Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Χαστούκι του Συμβουλίου Επικρατείας στη Μονή Βατοπεδίου για Βιστωνίδα

Απορρίφθηκε η αίτηση για ακύρωση της απόφασης με την οποία ανακλήθηκαν οι αποφάσεις Δρυ και Φωτιάδη, αναφορικά με την κυριότητα στη λίμνη Βιστωνίδα και τις παραλίμνιες εκτάσεις
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με πληροφορίες, απέρριψε την αίτηση της Μονής Βατοπεδίου, που ζητούσε να ακυρωθεί η από 3/10/2008 απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας, με την οποία ανακλήθηκαν οι αποφάσεις των υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Δρυ και Γ. Φωτιάδη, από το 1999 έως το 2003, αναφορικά με την κυριότητα εκτάσεων στη λίμνη Βιστωνίδα (νησίδα Αντά - Μπουρού, έκτασης 400 στρεμμάτων) και των παραλίμνιων εκτάσεων (25.000 στρεμμάτων), ενώ, επίσης, ανακλήθηκαν και τα πρωτόκολλα παράδοσης και παραλαβής αυτών των εκτάσεων.


Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν, σχεδόν ομόφωνα (επτά περίπου σύμβουλοι Επικρατείας μειοψήφησαν), ότι πρόκειται για ιδιωτική αστική διαφορά και ως εκ τούτου δεν υπάγεται στην αρμοδιότητα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αλλά στην αρμοδιότητα των πολιτικών δικαστηρίων (Πρωτοδικείο Αθηνών).

Η Μονή Βατοπεδίου υποστήριζε ότι η επίμαχη ανακλητική απόφαση τού τότε υφυπουργού Οικονομικών είναι παράνομη και προς ενίσχυση των θέσεών της επικαλέστηκε τίτλους και άλλα στοιχεία (τοπογραφικά διαγράμματα, καταθέσεις μαρτύρων, χρυσόβουλα, συνοδικές επιστολές κ.λπ.), που είχαν συνεκτιμηθεί από το γνωμοδοτικό συμβούλιο δημοσίων κτημάτων, το οποίο με γνωμοδοτήσεις του είχε αναγνωρίσει δικαίωμα κυριότητας της Μονής επί της Βιστωνίδας και των παραλίμνιων περιοχών.

Η δημοσίευση της απόφασης αναμένεται με το νέο δικαστικό έτος, που αρχίζει την 16η Σεπτεμβρίου 2011.

.