Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Δασκάλων Αποφοίτων της ΕΠΑΘ Ξάνθης

Δημοσίευσε και αυτός ένα κείμενο σχετικά με την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς και την έναρξη των καλοκαιριών διακοπών

         ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ


Την Τετάρτη, 15 Ιουνίου, θα ολοκληρωθεί η σχολική-εκπαιδευτική χρονιά 2010-2011.

Τα κουδούνια θα χτυπήσουν για τελευταία φορά σε όλα τα δημοτικά σχολεία της Ελλάδας και θα αρχίσουν οι καλοκαιρινές διακοπές. Μετά από μια κουραστική χρονιά οι μαθητές, οι δάσκαλοι, οι διαχειριστές και οι εργαζόμενοι των σχολείων θα μπουν σε μια περίοδο τρίμηνων διακοπών.

Οι μαθητές θα πάρουν τους ελέγχους τους που περιμένουν ανυπόμονα. Έτσι λοιπόν οι μαθητές θα αποχαιρετήσουν τους δασκάλους και τους φίλους τους μέχρι να συναντηθούν πάλι την Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου. Ενώ οι δάσκαλοι πρέπει να παραμείνουν στα σχολεία μέχρι τις 21 Ιουνίου. Από τις 21 Ιουνίου και οι δάσκαλοι θα κλείσουν τα σχολεία και θα αρχίσουν οι καλοκαιρινές διακοπές και για αυτούς.

Όμως, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους κηδεμόνες το εξής: Μην τυχόν θυμώσετε με τα παιδιά επειδή δεν πήραν καλούς βαθμούς και μην τα συμπεριφέρεστε άσχημα. Διότι οι βαθμοί του ελέγχου είναι κατά κάποιον τρόπο και δικοί σας βαθμοί. Είτε καλώς είτε κακώς έχετε και εσείς μεγάλο μερίδιο στους βαθμούς.

Τα παιδιά μας είναι οι πολυτιμότερες υπάρξεις που έχουμε σε αυτήν την ζωή. Είναι το μεγαλύτερο καθήκον μας να προστατέψουμε τα παιδιά από κάθε κίνδυνο και να ασχοληθούμε με την εκπαίδευσή τους. Και η ημέρα παράδοσης των ελέγχων είναι η σημαντικότερη ημέρα για αυτά. Εκείνη την ημέρα οι πετυχημένοι μαθητές πλησιάζουν με χαρά τους κηδεμόνες τους, ενώ οι αποτυχημένοι με στεναχώρια θέλουν να απομακρυνθούν από τους γονείς τους. Μην θίξετε την προσωπικότητα του παιδιού καθώς αξιολογείτε τους βαθμούς των παιδιών σας. Μην τα κατηγορήσετε, μην τα φωνάξετε. Μην τα απειλήσετε. Μην τα συγκρίνετε με κανέναν. Συζητήστε ήρεμα μαζί του για το πως θα μπορούσε να γίνει πετυχημένος στο εξής και κάντε μαζί του καινούρια σχέδια. Αφήστε το να ξεκουραστεί κατά την διάρκεια των διακοπών. Δείξτε την αγάπη σας παινεύοντας τα παιδιά.

Ειδικότερα, πρέπει να συμπεριφερθείτε πιο δημιουργικά και συνειδητοποιημένα στους μαθητές που δεν έχουν καλούς βαθμούς. Πέφτει το ηθικό των παιδιών που δέχονται επικρίσεις. Τα παιδιά πάντοτε έχουν ανάγκη από ενδιαφέρον και αγάπη. Δεν πρέπει να τα δέρνετε και να τα τιμωρείτε. Μην ξεχνάμε ότι η υποστήριξη είναι πιο αποτελεσματική από την πίεση.

Για να μην ξεχάσουν όσα έχουν μάθει, ζητάμε από τους μαθητές να διαβάζουν βιβλία κατά την διάρκεια των διακοπών τους. Με την ανάγνωση βιβλίων θα βελτιωθεί το επίπεδο γνώσεων του παιδιού. Πρέπει να συμβουλεύετε συνεχώς τα παιδιά σας, χωρίς να τα πιέζετε, να διαβάζουν βιβλία. Ο κηδεμόνας πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα στο παιδί δείχνοντας όσο γίνεται το ενδιαφέρον του στα βιβλία. Είναι καθήκον του κηδεμόνα να εξασφαλίσει κάθε βοήθεια στο παιδί σε αυτό το θέμα. Πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε τα παιδιά μας να αποκτήσουν την συνήθεια ανάγνωσης βιβλίων.

Με αυτά τα συναισθήματα και τις σκέψεις ευχόμαστε ως Σύλλογος Δασκάλων Αποφοίτων της ΕΠΑΘ Ξάνθης καλό καλοκαίρι σε όλους τους δασκάλους και τους μαθητές μας. Ευχόμαστε τη νέα σχολική χρονιά να τους δούμε στο σχολείο ανανεωμένους, γεμάτους ενέργεια, υγεία και χαρά. Παράλληλα, ευχαριστούμε τους γονείς που είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία της εκπαίδευσης για την στήριξη που παρέχουν στα παιδιά τους την ώρα που τα ετοιμάζουν για το μέλλον. Ευχόμαστε στους μαθητές μας διακοπές γεμάτες υγεία, ευτυχία και χαρά.

Εκ μέρους της Διοίκησης

Ο Πρόεδρος
Νουρεττίν Κιγιτζί
Γεν. Γραμματέας
Ιρφάν Κάλφα

.