Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Σοκ και δέος: αυτά είναι τα νέα σκληρά μέτρα που ανακοίνωσε το Βενιζέλος

Μείωση αφορολόγητου, έκτακτη εισφορά για όλους και νέα άνοδος του πετρελαίου

Και ένα καλό: θα δώσουν πίσω το 5% του εισοδήματός τους Βουλευτές, Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες
     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Σκληρότερα από το αναμενόμενο και από όσα αρχικά είχε ανακοινώσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, είναι τελικά τα μέτρα που -κατόπιν συνεννοήσεως με την τρόικα- θα περιληφθούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τα οποία παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.


Ήμασταν υποχρεωμένοι να βρούμε αποδεκτές από τους εταίρους λύσεις, είπε με νόημα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος οι οποίοι, όπως είπε σε άλλο σημείο, δεν νοιάζονται για την ηθική ισορροπία των μέτρων.
Πρόσθεσε ότι έμενε η οριστικοποίηση μέτρων ύψους 5,5 δισ. ευρώ και επανέλαβε την κρισιμότητα της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου για την 5η δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ, αλλά και την ύπαρξη β' πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα.
«Βασικός στόχος μας είναι να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας» δήλωσε, τονίζοντας ότι αυτό είναι απαραίτητο βήμα προκειμένου να αυξηθεί η διαπραγματευτική δύναμη της Ελλάδας, ακόμα και τα μέτρα που απαιτούνται για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Επανέλαβε δε ότι η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Πριν ανακοινώσει τα σκληρά και άνισα κατανεμημένα φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο ο κ. Βενιζέλος τόνισε αρκετές φορές ότι πρόκειται για έκτακτα, στοχευμένα και περιορισμένης διάρκειας μέτρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν το νέο φορολογικό σύστημα για το οποίο δεσμεύθηκε με την ανάληψη των καθηκόντων του.
Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι οι διαβουλεύσεις για το νέο φορολογικό σύστημα που θα αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη θα αρχίσουν άμεσα, ενώ ανέφερε ότι έδωσε εντολή να υπολογισθούν με δίκαιο και αξιόπιστο τρόπο, τα βάρη που έχουν επωμιστεί οι διάφορες κοινωνικές ομάδες από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι σήμερα.


Τα νέα μέτρα

Πάντως, βάσει όσων ήδη αποφασίστηκαν και ενέκρινε η τρόικα:

Επιβάλλεται έως το 2015 έκτακτη εισφορά (εισφορά αλληλεγγύης την ονομάζει η κυβέρνηση) στα εισοδήματα, η οποία θα επιβάλλεται κλιμακωτά με συντελεστές από 1% έως 4%, ενώ 5% θα είναι για όσους κατέχουν δημόσια αξιώματα.

«Όταν επιβάλουμε περικοπές και μέτρα στον ελληνικό λαό πρέπει να υποστούμε πρώτοι την μεγαλύτερη περικοπή» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος. «Αυτό είναι ηθική υποχρέωση».

Ειδικότερα, επιβάλλεται:

Εισφορά 5% για βουλευτές, αιρετούς άρχοντες και μετακλητά στελέχη (γενικούς και ειδικούς γραμματείς, διοικητές οργανισμών, κλπ).

Εισφορά 4% για εισοδήματα άνω των 100.000

Εισφορά 3% για εισοδήματα μέχρι 100.000 ευρώ

Εισφορά 2% για εισοδήματα μέχρι 50.000 ευρώ

Εισφορά 1% για εισοδήματα από 12.000-20.000

Σημειώνεται ότι η έκτακτη εισφορά εφαρμόζεται στο σύνολο του εισοδήματος, δεν αφαιρείται δηλαδή το αφορολόγητο όριο και με τον ίδιο συντελεστή για όλο το πόσο. Αυτό σημαίνει ότι φορολογούμενος με εισόδημα 25.000 ευρώ ετησίως θα πληρώσει έκτακτη εισφορά 500 ευρώ (25.000 Χ 2% = 500 ευρώ).

Επίσης, διευκρινίστηκε ότι προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για όσους βρίσκονται στα όρια κάθε κλίμακας, οι οποίοι και θα φορολογούνται με τον χαμηλότερο συντελεστή, εφόσον το καθαρό τους εισόδημα μετά την αφαίρεση της εισφοράς είναι χαμηλότερο από το όριο της κλίμακας.

Για παράδειγμα, ο Α φορολογούμενος με εισόδημα 19.999 ευρώ (με συντελεστή 1%) πληρώνει εισφορά 199,99 ευρώ (19.999 - 199,99 = 19.800 περίπου). Ο Β, με εισόδημα 20.001 ευρώ (συντελεστής 2%) πληρώνει, όμως, 400 ευρώ (20.001 - 400 = 19.600 περίπου). Σε αυτή την περίπτωση, ο Β μεταπηδά στη μικρότερη κλίμακα με συντελεστή 1%.

Σημειώνεται ότι πολλοί ορθώς έσπευσαν να τονίσουν το παράλογο της ρύθμισης αυτής που προκαλεί τεράστια αδικίες, αφού όπως αποδεικνύεται με το παραπάνω παράδειγμα μια διαφορά εισοδήματος των 2 ευρώ, θα συνεπαγόταν περίπου 200 ευρώ μεγαλύτερη εισφορά.

Μειώνεται το αφορολόγητο όριο στις 8.000 ευρώ, με το ποσό μέχρι τα 12.000 ευρώ να φορολογείται με συντελεστή 10%. Αυτό σημαίνει ότι σε όσους έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ επιβάλλεται ετήσιος πρόσθετος φόρος 400 ευρώ.

Από την ρύθμιση αυτή εξαιρούνται νέοι μέχρι 30 ετών, άτομα άνω των 65 ετών με ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και άτομα με αναπηρία. Συνολικά δηλαδή εξαιρούνται περίπου 600.000 φορολογούμενοι.

Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω επιβαρύνσεις θα διευκρινιστεί αύριο (Παρασκευή) με τον εφαρμοστικό νόμο σε ποια εισοδήματα θα εφαρμοστούν.

Το πιθανότερο πάντως είναι η έκτακτη εισφορά να επιβληθεί στα εισοδήματα του 2010 που δηλώθηκαν φέτος στην εφορία, ενώ η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα ισχύσει για τα εισοδήματα που αποκτιούνται φέτος με αποτέλεσμα να μεταβληθεί και η μηνιαία παρακράτηση φόρου εισοδήματος.

Επιβάλλεται στους επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, μόνιμο ειδικό τέλος άσκησης επιτηδεύματος, το οποίο μεσοσταθμικά προσδιορίζεται στα 300 ευρώ ετησίως, αφού θα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.

Το τέλος θα επιβάλλεται μετά τα 5 πρώτα χρόνια άσκησης του επαγγέλματος και δεν συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις (π.χ. έκτακτη εισφορά). Σύμφωνα πάντως με τον υπουργό το μέτρο δεν αφορά τα «μπλοκάκια των 700 ευρώ», που είναι στην ουσία μισθωτοί σε καθεστώς ελεύθερου επαγγελματία, και όλα θα διευκρινιστούν με τις ερμηνευτικές εγκυκλίους.


Πλήρης εξίσωση φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης για επιχειρήσεις

Αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, από 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Παράλληλα, όπως είπε ο υπουργός, θα οργανωθεί μηχανισμός επιστροφής φόρου για συγκεκριμένες περιοχές της χώρας και ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού.

Μειώνεται το ατομικό αφορολόγητο όριο για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας από τις 400.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ. Δεν γίνεται καμία άλλη παρέμβαση στα ακίνητα, δηλαδή δεν θα επιβληθεί το ειδικό τέλος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Αρχίζει επανέλεγχος, προκειμένου να προσδιοριστούν ονομαστικά λειτουργικές δαπάνες τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ, που θα περικοπούν επιπλέον εφέτος.

Παράλληλα, ισχύουν όλα τα υπόλοιπα μέτρα που είχε ανακοινώσει ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών, Γ.Παπακωνσταντίνου, όπως η αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10%, η έκτακτη εισφορά σε πισίνες και αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, η εισφορά για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η μετάταξη του τομέα της εστίασης στον συντελεστή ΦΠΑ 23% από τον συντελεστή ΦΠΑ 13%, η αύξηση του φόρου στα φτηνά τσιγάρα, ο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, το τέλος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, τα τεκμήρια στους ελεύθερους επαγγελματίες, η περικοπή των φοροαπαλλαγών, κ.λπ.


Εάν όλα πάνε καλά θα υπάρξουν διορθώσεις

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επιβαρύνσεις είναι μεγάλες και ότι κυρίως τα μεσαία εισοδήματα καλούνται να σηκώσουν και σηκώνουν ήδη μεγάλα βάρη» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας όμως ότι «το ζήτημα της ηθικής ισορροπίας των μέτρων δεν ενδιαφέρει τους δανειστές μας».

«Από αυτές τις ρυθμίσεις, ως φορολογική πολιτική, δεν είμαι ικανοποιημένος. Εμπεριέχουν ένα στοιχείο που είναι άνισο και αντιαναπτυξιακό. Αυτός που κάνει τη μεγαλύτερη θυσία», πρόσθεσε, «είναι ο άνεργος, το τραγικό πρόσωπο. Για να αντιμετωπισθεί η ανεργία, που θα είναι αυξανόμενη για ένα διάστημα, πρέπει να ενισχύσουμε την πραγματική οικονομία».

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, συζητούνται η ταχύτερη εισροή κονδυλίων του ΕΣΠΑ, η αύξηση των ξένων επενδύσεων και η αύξηση της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τόνισε ο υπουργός.

Ωστόσο, αφήνοντας μια ελπίδα ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «αν περάσουμε τον κάβο, πρόθεσή μας είναι να λειτουργήσουμε ανταποδοτικά».

Επισήμανε ακόμη ότι σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να αναγνωσθεί το μεσοπρόθεσμο.

«Το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος πρέπει να αναγνωσθούν με την απόφαση να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για ένα νέο εθνικό φορολογικό σύστημα», στο πλαίσιο του οποίου θα επανεξεταστούν ορισμένες από τις επιβαρύνσεις που επιβάλλονται, τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Για παράδειγμα, ανέφερε, «στόχος είναι τους επόμενους μήνες, εάν τα πράγματα πάνε καλά, να υπάρξει μια μικρή ανταπόδοση στις χαμηλές συντάξεις, σε σχέση με τις περικοπές το 2010».


30 Ιουνίου να έχουν κλείσει όλα

Ο κ. Βενιζέλος είπε, ότι θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή ο εφαρμοστικός νόμος, που θα ψηφιστεί το μεσημέρι της Πέμπτης, 30 Ιουνίου.

Αύριο (Παρασκευή), ο νόμος αυτός θα επιδοθεί στα κόμματα της Βουλής, και θα περιλαμβάνει:

1. Το νέο Ταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Το Ταμείο θα υπάγεται κατά 100% στο Δημόσιο, θα διοικείται από 5μελές διοικητικό συμβούλιο, που θα ορίζεται με τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής και θα υφίσταται συνεχή έλεγχο από τη Βουλή και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σε αυτό θα υπάρχουν δύο παρατηρητές από τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

2. Την αποσαφήνιση του «χαρακτήρα» των ακινήτων του Δημοσίου.

3. Την εισαγωγή του θεσμού της επιφάνειας.

4. Τα φορολογικά μέτρα.

5. Τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

6. Διοικητικού χαρακτήρα ρυθμίσεις.


Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με την τρόικα

Μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου ο κ. Βενιζέλος επέστρεψε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα με στόχο την πλήρη οριστικοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου.

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ δήλωσε ότι αναμένει η συμφωνία της τρόικας με την κυβέρνηση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα να επιτευχθεί εντός της ημέρας.

«Συνεχίζουν τις συζητήσεις. Θα πρέπει να οριστικοποιήσουν την συμφωνία για τις περικοπές δαπανών και κάποια θέματα εσόδων», δήλωσε ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης στο Reuters.

Ερωτηθείς για το αν οι συζητήσεις θα καταλήξουν εντός της ημέρας, ο Ρουμελιώτης απάντησε καταφατικά.

Από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι έστειλε στην Ελλάδα στελέχη του «για να συνοψιστεί η κατάσταση», όσον αφορά τα κυβερνητικά σχέδια στο φορολογικό τομέα και όχι για να διαπραγματευτούν ένα νέο δάνειο στην Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέιβιντ Χόουλι σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον, αφού ανέφερε ότι ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του στην Αθήνα, Πόουλ Τόμσεν, συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, σημείωσε πως «ο κ. Τόμσεν και οι ομόλογοί του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) βρίσκονται στην Αθήνα, για να συνοψιστεί η κατάσταση όσον αφορά τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις στο ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα».

Διευκρίνισε, δε ότι το ΔΝΤ «δεν έχει ακόμα λάβει αίτημα» να δοθεί νέο δάνειο προς την Ελλάδα. «Συζητάμε σχετικά με το σημερινό πρόγραμμα και για ό,τι είναι αναγκαίο προκειμένου αυτό να εφαρμοστεί. Δεν διαβουλευόμαστε σχετικά με ένα νέο πρόγραμμα».


Πηγή:  http://www.in.gr/