Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Ο ρόλος του εβρίτη πρώην αρχηγού της ΕΛΑΣ Αν. Δημοσχάκη στην κατασκευή του τείχους που προστατεύει την Βουλή από τους "Αγανακτισμένους"

Μικροεντάσεις πριν λίγo, όταν διαδηλωτές επιχείρησαν και να προσεγγίσουν το κτήριο όπου αρχίζει η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης
ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ... "ΚΡΥΒΟΝΤΑΝ" ΕΠΙ 5 ΧΡΟΝΙΑ



Από την εξέγερση στο παρισινό προάστιο του «Clichy-sous-Bois», τον Οκτώβριο του 2005, ξεκινά η ιστορία του μεταλλικού φράχτη της ΕΛ. ΑΣ. που από την Κυριακή 5 έως την Τετάρτη 15 Ιουνίου έκανε δύο φορές την εμφάνισή του στους δρόμους της Αθήνας.




Από θαυμασμό στις επιδόσεις των γαλλικών MAT που «είχαν καταφέρει δίχως απώλειες και με μεγάλο αριθμό συλλήψεων να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις», μια ολιγομελής ομάδα Ελλήνων αξιωματικών μετέβη στη Γαλλία με στόχο να αντιγράψει τις «καλές πρακτικές» των «Compagnies Republicaines de Securite» ή «CRS». Επιστρέφοντας, οι τότε επικεφαλής της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων συνέταξαν δισέλιδο εισηγητικό υπόμνημα το οποίο υπέβαλαν στον νέο -τότε- αρχηγό της ΕΛ. ΑΣ. κ. Αν. Δημοσχάκη.



Ο κ. Ευάγγελος Δημητρουλάκος, αντιστράτηγος ε. α σήμερα και ένας εκ των συμμετεχόντων στο ταξίδι περιγράφει στην «Κ»: «Eίχαμε προτείνει μια σειρά από τεχνικές που χρησιμοποιούσε η γαλλική αστυνομία. Αρχικά έγινε δεκτή και υιοθετήθηκε άμεσα η πρόταση για την προμήθεια μεταλλικού πλέγματος».



Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο κ. Δημητρουλάκος προκειμένου να συμπιεστεί το κόστος, η ΕΛ. ΑΣ. δεν προχώρησε στην προμήθεια του εξοπλισμού απευθείας από τη Γαλλία. Αντίθετα, το αρχηγείο απέστειλε φωτογραφίες και ένα διαφημιστικό CD σε ιδιώτη στην Ελλάδα ζητώντας του να... αντιγράψει την κατασκευή, όπως και έγινε. Χάριν αστεϊσμού θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι πρόκειται για φράχτη «μαϊμού»! Τα παραπάνω τοποθετούνται χρονικά στη διάρκεια του 2006. Στο διάστημα που ακολούθησε μέχρι τις 5 Ιουνίου 2011, το συγκεκριμένο όπλο της ΕΛ. ΑΣ. παρέμενε κρυφό, αφημένο σε ένα χωμάτινο γήπεδο ποδοσφαίρου που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Οπως μάλιστα παραδέχεται στην «Κ» πηγή της ΕΛ. ΑΣ. ο μεταλλικός φράχτης υπέστη φθορές εξαιτίας της σκουριάς!



Στην αναφορά τους, οι Ελληνες αξιωματικοί αξιολογούσαν θετικά και μια σειρά άλλων τεχνικών που εφάρμοζαν οι δυνάμεις καταστολής σε Γαλλία αλλά και Γερμανία. Πρότειναν για παράδειγμα την προμήθεια ειδικών οχημάτων τα οποία στο μπροστινό τους μέρος ήταν εξοπλισμένα με μεταλλικό πλέγμα εν είδει προφυλακτήρα. Θα χρησιμοποιούνταν για την απομάκρυνση συγκεντρωμένου πλήθους κυρίως όμως για τον σχηματισμό φραγμών. Εισηγούνταν τέλος την προμήθεια χειροβομβίδων και όπλων που εκτοξεύουν σφαιρίδια καουτσούκ, ενώ παρέθεταν και λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους που Γάλλοι και Γερμανοί χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση ταραξιών. Παρότι ο πρώην υπ. Δημόσιας Τάξης κ. Βύρωνας Πολύδωρας θέλησε να υιοθετήσει κάποιες από τις προτάσεις, τελικά αυτό ουδέποτε συνέβη.



Παρόμοια έρευνα αγοράς επαναλήφθηκε μερικά χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα στις αρχές του 2009, μετά τα εκτεταμένα επεισόδια που είχαν προηγηθεί τον Δεκέμβριο. Αντικείμενο της έρευνας ήταν η προμήθεια της αύρας ή πιο κομψά του πυροσβεστικού οχήματος για την καταστολή διαδηλώσεων. Αξιωματικοί της ΕΛ. ΑΣ. μετέβησαν σε Γαλλία, Γερμανία και Αυστρία αλλά κατέληξαν να αγοράσουν την αύρα από το Ισραήλ στο ένα τρίτο της τιμής της, αντί ποσού μικρότερου των 300.000 ευρώ. Υπό τον φόβο τυχόν αντιδράσεων, ούτε η αύρα ούτε τα μεταλλικά πλέγματα χρησιμοποιούνταν μέχρι πρότινος. Οι συνθήκες, όμως, που διαμορφώνονται τους τελευταίους μήνες φαίνεται να διαφοροποίησαν τα δεδομένα.


Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/