Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Τι ερευνούν οι αρχές στην Θράκη για τα στημένα ματς

Οι πέντε ύποπτοι αγώνες του Πανθρακικού, το απίστευτο ποντάρισμα στο  Ξάνθη - Παναθηναϊκός, η εμπλοκή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης και οι άγνωστες σχέσεις της επικεφαλής εισαγγελέως της Αθήνας με την Ροδόπη

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Καμία σύλληψη και κανένα ένταλμα δεν υπάρχει για την ώρα για πρόσωπο ή πρόσωπα στην Θράκη αναφορικά με το μείζον θέμα των στημένων αγώνων, που προέκυψε μετά από την συντονισμένη επιχείρηση των αρμόδιων αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών το βράδυ της Τετάρτης και τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις που την ακολούθησαν. Τότε, με μια κινηματογραφική ταυτόχρονη επιχείρηση σε πολλές πόλεις της χώρας, οδηγώντας στην σύλληψη δέκα γνωστών παραγόντων του ελληνικού ποδοσφαίρου ενώ εντάλματα είχαν εκδοθεί για άλλους πέντε, χωρίς ωστόσο να ευοδωθούν οι έρευνες των αρχών.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, στην επιχείρηση συμμετείχαν και οι αστυνομικές αρχές της Θράκης (και συγκεκριμένα της Αλεξανδρούπολης), ωστόσο παρά την γνωστή παραφιλολογία που αναπτύχθηκε, ουδείς από αυτούς τους πρώτους αυτούς συλληφθέντες προέρχονταν από το γεωγραφικό μας διαμέρισμα. Το πιο κοντινό στην περιοχή μας πρόσωπο που συνελήφθη είναι ο πρόεδρος της ΠΑΕ Καβάλα Σταύρος Ψωμιάδης, ενώ ανάμεσα στους πέντε καταζητούμενος, για τους οποίους έχουν εκδοθεί εντάλματα, είναι και ο πατέρας του και ισχυρός άνδρας της ομάδας Μάκης.

Όλα αυτά ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν αποκλείεται τις αμέσως προσεχείς ημέρες να υπάρξουν κατηγορούμενοι και από την Θράκη στην πολύκροτη αυτή υπόθεση, φήμη που ενισχύεται από την εμπλοκή των αστυνομικών της Αλεξανδρούπολης, κυρίως όμως από το γεγονός ότι ομάδα της περιοχής περιλαμβάνεται στην λίστα των 41 υπόπτων παιχνιδιών που έστειλε η ΟΥΕΦΑ στις ελληνικές αρχές, την έχει αποκαλύψει σε παλιότερες αναρτήσεις το «thrakisport» και αποτέλεσαν την βάση για την έναρξη της έρευνας.

Από τους αγώνες αξίζει να σημειωθεί ότι οι τέσσερις είναι της Σούπερ Λιγκας, τέσσερις του Κυπέλλου Ελλάδος και 32 του πρωταθλήματος της Β΄ Εθνικής (από τον Οκτώβριο του 2008 έως και την περίοδο του 2011). Αυτό που όμως προκαλεί μεγάλη αίσθηση είναι ότι κοινός παρονομαστής και στα τέσσερα παιχνίδια της μεγάλης κατηγορίας είναι ο... Πανθρακικός. Πιο συγκεκριμένα, στην λίστα της ΟΥΕΦΑ αναφέρονται ως «ελαφρώς ύποπτες» οι αναμετρήσεις Πανθρακικός - ΠΑΣ Γιάννινα 1-2 (10/1/10) και Πανθρακικός - Πανιώνιος 0-1 (14/3/10) και ως... «διεφθαρμένοι» οι αγώνες Λεβαδειακός - Πανθρακικός 3-1 (21/3/10) και Αστ. Τρίπολης - Πανθρακικός 3-1 (28/3/10). Επίσης, η ομάδα της Κομοτηνής συμμετέχει και στο ένα από τα τέσσερα παιχνίδια του Κυπέλλου Ελλάδος που περιλαμβάνονται στην λίστα και αφορά τον αγώνα Καλλιθέας – Πανθρακικού (28/10/09), τότε που η ευρισκόμενη στην Σούπερ Λίγκα ομάδα της Θράκης ηττήθηκε με 1-0 στην Καλλιθέα, τότε ομάδα της... Γ’ Εθνικής, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί. Ο αγώνας αυτός χαρακτηρίζονταν από την ΟΥΕΦΑ ως «σοβαρά ύποπτος».

Με βάση λοιπόν τη συγκεκριμένη λίστα που περιλαμβάνει άλλους 36 αγώνες, συγκεντρώθηκε το πρώτο υλικό, σχηματίστηκαν δικογραφίες από ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ από τον περασμένο Ιανουάριο ενεπλάκη στην υπόθεση και η ΕΥΠ που αξιοποιώντας τον περίφημο «σούπερ κοριό», άρχισε να παρακολουθεί τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις των υπόπτων παραγόντων. Η δικογραφία περιλαμβάνει γύρω στα 80 cd (οι συνομιλίες) και πέραν των ήδη δέκα συλληφθέντων και των πέντε καταζητούμενων, αναφορές γίνονται σε 70 ακόμα άτομα που αναμένεται να κληθούν τις επόμενες μέρες στον ανακριτή.

Εξαιτίας της προαναφερθείσας εμπλοκής της κομοτηναίικης ομάδας, είναι φυσιολογικό να έχει ξεκινήσει μια παραφιλολογία περί επικείμενων συλλήψεων στην Κομοτηνή. Δεν αληθεύει όμως. Ακόμα και αν έχουν προκύψει κατηγορίες για παράγοντες ή παίκτες του Πανθρακικού με αποτέλεσμα αυτοί να περιλαμβάνονται στην λίστα των 70 υπόπτων που δεν έχει δοθεί ακόμα στην δημοσιότητα από τις εισαγγελικές αρχές, αυτές δεν θα αφορούν την αυτόφωρη διαδικασία αλλά απευθείας κλήση στον ανακριτή για υποδεέστερα αδικήματα από τα δώδεκα με τα οποία βαρύνονται οι δέκα συλληφθέντες – και σε κάθε περίπτωση όχι κάποια που διώκονται αυτόφωρα.

Το πόρισμα είναι συνολικά 130 σελίδες και αξίζει να σημειωθεί ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες ερχόντουσαν κατευθείαν στον εισαγγελέα και δεν πέρναγαν από την αστυνομία για να μην υπάρξει διαρροή. Την υψηλή εποπτεία είχε η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου, αρκετά γνωστή στους θρακιώτες από το πέρασμά της από τα δικαστήρια της Ροδόπης. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μόνο στις έρευνες που έκαναν οι αστυνομικοί στα σπίτια των συλληφθέντων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εντόπισαν και κατάσχεσαν μεταξύ άλλων δύο πιστόλια και έναν σιγαστήρα (!!!), κομπιούτερ και κινητά, πολλά κουπόνια στοιχήματος με διάφορα ποσά, αποδεικτικά ανάληψης διαφόρων ποσών αλλά και 18.000 δολάρια και 3.500 ευρώ.

Μάλιστα, οι τελευταίες φήμες ανέφεραν ότι ανάμεσα στους κατηγορούμενος ενδέχεται να βρεθεί πρόεδρος πολύ μεγάλης και δημοφιλούς ομάδας του Λεκανοπεδίου που φέρεται να έχει καταγραφεί σε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις μιλώντας για στήσιμο αγώνων, ενώ ανάμεσα στα στημένα χαρακτηρίζεται πλέον και ένα από τα πιο πολυσυζητημένα για το αποτέλεσμά του ντέρμπι της φετινής χρονιάς! Τέλος, ξεχωριστή δικογραφία φέρεται να έχει σχηματιστεί για το προπέρσινο παιχνίδι Ξάνθης – Παναθηναϊκού, στο οποίο γιος παράγοντα των πράσινων φέρεται να πόνταρε σε μπουκ της Μαλαισίας επάνω στην ήττα της ομάδας του από τους θρακιώτες, με αποτέλεσμα να αποκομίσει 13 εκατ. ευρώ! Ωστόσο η υπόθεση αυτή τρέχει παράλληλα με την κεντρική και δεν έχει – τουλάχιστον στην παρούσα φάση – άμεση σχέση μαζί της...


Πηγή:  http://www.thrakisport.gr/