Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Οικολογική Κατασκήνωση στην Ξάνθη

Επιστροφή στην φύση και στην αλληλεγγύη μέσα από την συνεργασία  των ομάδων νέων «Εντρόπικα» Ξάνθης και «Πανγαία» από το Μάλμοε της Σουηδίας, που φέρνουν στη Θράκη νέα ήθη και νοοτροπίες

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Με ελάχιστα χρήματα, με πρακτικές τεχνικές, και με συνεργασία στην αναζήτηση ιδεών αλλά και τροφής, δύο ομάδες νέων από την Ξάνθη και το Μάλμε Σουηδίας (η «Εντρόπικα» και η «Πανγαία» αντιστοίχως), φέρνουν στη Θράκη νέα ήθη, νέες νοοτροπίες.
Πιο συγκεκριμένα διοργάνωσαν κατασκήνωση ελεύθερης πρόσβασης, όπου κυριάρχησε η οικολογία, ο πολιτισμός, και η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών μιας ανθρώπινης κοινότητας. «Ψυχή» της πρωτοβουλίας, που έλαβε σάρκα και οστά στις προσκοπικές κατασκηνώσεις του 8ου χλμ Ξάνθης – Σταυρούπολης, είναι ο γλύπτης και ποιητής, Αντώνης Κουτσούμπας

Πολιτισμός και Περιβάλλον
«Στόχος μας είναι να εμφυσήσουμε την οικολογία και τη χρήση υλικών που έχουν ξεχαστεί, χρησιμοποιώντας ουσιαστικά και τον πολιτισμό. Πολιτισμός και περιβάλλον είναι οι δύο κύριοι άξονες, για να μπορέσει να κινηθεί κανείς, για να μπορέσει να κάνει ένα βήμα προς τα μπρος. Είναι το εργαλείο μας για να μάθουμε και να προχωρήσουμε» τονίζει ο κ. Κουτσούμπας. Συστήνοντας δε, τη σουηδική ομάδα «Πανγαία», μιλά για «έναν πολιτιστικό σύλλογο που ασχολείται με θέατρο δρόμου, χορό, ζογκλερικά, σώου με φωτιές, και περιοδεύει στη Σουηδία και άλλα κράτη, σε διάφορα φεστιβάλ». Για την δική του ομάδα, την «Εντρόπικα», υπενθυμίζει πως πρόκειται για μια «αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία, που εδρεύει στην Ξάνθη και δραστηριοποιείται στον χώρο του πολιτισμού, της επιστήμης και της τέχνης».


Η ιδέα γεννήθηκε πριν από έναν χρόνο «Είχαμε οργανώσει ένα εργαστήριο «κόμπ» – είναι ο τρόπος με τον οποίο έχτιζαν παλαιότερα σπίτια με άχυρο, πηλό και άμμο», θυμάται ο κ. Κουτσούμπας, και εξηγεί: «Είχαν έρθει 35 άτομα από διάφορα μέρη της Ελλάδος, αλλά και από Σουηδία και τη Γερμανία.

Τα άτομα από τη Σουηδία άνηκαν στο γκρουπ που λέγεται «Πανγαία», και εκεί προέκυψε η ιδέα μετά από συζητήσεις ότι θα μπορούσαμε να οργανώσουμε μια κατασκήνωση για να βρεθούν άτομα από τη Σουηδία και την Ελλάδα, νέοι κυρίως, και να μπορέσουμε να ανταλλάξουμε ιδέες, εμπειρίες και παράλληλα γνώσεις, πράγματα που ξέρει ο ένας να τα μεταδώσει στον άλλο».

Μια... διαφορετική κατασκήνωση Στην κατασκήνωση λειτούργησαν 23 εργαστήρια – σε κάποια ηγούνται Έλληνες, σε κάποια άλλα Σουηδοί – όπου διδάσκονται διάφοροι εναλλακτικοί, οικολογικοί τρόποι διαβίωσης. «Για παράδειγμα, η κατασκευή ενός φούρνου για να ψήνουμε ψωμί με την μέθοδο του «κόμπ», με τον παλιό τρόπο που κατασκευαζόταν οι κατοικίες και που δυστυχώς εξαφανίστηκε ενώ θα έπρεπε να είναι τρόπος που να χρησιμοποιούμε περισσότερο γιατί είναι ότι πιο οικολογικό υπάρχει, ο καλύτερος τρόπος για να ζει ο άνθρωπος», τονίζει ο κ. Κουτσούμπας, ενώ λειτούργησε και εργαστήριο κατασκευής σαπουνιού από τηγανέλαια, ώστε να δοθεί το μήνυμα «να μην πετιούνται αλλά να επαναχρησιμοποιούνται».

Βάση ο εθελοντισμός – ελεύθερη είσοδος
Η κατασκήνωση στηρίζεται στον εθελοντισμό. «Οποιοσδήποτε μπορεί να έρθει, να στήσει το αντίσκηνο του, και να συμμετέχει στα εργαστήρια», σημειώνει ο κ. Κουτσούμπας, διευκρινίζοντας πάντως προς αποφυγή παρεξηγήσεων, οτι αφ΄ενός το φαγητό – που μαγειρεύεται εκεί – χρεώνεται σε τιμή κόστους, και αφ’ ετέρου, η χρήση υγραερίου, ηλεκτρικού και νερού, επίσης πληρώνονται από κοινού». Ωστόσο, διαβεβαιώνει πως «δεν μιλάμε για μεγάλα, αλλά για ευτελή ποσά».

Πρόταση συνεργασίας με το καρναβάλι Ξάνθης
Όσον αφορά το αν υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας με το καρναβάλι της Ξάνθης, ο συνομιλητής μας το προτείνει υποστηρίζοντας πως «θα ήταν πολύ καλό να συνεργαστούν ομάδες νέων ανθρώπων με αυτόν τον θεσμό», αλλά σε κάθε περίπτωση, εκτιμά πως κάτι τέτοιο επαφίεται στις βουλές της δημοτικής αρχής.

Το μήνυμα: «επαναστατικό το να περνάς ωραία»!
Το τελικό μήνυμα που στοχεύεται να μεταδοθεί, σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, είναι ότι «τελικώς, μέσα σε όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και μας έχουν κατεβάσει γενικώς την ψυχολογία μας, θα πρέπει να ξαναθυμηθούμε ότι μπορούμε να συνυπάρξουμε με άλλους ανθρώπους, με πολύ πιο απλά μέσα, πιο απλό τρόπο, να περάσουμε ωραία». Άλλωστε, πιστεύει πως «είναι επαναστατικό όταν περνάει κανείς ωραία, γιατί η σκυθρωπότητα δεν βοηθάει παρά εκείνους που θέλουν να μας κατευθύνουν εκεί που θέλουν»!

Πηγή:  http://www.xronos.gr/