Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Ραγδαίες εξελίξεις: προς κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ!


Καταρχήν συμφωνία Παπανδρέου - Σαμαρά σε τηλεφωνική επικοινωνία πριν λίγο

Αλλαγή του μεταναστευτικού νόμου ζήτησε (μεταξύ άλλων) ο Σαμαράς για να συναινέσει
     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ



Τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας εξετάζει σοβαρά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τουλάχιστον μαζί με τη ΝΔ και με την συμμετοχή προσώπων κοινής αποδοχής. Αν και από τη ΝΔ οι διαρροές λένε ότι ο κ. Σαμαράς έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα με στόχο την αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου στη μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία, οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι ο πρωθυπουργός μίλησε πρώτος για την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης «εθνικής συνεργασίας ή ανάγκης», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στον πρόεδρο της ΝΔ. Σημασία είναι ότι και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί φαίνεται ότι καταρχήν έχουν συμφωνήσει σε αυτό το ενδεχόμενο.

Το πιθανότερο είναι ο πρωθυπουργός να έθεσε πρώτος το ζήτημα της κυβέρνησης συνεργασίας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ζήτημα του πρωθυπουργού κοινής αποδοχής. Ωστόσο, το ποιος πρότεινε πρώτος τι, μικρή σημασία έχει βέβαια, καθώς το κυρίως ζητούμενο είναι εάν για πρώτη φορά μετά το 1990 η χώρα θα αποκτήσει κυβέρνηση που δεν θα είναι μονοκομματική. Μια κυβέρνηση που θα προκύψει χωρίς να προηγηθούν εκλογές, αλλά μετά την διαδικασία των συζητήσεων μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων, που προβλέπει το Σύνταγμα.

Τόσο ο κ. Σαμαράς πάντως όσο και ο κ. Παπανδρέου έθεσαν ο ένας στον άλλον τους δικούς τους όρους. Να μην είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ, όπως επίσης να έχει συγκεκριμένο στόχο η νέα κυβέρνηση, την αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, όπως και συγκεκριμένη διάρκεια, με τη λήξη της οποίας θα προκηρυχθούν εκλογές. Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε επίσης την αναθεώρηση του μεταναστευτικού νόμου.

Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να μην είναι ο ίδιος πρωθυπουργός, όμως ζητά να μην εξαρτάται η διάρκειά της από την αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και μόνο, αλλά να προχωρήσει και σε μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα συνολικά, προτού εκπνεύσει η θητεία της. Ουσιαστικά δηλαδή θα πρόκειται για έναν «μεγάλο συνασπισμό» στον οποίο θα συμμετέχουν και τα δύο κόμματα εξουσίας, στα πρότυπα των κυβερνήσεων συνεργασίας Χριστιανοδημοκρατών- Σοσιαλδημοκρατών στην μεταπολεμική Γερμανία.

Όλα αυτά πάντως τα σταθμίζει αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός προτού επικοινωνήσει εκ νέου με τον πρόεδρο της ΝΔ για να του απαντήσει, όπως αρχικά συμφωνήθηκε. Βέβαιο θεωρείται ότι σε περίπτωση συμφωνίας θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ Παπανδρέου και Σαμαρά για το πρόσωπο που θα ηγείται της κυβέρνησης συνεργασίας, τους υπουργούς, καθώς και άλλες λεπτομέρειες. Ήδη έχουν γίνει πάνω από μία τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ τους και οι εξελίξεις να είναι ραγδαίες.

 
Πηγή:  http://www.star.gr/