελληνικότητα του τόπου. Για περίπου πενήντα χρόνια ήταν αυτή που ύψωνε καθημερινά την ελληνική σημαία στην αυλή του σπιτιού της, μαγείρευε το φαγητό των φρουρών των συνόρων μας, έπλενε τα ρούχα τους, άκουγε τον παλμό της καρδιάς τους, μα και τις ανησυχίες τους.

Για την προσφορά της στην πατρίδα είχε τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Στρατό Ξηράς, την Ακαδημία Αθηνών και όλη την τοπική κοινωνία. Οταν τη ρωτούσαν τι χρειάζεται, εκείνη συνήθιζε να απαντά: «Μια καινούργια ελληνική σημαία, αφού το πανί σκίζεται εύκολα πάνω στον ιστό». Στο χθεσινό, στερνό ταξίδι της πήγε να ανταμώσει εκεί ψηλά την άλλη κυρά, τη Δέσποινα Αχλαδιώτη της ακριτικής Ρω.

 
Πηγή:  http://www.enet.gr/