Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Εντός του Αυγούστου η συζήτηση στην Βουλή για το τζαμί στην Αθήνα

Σε νόμο για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων κατατέθηκε η τροπολογία για την κατασκευή τεμένους στον Βοτανικό, που όμως προβλέπει μείωση των θέσεων που θα έχει
ΠΟΣΟΥΣ ΘΑ ΧΩΡΑ;
ΠΟΣΟ ΘΑ ΣΤΟΙΧΙΣΕΙ;


Σε νόμο για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων κατατέθηκε τελικά η τροπολογία για την κατασκευή ισλαμικού τεμένους στον Βοτανικό.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στη Βουλή εντός του Αυγούστου και στη συνέχεια αναμένεται να ξεκινήσει η προσαρμογή των κτιρίων του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία παραχωρήθηκαν στο υπ. Οικονομικών για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου του υπ. Περιβάλλοντος για την «περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου κ.ά. διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΚΑ» στο άρθρ. 3 περιλαμβάνει την «εγκατάσταση και κατασκευή τεμένους, περιλαμβανομένων και των απαραίτητων κτιρίων (χώροι υγιεινής κ.λπ.) μέσω της μετασκευής υφιστάμενων κτιρίων».

Την περασμένη εβδομάδα η σχετική τροπολογία είχε κατατεθεί σε νομοσχέδιο για την ενέργεια, αλλά έπειτα από αίτημα του ΛΑΟΣ αποσύρθηκε. Ετσι, την επόμενη μέρα, ενσωματώθηκε στο σχέδιο νόμου του υπ. Περιβάλλοντος προκειμένου να αποφευχθούν εμπόδια γραφειοκρατικού και διαδικαστικού χαρακτήρα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη μετασκευή των υπαρχόντων κτιρίων για τη δημιουργία τεμένους 350 ατόμων και χωρίς μιναρέ, όπως είχε συμφωνηθεί το 2006, από όλες τις πλευρές. Στην πραγματικότητα η τροπολογία εφαρμόζει το νόμο 3612/2006 της Μ. Γιαννάκου, με μειωμένο κόστος. Τότε είχε συμφωνηθεί απ' όλα τα πολιτικά κόμματα η κατασκευή τεμένους χωρητικότητας 500 ατόμων, καθώς και ότι το κόστος θα αναλάβει το ελληνικό κράτος.

Η έκταση του Πολεμικού Ναυτικού (περίπου 100 στρέμμ.) είχε παραδοθεί τότε στο υπ. Οικονομικών. Θεωρήθηκε θετικό το γεγονός ότι σε οπτική επαφή βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Χριστοφόρου.

Ο προϋπολογισμός του έργου δεν καθορίστηκε, αλλά προβλέπεται ότι θα είναι μειωμένος κατά 60%. Ο Γ. Καλαϊτζής, γ.γ. Θρησκευμάτων, επισημαίνει ότι «ο λόγος που πληρώνει το ελληνικό δημόσιο για την κατασκευή του είναι απλός: όποιος πληρώνει είναι ο νοικοκύρης».

Οι ανεπιτυχείς προσπάθειες για την ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα ξεκινούν από πολύ παλιά και χρονολογούνται επί δικτατορίας Μεταξά. Τη δεύτερη προσπάθεια έκανε ο Κων. Καραμανλής το 1978. Το 1996, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει την κατασκευή του στην Παιανία και τελικώς υπεγράφη η απόφαση επί υπουργίας της Μ. Γιαννάκου.

Στις 24/10/2010 με απόφαση της κυβέρνησης ορίστηκε ο αντιπρόεδρος Θ. Πάγκαλος ως συντονιστής όλων των εμπλεκομένων πλευρών. Η Εκκλησία στήριξε την κατασκευή του με απόφαση της Ιεράς Συνόδου και δηλώσεις των αρχιεπισκόπων Χριστοδούλου και Ιερώνυμου.


Πηγή:  http://www.enet.gr/