Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Απέκλεισαν την Εγνατία Οδό οι ταξιτζήδες στην Κομοτηνή

Σήκωσαν μαύρες σημαίες και δέχτηκαν κορναρίσματα συμπαράστασης από διερχόμενους οδηγούς
   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Αισθητή την αντίδρασή τους στα σχέδια της κυβέρνησης για απελευθέρωση του επαγγέλματός τους, κατάφεραν να κάνουν την πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας οι επαγγελματίες οδηγοί ταξί της Ροδόπης, που προχώρησαν σε αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού. Οι οδηγοί έπιασαν στην κυριολεξία στον ύπνο τις αστυνομικές αρχές, επιλέγοντας το δυναμικό αυτό τρόπο κινητοποιήσεων.

Η συγκέντρωση των ταξί έγινε στο κεντρικότερο σημείο της Κομοτηνής, στο ηρώο. Λίγο μετά τις 11 το πρωί δεκάδες ταξί στάθμευσαν στον πεζόδρομο μπροστά στο μνημείο, όπου και έλαβαν την απόφαση να μεταβούν στον αυτοκινητόδρομο. Ρυθμίζοντας μόνοι τους την κίνηση των οχημάτων και προκαλώντας πρόσκαιρα κυκλοφοριακό κομφούζιο, κατευθύνθηκαν με τα ταξί στην Εγνατία.


Με την απειλή του αυτόφωρου ο αποκλεισμός της Εγνατίας

Οι μαύρες σημαίες κυμάτιζαν στα παράθυρα και στις κεραίες των αυτοκινήτων, όταν αυτά εισήλθαν στο ρεύμα Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη. Οι οδηγοί κατέλαβαν με τα οχήματά τους την λωρίδα έκτακτης κυκλοφορίας, χωρίς να διακόψουν αρχικά την ομαλή ροή στον αυτοκινητόδρομο. Στη συνέχεια όμως οι οδηγοί πήραν στα χέρια τους το πανό, που ανέγραφε «Η Κομοτηνή βροντοφωνάζει, φτάνει πια στην απαξίωση των ταξί» και προχώρησαν στον αποκλεισμό του δρόμου για διάστημα λίγων λεπτών. Τότε ήταν που στο αντίθετο ρεύμα του δρόμου έκανε την εμφάνισή της όχημα της αστυνομίας με τέσσερις άνδρες. Οι αστυνομικοί πήγαν προς το μέρος των ταξιτζήδων και προειδοποίησαν τον πρόεδρο ότι είναι εντολή του διοικητή να σταματήσει ο αποκλεισμός σε δύο λεπτά, διαφορετικά θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται σε περίπτωση παράκλησης συγκοινωνίας.


Νίκος Αδρασκέλας: «Αντιδρούμε όσο μπορούμε και δεν ξέρουμε μέχρι που θα φτάσουμε»

Η αστυνομική εντολή εισακούστηκε και ο αποκλεισμός της Εγνατίας Οδού έγινε για μόλις δύο λεπτά. Οι οδηγοί των διερχόμενων αυτοκινήτων και φορτηγών, όχι απλά δεν παραπονέθηκαν για την απότομη διακοπή του ταξιδιού τους, αντίθετα, όταν έληξε ο αποκλεισμός πατούσαν κόρνα και χαιρετούσαν τους ταξιτζήδες σε ένδειξη συμπαράστασης. Ζητώντας συγνώμη από τους πολίτες για την ταλαιπωρία Νίκος Αδρασκέλας πρόεδρος σωματείου ταξί Ν. Ροδόπης δήλωσε, «αναγκαστήκαμε να προβούμε στον αποκλεισμό του δρόμου, γιατί πήρε φωτιά το σπίτι μας και καίγεται. Κάποιοι στην Αθήνα παίζουν μονόπολη, πούλησαν όλη την Ελλάδα σε οικόπεδα, έπαιξαν με τα φορτηγά και τώρα παίζουν με τα αυτοκίνητα. Για εμάς όμως διακυβεύεται το μέλλον των παιδιών μας, η ζωή μας, τα σπίτια μας, Δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι, αντιδρούμε όσο μπορούμε και δεν ξέρουμε που θα φτάσουμε. Το δίκαιο είναι με το μέρος μας, το έχει καταλάβει όλη η κοινωνία και είναι μαζί μας. Δεν μπορεί ένας υπουργός να τα λέει έτσι και άλλος υπουργός να τα λέει αλλιώς και να μας βάζει «το μαχαίρι στο λαιμό» την τελευταία ώρα και μετά από διαβουλεύσεις 5 μηνών. Στην Ευρώπη ισχύουν κάποιοι νόμοι που πρέπει να ισχύσουν και στην Ελλάδα. Ήδη στην Ελλάδα είμαστε υπεράριθμοι στα ταξί. Είμαστε 10 εκατομμύρια άνθρωποι και έχουμε 35.000 ταξί και μαζί με τα συνεταιρικά ταξί ανεβαίνουμε στα 50.000». Οι κινητοποιήσεις των οδηγών ταξί συνεχίστηκαν και μετά τον αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού, με συμβολική κατάληψη της εισόδου της κεντρικής Πλατείας Κομοτηνής και του ηρώου της πόλης.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/