Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Εξώδικο από τις ΕΑΣ ΔΙδυμοτείχου και Ξάνθης στην ΠΑΣΕΓΕΣ

Εμφύλιος συνεταιρισμών για τις αγροτικές επιδοτήσεις, καθώς είναι άγνωστο αν θα καταφέρουν να τις πάρουν όλοι οι αγρότες
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ



Αγριεύει ο εμφύλιος στους κόλπους των συνεταιριστών, ανάμεσα στην Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ) και τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ), εξαιτίας των αιτήσεων για επιδοτήσεις.

Αγνωστο παραμένει αν θα καταφέρουν όλοι οι αγρότες να πάρουν τις επιδοτήσεις στην ώρα τους.

Η νέα πράξη στο σίριαλ για τις δηλώσεις Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ) παίχτηκε με το χθεσινό εξώδικο που έστειλαν 24 Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών κυρίως απ' τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία και τρία Ιόνια νησιά στην ΠΑΣΕΓΕΣ.

Ζητούν απ' τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη, να δημοσιοποιήσει τους όρους της σύμβασης που υπέγραψε με τα νομικά πρόσωπα ΠΑΣΕΓΕΣ-Neuropublic Α.Ε., που ήταν ανάδοχοι του διαγωνισμού ΟΣΔΕ, τον οποίο καλούνται να υλοποιήσουν οι ΕΑΣ. Απαιτούν, δε, απ' την ΠΑΣΕΓΕΣ να ξανανοίξει την ηλεκτρονική πύλη εισόδου σε όλες τις ΕΑΣ για την καταχώριση όλων των αιτήσεων επιδοτήσεων, ειδάλλως θα κινηθούν νομικά κατά παντός υπευθύνου.


Το εξώδικο

Το εξώδικο συνυπογράφουν οι ΕΑΣ: Διδυμοτείχου, Ξάνθης, Βέροιας, Κιλκίς, Πιερίας, Σερρών, Λαγκαδά, Βισαλτίας Σερρών, Εδεσσας-Σκύδρας, Νάουσας Ημαθίας, Αρναίας Χαλκιδικής, Κοζάνης-Σερβίων, Βοΐου Κοζάνης, Εορδαίας Κοζάνης, Γρεβενών, Βόλου, Αλμυρού, Πηλίου-Βορείων Σποράδων, Λάρισας-Τυρνάβου-Αγιάς, Φαρσάλων, Ελασσόνας, Τρικάλων, Λευκάδας και Κεφαλονιάς-Ιθάκης.

Οπως σημειώνεται στο εξώδικο, καταχρηστικά, παράνομα και αυθαίρετα η ΠΑΣΕΓΕΣ έκλεισε το σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου στις ΕΑΣ Κεφαλονιάς-Ιθάκης και Κοζάνης-Σερβίων, η οποία βάσει του καταστατικού της δεν μπορεί να λειτουργεί ως εργολάβος, να συγκροτεί «κοινοπραξίες για να καταστρατηγήσει τις νόμιμες και καταστατικές απαγορεύσεις». «Ως εντολοδόχοι μας δεν έχετε κανένα νόμιμο δικαίωμα να μας καταργείτε, να μας αποστέλλετε απειλητικά έγγραφα ή να μας ελέγχετε».

Σύμφωνα με το εξώδικο, ο μόνος λόγος συμμετοχής στο διαγωνισμό δηλώσεων ΟΣΔΕ «ήταν η προσβολή του» και «δήθεν θα αποσυρόμασταν, χωρίς κανείς να μας ενημερώσει για τους όρους και τις προϋποθέσεις και με την επίκληση λόγων κατεπείγοντος. Συνεπώς, με την υπογραφή της σύμβασης με τους επαχθείς οικονομικά για εμάς όρους, ήδη παρέβητε την εντολή μας».

Οι 24 ΕΑΣ υποστηρίζουν ότι στρέφονται νομικά κατά παντός υπευθύνου, ώστε να προστατευθούν «από ποινικές διώξεις για πράξεις στις οποίες δεν ευθυνόμαστε και για καταλογισμούς και ευθύνες, στις οποίες οι νομικές μας υπηρεσίες βάσιμα θεωρούν ότι κινδυνεύουμε από δικές σας συμπεριφορές και ευθύνες».

«Καλούμε την ΠΑΣΕΓΕΣ να μας απαντήσει βάσει ποιας δικαιοδοσίας στρέφεται κατά των μελών της για την επίδικη σύμβαση, στην οποία φαίνεται ως τρίτος, ποιον εκπροσωπεί». Ζητούν να διευκρινιστεί «τι ακριβώς εννοούσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ στην τελευταία γενική συνέλευση περί πολιτικής ανοχής, για την είσπραξη 50 ― κατά δήλωση από τις ΕΑΣ».

Πετούν το γάντι στην ΠΑΣΕΓΕΣ: «Γιατί δεν κλείνει το σύστημα στις ΕΑΣ τις οποίες εκπροσωπούν τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ, για τις οποίες κατηγορηματικά σάς καταγγέλλουμε ότι εισπράττουν χρήματα για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ;»


Πηγή:  http://www.enet.gr/