Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Η "Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτ. Θράκης" στο Ευρωκοινοβούλιο

Συνεχίζει τις επαφές και την προπαγάνδα της στα κέντρα λήψης αποφάσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΥ ΕΞΕΔΩΣΕ


Η ΕΟΤΔΘ συνεχίζει τις επαφές της στο Ευρωκοινοβούλιο

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ΕΟΤΔΘ) στις 12 Ιουλίου πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο πρόεδρος Χαλίτ Χαμπίμπογλου και το μέλος της ομάδας διεθνών σχέσεων και λόμπι Αλή Τουρκελί συζήτησα τα θέματα της Τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης με την ευρωβουλευτή-μέλους των πρασίνων Φραντσέσκα Κέλλερ (Γερμανία). Ο πρόεδρος Χαλίτ Χαμπίμπογλου περιέγραψε τις κινήσεις που κάνει για την επίλυση των θεμάτων της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και την ενημέρωσε για τις δραστηριότητες της ΕΟΤΔΘ που έχει έδρα τη Γερμανία και του γραφείου εκπροσώπησης στις Βρυξέλλες, που αποτελούνε τους εκπροσώπους των Τούρκων της Δυτικής Θράκης που ζούνε στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος Χαμπίμπογλου ανέφερε πως δεν επιτρέπεται στην Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης σε συλλογικό επίπεδο να χρησιμοποιεί την εθνική τουρκική της ταυτότητα, πως οι σύλλογοι που είχαν στην ονομασία τους τον όρο τουρκικό έκλεισαν, και πως δεν δόθηκε άδεια να ανοίξουν νέοι. Ανέφερε επίσης ότι στο παρελθόν με το άρθρο 19 του νόμου για την ιθαγένεια, αφαιρέθηκε η ιθαγένεια από περίπου 60 χιλιάδες άτομα από τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης.

Είπε ότι παρά την αυτόνομη δομή της εκπαίδευσης και της θρησκείας της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, με διάφορες πρακτικές αυτή η αυτονομία έχει καταστραφεί και έτσι σήμερα και στα δύο επίπεδα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Στο θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών ενημέρωσε για το θέμα του μουφτή, αναφέροντας πως στην Δυτική Θράκης συνεχίζεται η διπλή δομή με τον διορισμένο και εκλεγμένο μουφτή. Ανέφερε επίσης ότι σήμερα πολλοί από αυτούς που τους αφαιρέθηκε η ιθαγένεια έχουν αφεθεί σε άλλη χώρα για να πάρουν την ιθαγένεια αυτής της χώρας, ενώ συνεχίζουν να ζούνε στην Δυτική Θράκη περίπου 200 Τούρκοι χωρίς ιθαγένεια.

Στο θέμα του τύπου και της ελευθερίας έκφρασης, ο Χαμπίμπογλου αναφέρθηκε στο πολυσυζητημένο θέμα των μεγάλων προστίμων που επιβλήθηκαν σε Γκιουντέμ και Μιλλέτ, και πρόσθεσε πως ακόμη και διεθνείς φορείς έχουν αντιδράσει σε αυτό το θέμα.


Πηγή:  http://tourkikanea.gr/