Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Πήγε για διακίνηση λαθραίων τύφλα μεθυσμένος...

Συνελήφθη, του πήραν τις πινακίδες και του έβαλαν τσουχτερό πρόστιμο, επέμενε όμως, αφού μετέφερε τους λαθραίους δίχως πινακίδες και ξανασυνελήφθη μετά από καρφωτή συνεργού του. Τότε οι αστυνομικοί είδαν ότι ξέμεινε κι από βενζίνη, έβαλαν με δικά τους χρήματα καύσιμα για να τους οδηγήσουν στο τμήμα…      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Φαρσοκωμωδία για γέλια και για κλάματα θα χαρακτηριζόταν η υπόθεση που απασχόλησε το εφετείο Θράκης προχθές με «πρωταγωνιστές» κατηγορουμένους 4 αθίγγανους διακινητές λαθρομεταναστών και τρεις αλλοδαπούς που για την υπεράσπισή τους διορίστηκαν 7 δικηγόροι, αφού αυτά που περιγράφηκαν στο κατηγορητήριο και ακούστηκαν αποδίδουν απόλυτα γνωστό σενάριο ταινίας «το πάρτι των ηλιθίων».

Η υπόθεση αυτή που έγινε τον Μάρτιο του 2010 απέδειξε ότι ο ένας αλλοδαπός μετανάστης που στερείτο χαρτιών κάτοικος Θεσσαλονίκης είχε μάλλον καρφώσει την όλη μεταφορά στην αστυνομία, έτσι ώστε να συλληφθούν διακινητές, να ανταμειφτούν κάποιοι ίσως από την ελληνική αστυνομία και να ανταμειφτεί και αυτός με μια άδεια παραμονής όπως του είχαν υποσχεθεί... Ο συγκεκριμένος συνάντησε δύο από τους Έλληνες, τους οποίους εξήγησε ότι είχε κάποιους δικούς του, να τους περάσουν από το ποτάμι και να τους φέρουν, οργανώθηκε όλη η επιχείρηση που ήταν εν γνώσει της ελληνικής αστυνομίας, παρακολουθούντο όλα τα αυτοκίνητα από την αρχή, από την Θεσσαλονίκη μέχρι και τον Έβρο.

Όπως εξήγησε στο «Χρόνο» ο ένας εκ των συνηγόρων ο Άγγελος Νεστορίδης ανέφερε ότι «ο ένας από τους κατηγορούμενους που οδηγούσε το αμάξι, το προηγούμενο βράδυ, ενώ έκανε κατόπτευση του χώρου, ήπιε, τον συνέλαβε η τροχαία, πριν αρχίσει η επιχείρηση, τον πήρε στο τμήμα γιατί ήταν σε κατάσταση μέθης, του βεβαίωσε και κλήση 1500 ευρώ, τον κράτησε στα κρατητήρια, του πήρε τις πινακίδες και την άλλη μέρα το πρωί τον άφησε ελεύθερο. Αυτός ο άνθρωπος χωρίς πινακίδες, μαζί με ένα άλλο αμάξι που ο ιδιοκτήτης του το είχε πουλήσει πριν από 3 χρόνια για 50 ευρώ κι ακόμη ένα τρίτο που το οδηγούσε ο έμπιστος της αστυνομίας, αποφάσισαν αυτοί οι επτά να μεταφέρουν πέντε άτομα. Βέβαια, συνελήφθησαν άμεσα, γιατί όλοι ήταν υπό παρακολούθηση, το χαρακτηριστικό δε ήταν ότι οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να βάλουν και χρήματα για να μπει βενζίνη στο ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων των ταλαίπωρων διακινητών για να μεταφερθούν αυτά στο τμήμα.

Το θέμα είναι ότι πράγματι είναι ένα αδίκημα που είναι σοβαρό, έχει καταγράψει πάρα πολλές αρνητικές πλευρές στην ελληνική κοινωνία και πραγματικά πρέπει να τιμωρείται, πλην όμως υπάρχουν και ορισμένα τραγελαφικά τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο» ανέφερε ο κ. Νεστορίδης.

Η περίπτωση αυτή είχε ως αποτέλεσμα 3 από τους 7 κατηγορούμενους να είναι προφυλακισμένοι ήδη από πέρσι. Δηλαδή το ελληνικό κράτος τους πλήρωνε στην φυλακή, οι υπόλοιποι τέσσερις θα μπουν φυλακή για πολλά χρόνια θα τους πληρώνει το ελληνικό κράτος, 19 χρόνια, 18 χρόνια, 13 χρόνια και οι υπόλοιποι από 8 χρόνια μέχρι 5 χρόνια με βαριές ποινές όπως επιβλήθηκαν στους Ταλιάτ Καδήρ Ογλου, Αϊδήν Αλή Ογλού, Νόοrι Βοrο Βαrο, SaQvan Rasid Mohammed, Σαμπρή Χουσείνογλου,Τουλάι Καδήρ Ογλού Αμέτ και Karam Fatila.

Μάλιστα στους ανθρώπους αυτούς επιβλήθηκαν και χρηματικά πρόστιμα. Στον πρώτο για παράδειγμα 71.000 ευρώ.
«Αυτούς τους ανθρώπους τους βάζουμε επίσης και χρηματικές ποινές τεράστιες, που δεν μπορούν να τις πληρώσουν. Αν κάνετε έρευνα στο εφετείο Θράκης τα τελευταία χρόνια, θα δείτε ότι οι χρηματικές ποινές που έχουν επιβληθεί στο συγκεκριμένο αδίκημα, μπορεί να ξεπερνούν με βάση υπολογισμούς και τα 100-150 εκ. ευρώ τα οποία βεβαιώνονται στο ελληνικό κράτος ως οφειλές, γιατί δεν μπορεί να εκτελεστεί ποινή για χρηματική ποινή, βεβαιώνει ο κατηγορούμενος την χρηματική ποινή στην εφορία και προϋπολογίζεται στον προϋπολογισμό του κράτους. Αυτά είναι τα έσοδα που περιμένει το κράτος να μαζέψει, να εισπράξει στον προϋπολογισμό, φαίνεται τουλάχιστον από τις αποφάσεις του εφετείου Θράκης έχει να παίρνει 200 εκ. ευρώ, από έναν διακινητή – λαθρομετανάστη ο οποίος μπορεί να μην έχει χαρτιά, ο οποίος βγάζει ένα ΑΦΜ για να βεβαιωθεί το πρόστιμο ή έστω και από έναν ημεδαπό ο οποίος κάνει την διακίνηση για αμοιβή 100 ευρώ, του βεβαιώνεται χρηματική ποινή 500.000 ευρώ» διευκρινίζει ο κ. Νεστορίδης καταλήγοντας ότι οι φυλακές έχουν κατά 50% αλλοδαπούς για λαθροδιακίνηση.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/