Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Πώς θάφτηκε επένδυση 45 εκατ. ευρώ στον Εβρο

Αναλυτικό ρεπορτάζ της σημερινής "Ελευθεροτυπίας" αναφορικά με τον ζεόλιθο που υπέγραψε ο Σώκος με εντολές Πάγκαλου και ακύρωσε ο Μανιάτης

              ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ




Μανιάτης καταργεί Πάγκαλο. Στις 14 Ιουνίου, εσπευσμένα, στην κορύφωση της πολιτικής αβεβαιότητας κι ενώ είχε αναγγελθεί η επίσκεψη Παπανδρέου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, με όλα τα σενάρια να είναι ανοιχτά, ο υφυπουργός ΥΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης ανακάλεσε απόφαση για επένδυση 45 εκατ. ευρώ στα Πετρωτά Εβρου.

Την απεμπλοκή της επένδυσης από γραφειοκρατική διελκυστίνδα 8 χρόνων είχε εξαγγείλει, με δελτίο τύπου, στις 23 Μαρτίου, η υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θόδωρο Πάγκαλο διυπουργική επιτροπή. Δεν περίμενε ο υφυπουργός την ανάρτηση της απόφασής του στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ, ούτε τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του υπουργείου την οποία 5 μέρες νωρίτερα είχε ζητήσει.
Η επένδυση αφορούσε στην εξόρυξη ζεόλιθου, του βιομηχανικού ορυκτού που βρίσκει εφαρμογές από τη γεωργία και τη λυματολάσπη έως την ιατρική. Το κοίτασμα, με περιεκτικότητα 87%, από τις υψηλότερες στον κόσμο, βρέθηκε στις αρχές του 2004 στην περιοχή αυτή του Εβρου από τον καθηγητή γεωλογίας του ΑΠΘ Ανέστη Φιλιππίδη. Οταν, όπως ο νόμος ορίζει, οι επιχειρηματίες που χρηματοδότησαν την έρευνα ζήτησαν την ενοικίαση 160 στρεμμάτων -έκταση στην οποία εκτείνεται το κοίτασμα- άρχισε η διελκυστίνδα.

«Επιστρατεύθηκε» το ΙΓΜΕ ότι... προηγήθηκε των ερευνών του καθηγητή, βρήκε το κοίτασμα με καθαρότητα 50%, αλλά δίχως να δεσμεύσει περιοχή και δίχως να δημοσιοποιήσει στην οικεία περιφέρεια το πόρισμα των ερευνών του, όπως ο νόμος ορίζει. Δεν ακολουθήθηκε όμως ούτε η οδός της δημοπράτησης, που αποτελεί προϋπόθεση για την εκμετάλλευση κοιτάσματος όταν έχει προηγηθεί έρευνα του ΙΓΜΕ. Το κοίτασμα παρέμενε ανεκμετάλλευτο, ενώ ζεόλιθο σε σημαντικές ποσότητες με καθαρότητα μικρή συνεχίζαμε να εισάγουμε από Τουρκία και εσχάτως από Βουλγαρία, από ελληνικών συμφερόντων εταιρεία.

Το θέμα «ελληνικός ζεόλιθος» έβαλε και πάλι στην επικαιρότητα η τράπεζα που ανέλαβε τη χρηματοδότηση της επένδυσης. Απευθύνθηκε στην ελληνική κυβέρνηση και στη διυπουργική επιτροπή. Επειτα από δύο συνεδριάσεις και με τη σύμφωνη γνώμη των συναρμόδιων υπουργών, ανακοινώθηκε η «απεμπλοκή της επένδυσης».

Σε υλοποίηση της απόφασης της διυπουργικής και σε εφαρμογή του νόμου, που τον καθιστά αποκλειστικά αρμόδιο για μίσθωση και έναρξη ερευνητικών προγραμμάτων, ο γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θύμιος Σώκος στις 24 Μαρτίου του 2011 ενέκρινε την απευθείας μίσθωση λατομικής έκτασης βιομηχανικών ορυκτών 161,2 στρεμμάτων στη θέση «Παλαιοχώραφο» του Δ.Δ. Πετρωτών του Δήμου Ορεστιάδος Εβρου. Υστερα από 30 μέρες, στα Πετρωτά και με παρόντες όλους τους παράγοντες του Εβρου, υπογράφηκε η σύμβαση.

Την υπογραφή ακολούθησε ερώτηση του βουλευτή Χίου της Ν.Δ. Κωστή Μουσουρούλη (κι όχι βουλευτή που εκλέγεται στον Εβρο). Αντί της αδείας ήρθε όμως η ανάκληση της απόφασης οργάνου υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Ετσι εξακολουθούμε να εισάγουμε κατώτερης ποιότητας ζεόλιθο για τις ανάγκες της γεωργίας και να μη εκμεταλλευόμαστε ένα προνομιούχο κοίτασμα.

Η συνέχεια έχει περάσει στους βουλευτές Εβρου τόσο της κυβερνητικής παράταξης όσο και της αντιπολίτευσης. Γιώργος Ντόλιος, Ολγα Ρενταρή, Ελένη Τσιαούση, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος ζήτησαν και είχαν συνάντηση με το νέο υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στον οποίο, παρουσία του Γιάννη Μανιάτη, έβαλαν την πραγματική διάσταση του θέματος. Ο υπουργός επιφυλάχθηκε να εξετάσει το θέμα.

Στην πρόσφατη ενημέρωση του ΚΤΕ οικονομικών του ΠΑΣΟΚ η Ελένη Τσιαούση έβαλε το θέμα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Επιστολές είναι στα χέρια του πρωθυπουργού, του Θεόδωρου Πάγκαλου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, από τους βουλευτές Τσιαούση, Ρενταρή και Δερμεντζόπουλο, οι οποίοι θέτουν πλήθος ερωτημάτων και ζητούν άμεσα υλοποίηση της επένδυσης. Οπως υποστηρίζουν, η επένδυση αυτή θα δώσει μια μικρή διέξοδο στο εργασιακό και οικονομικό αδιέξοδο της περιοχής.

*Ο Γιάννης Μανιάτης στην απόφασή του:

1. Βάζει θέμα αν ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης περιφέρειας είχε, νομικά, τη δυνατότητα να επανέλθει σε ένα θέμα που είχε κριθεί και σε επίπεδο υπουργού, με υπογραφή Μπιρμπίλη.

2. Προβάλλει ότι στην απόφαση να ξαναμπεί το θέμα της απευθείας μίσθωσης του λατομικού χώρου δεν υπάρχει αναφορά πως «ανακαλείται ρητά» η προηγούμενη αρνητική απόφαση του τότε γ.γ. της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Στην απόφασή του όμως δεν υπάρχει καμία αναφορά στη διυπουργική επιτροπή, η οποία αποφάσισε διαφορετικά και ουσιαστικά επανέφερε το θέμα, όπως ο νόμος ορίζει, στον γ.γ. της αποκεντρωμένης διοίκησης.


Πηγή:  http://www.enet.gr/