Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Στα μειονοτικά ζητήματα αναφέρθηκε ο Χατζηοσμάν στην ομιλία του για την ψήφο εμπιστοσύνης στην Βουλή

ΠΟΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ, ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΟΥ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ;
                      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ
                  ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ TOY


Ο βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, πραγματοποίησε σήμερα ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση και ψηφοφορία επί της προτάσεως του Πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, σύμφωνα με τα άρθρα 84 του Συντάγματος και 141 του Κανονισμού της Βουλής.

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του βουλευτή.



Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

εκφράζω κι εγώ τα θερμά μου συλληπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος συναδέλφου μου, κυρίου Άγγελου Τζέκη.

Από το 2007 εκπροσωπώ σε αυτήν την αίθουσα τον λαό της Ροδόπης. Παλαιότερα ως βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από το 2009 ως κυβερνητικός βουλευτής, δεν έπαψα ούτε λεπτό να αγωνίζομαι για τα συμφέροντα του λαού και του τόπου μου.

Λίγα μέτρα έξω από το Κοινοβούλιο οι συγκεντρωμένοι πολίτες διεκδικούν ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Αυτός είναι ένας κοινός στόχος που μας ενώνει όλους.

Είναι γεγονός ότι η κρίση που έπληξε την χώρα μας είναι πρωτοφανής και οι συνέπειές της επώδυνες και οδυνηρές για τους πολίτες.

Γνωρίζω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας, γνωρίζω τις δυσχέρειες με τις οποίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι συμπολίτες μου.

Ο τόπος μας έχει ανάγκη από ανθρώπους με αξίες, οράματα, σύγχρονες αντιλήψεις. Έχει ανάγκη από πολιτικούς με διορατικότητα, έτοιμους για καινοτομίες και ρήξεις με το κατεστημένο. Πιστεύω βαθιά στον Πρωθυπουργό μας, τον Γιώργο Παπανδρέου, και θεωρώ ότι έχει όλες τις ικανότητες, τις γνώσεις, τα προσόντα για να κυβερνήσει τη χώρα. Είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός στην μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας μας που παρέλαβε συντρίμμια και προσπαθεί να αναστήσει ένα κράτος σε κωματώδη κατάσταση.

Είναι άδικο εν μέσω κρίσης να επινοούμε πολλαπλές άλλες κρίσεις για να προκαλέσουμε την απόλυτη ρήξη στο πολιτικό σκηνικό. Τέτοιου είδους συμπεριφορές που στοχεύουν σε μικροπολιτικές βλέψεις και οφέλη είναι ανώριμες και εμένα προσωπικά με βρίσκουν αντίθετο.

Είναι γεγονός ότι η κρίση έχει απλώσει τα πλοκάμια της και στη Ροδόπη. Για να είμαστε ειλικρινείς, η περιοχή μου ανέκαθεν παρουσίαζε αναπτυξιακό έλλειμμα συγκριτικά με άλλες περιοχές της επικράτειας. Έχουμε όμως ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, ανθρώπους με μεράκι για δουλειά και δίψα για ανάπτυξη. Διαθέτουμε αγρότες που αγαπάνε την γη και αγωνίζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες για να στηρίξουν το οικογενειακό τους εισόδημα. Έχουμε και τη μειονότητα και πραγματικά είναι ιδιαίτερη τιμή μου να την εκπροσωπώ ως μέλος της στο Κοινοβούλιο.

Στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε 2-3 βασικά ζητήματα της μειονότητας. Αρχικά θα αναφερθώ στον πρωτογενή τομέα. Περισσότερες από 12.000 οικογένειες στην εκλογική μου περιφέρεια απασχολούνται στην μονοκαλλιέργεια καπνού. Ο μπασμάς που παράγεται στην Ροδόπη είναι εξαιρετικής ποιότητας. Συγχρόνως, είναι παραδοσιακή καλλιέργεια και οι παραγωγοί διαθέτουν μικρούς κλήρους.

Η κρίση στον πρωτογενή τομέα και κυρίως, στις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα είναι περισσότερο οδυνηρή. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι περικοπές και στερήσεις αγγίζουν το υστέρημα των ανθρώπων. Μιλάμε για οικογένειες που υπολογίζουν κάθε ευρώ για να ανταπεξέλθουν στα έξοδα.

Για τους αγρότες μας λοιπόν η κυβέρνηση καταβάλει υπεράνθρωπη προσπάθεια. Πετύχαμε μέσω διαφόρων προγραμμάτων να διασφαλίσουμε την επιστροφή των περικομμένων επιδοτήσεων στις τσέπες των καπνοπαραγωγών. Αυτό μέχρι το 2013.

Θα ακολουθήσει η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική η οποία διαμορφώνεται αυτό το διάστημα. Κάνω έκκληση στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να συνεχίσει με το ίδιο ενδιαφέρον και να διεκδικήσει τη συνέχιση των επιδοτήσεων για τον καπνό και μετά το 2013. Δυστυχώς ή ευτυχώς, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, οι επιδοτήσεις αποτελούν απαραίτητο και αναγκαίο συμπλήρωμα στο εισόδημα των καπνοπαραγωγών.

Την ίδια προσπάθεια πρέπει να καταβάλει το Υπουργείο και για τις υπόλοιπες καλλιέργειες, το βαμβάκι, το κεράσι κλπ. Μεγάλη προσοχή στον πρωτογενή τομέα. Έχει μέλλον, έχει βάθος, είναι ένα στοίχημα που η χώρα μας δεν πρέπει να χάσει.

Θα αναφερθώ και στα εκπαιδευτικά. Τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου αποφάσισε την κατάργηση της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης. Θεωρώ ότι μόνο -και το τονίζω μόνο- η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, μπορούσε να υλοποιήσει αυτήν την απόφαση. Η κατάργηση της ΕΠΑΘ εμφανιζόταν σε κάθε προεκλογικό φυλλάδιο κάθε προηγούμενης κυβέρνησης.

Αυτό το βήμα είναι επιτυχία της Κυβέρνησης. Αναμένουμε να δούμε τι θα ακολουθήσει, τη λειτουργία ενός νέου τομέα στην παιδαγωγική σχολή Θεσσαλονίκης από την οποία θα αποφοιτούν τα παιδιά της μειονότητας που θα στελεχώσουν την μειονοτική εκπαίδευση.

Καλώ και την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να είναι πολύ προσεκτική ως προς τον σχεδιασμό του νέου τομέα, να λάβουν υπόψη τις ευαισθησίες και τις ιδιαιτερότητες της μειονότητας, να διασφαλίσουν την ανώτερη δυνατή εκπαιδευτική ποιότητα, να δημιουργήσουν ένα τμήμα που θα παράγει τους καλύτερους δασκάλους οι οποίοι εν συνεχεία θα δουλέψουν με ζήλο. Σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας τα μειονοτικά σχολεία πρέπει να είναι σχολεία πρότυπο σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτός είναι ο στόχος μας, για αυτό εργαζόμαστε σκληρά και θέλω να είμαστε πολύ προσεκτικοί ως προς τα επόμενα βήματα.

Το ζήτημα της μειονοτικής εκπαίδευσης δεν εξαντλείται στην ΕΠΑΘ. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι η Κυβέρνηση έχει διάθεση συνεργασίας με τη μειονότητα, έχει διάθεση να ακούσει, να μάθει, να επιλύσει τα προβλήματα. Φέτος για πρώτη φορά δεχτήκαμε προσκλήσεις διαβούλευσης με την ηγεσία του Υπουργείου. Αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο για τη μειονότητα. Μέχρι σήμερα κανείς δεν λάμβανε υπόψη τη γνώμη μας, κανείς δεν ρωτούσε τα μέλη της μειονότητας για τις αποφάσεις που θα λαμβάνονταν. Τώρα ξεκίνησε ένας διάλογος, αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Υπάρχει έντονη κινητικότητα για την επίλυση των μειονοτικών θεμάτων και κυρίως, υπάρχει θετική πολιτική βούληση. Όποιος δεν τα αναγνωρίζει αυτά κάνει φτηνή αντιπολίτευση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στους 20 μήνες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είδαμε έναν Πρωθυπουργό να γυρνάει από τη μία άκρη του κόσμου μέχρι την άλλη και να πετυχαίνει συμμαχίες στρατηγικής σημασίας. Είδαμε έναν Πρωθυπουργό που διαθέτει ηγετικά χαρακτηριστικά και διάθεση για αλλαγή. Αλλαγή επιτάσσει και το μήνυμα των καιρών. Στηρίζω με όλες τις δυνάμεις μου την Κυβέρνηση και τον Γιώργο Παπανδρέου. Σας ευχαριστώ

.