Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Αποκάλυψη: Τι συζήτησαν ο Κουφοντίνας με τον... Πεταλωτή

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι του βουλευτή Ροδόπης, πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου και νυν υφυπουργού Δικαιοσύνης με το μέλος της 17Ν στην αναπάντεχη συνάντηση που είχαν στον Κορυδαλλό

       ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Αγανακτισμένος δήλωσε ο Δημήτρης Κουφοντίνας, τρεις μέρες πριν ξηλωθούν τα αντίσκηνα από την πλατεία Συντάγματος. Ηταν επίσης ανήσυχος για την προοπτική μετακίνησής του από τις φυλακές Κορυδαλλού. Ζήτησε από τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Πεταλωτή, να μη χωρίσουν οι οκτώ της "17 Νοέμβρη", που εκτίουν τις βαριές ποινές τους.

Ο "Λουκάς" της οργάνωσης συναντήθηκε αναπάντεχα με τον υφυπουργό, που από την ανάληψη των καθηκόντων του έχει συστηματοποιήσει αιφνιδιαστικές επισκέψεις στις φυλακές. Ο 53χρονος κρατούμενος παρουσιάστηκε κατατοπισμένος για τις εσωτερικές και διεθνείς εξελίξεις. Ως παλιός φοιτητής της ΑΣΟΕΕ, είχε να μιλήσει ακόμα και για την κερδοφορία των τραπεζών σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ο Γιώργος Πεταλωτής, την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, ξεκλείδωσε την πόρτα στο μοναδικό σωφρονιστικό κατάστημα που εξακολουθεί να λειτουργεί στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας. Σχεδιάζει με προσοχή τη μετεγκατάστασή του. Και για τον λόγο αυτόν πήρε μαζί τον δήμαρχο Κορυδαλλού Σταύρο Κασιμάτη.

Ζήτησε να μιλήσει αυτοπροσώπως με κρατούμενους. Τη συνέχεια διηγείται ο ίδιος στο "Εθνος της Κυριακής": "Στις επισκέψεις μου στις φυλακές συναντώ κρατούμενους. Οταν βρέθηκα στην πτέρυγα της "17 Νοέμβρη", ζήτησαν να μιλήσω με έναν από τους κρατούμενους. Ηρθε ο κύριος Κουφοντίνας. Ανέφερε αρκετά ζητήματα της φυλακής. Απ΄ όσα μου είπε, δεν συμπέρανα πως έχει ιδιαίτερα παράπονα. Επεκτάθηκε σε ειδικότερα ιδεολογικά θέματα. Από τα σχόλια που έκανε έδειχνε ενημερωμένος για την επικαιρότητα. Μου δήλωσε, μάλιστα, "αγανακτισμένος".

Μιλούσε με επιχειρηματολογία που έδειχνε πως δεν έχει αλλάξει τον τρόπο σκέψης. Και φυσικά δεν επιθυμώ, σε καμιά περίπτωση, να αναπαράγω τις, γνωστές άλλωστε, θέσεις του".


Το σωφρονιστικό σύστημα

Μαθημένος από τη θητεία στο πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου, γύρισε αλλού τη συζήτηση με τον "Φαρμακοχέρη".

"Του είπα ότι με ενδιαφέρει μόνο ό,τι σχετίζεται με το σωφρονιστικό σύστημα και τις συνθήκες κράτησης. Αυτό που τελικά ζήτησε είναι να μη μετακινηθούν σε άλλες φυλακές. Είπε ότι άκουσε να συζητιέται πως επίκειται μετακίνησή τους".

Χωρίς να σταματά τη ροή του λόγου, σχολιάζει: "Λογικό είναι οι κρατούμενοι να θέλουν να παραμένουν σε φυλακές κοντά στον οικογενειακό τους περίγυρο. Ωστόσο, υπάρχει ένα σύστημα που ορίζει ποιος θα πάει σε ποια φυλακή. Εάν υπάρχει λόγος να μετακινηθεί, αποφαίνεται η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών του υπουργείου Δικαιοσύνης".

Αυτά είπε στον Κουφοντίνα, που αμέσως επέστρεψε στο κελί του συνοδευόμενος. Η επίσκεψη του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Πεταλωτή, στον Κορυδαλλό ήταν αιφνιδιαστική, όχι όμως τυχαία. Καταβάλλεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν το γρηγορότερο δυνατό μια σειρά από προβλήματα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων.


ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Παρεμβάσεις με εναλλακτικές ποινές

Το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει τρόπους για να λειτουργήσει ουσιαστικά και να ενισχυθεί ο θεσμός των εναλλακτικών ποινών.

Ο Γ. Πεταλωτής επισημαίνει: "Θα ξαναδούμε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τα αίτια που γεμίζουν οι φυλακές. Εξετάζουμε λύσεις για εναλλακτικές ποινές, όπως η κοινωφελής εργασία.

Επιδιώκουμε τη συνεργασία με πανεπιστημιακές σχολές, που θα συνεργαστούν με τους κρατούμενους και θα εφαρμόσουν ειδικά προγράμματα".

Ο υφυπουργός αναφέρεται στην εμπειρία του από πρόσφατη επίσκεψη στις φυλακές της Τίρυνθας. Τονίζει: "Ο όρος Αγροτική Φυλακή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Πρόκειται για φυλακή με τεράστιες δυνατότητες, με καλό προσωπικό, αλλά μεγάλες εκτάσεις γης είναι εγκαταλειμμένες.

Προσκάλεσα ήδη τις Κτηνιατρικές, Γεωπονικές και Δασολογικές Σχολές της χώρας σε μια συνεργασία με τις Αγροτικές Φυλακές. Οι πρώτες επαφές έδειξαν ότι υπάρχει ανταπόκριση. Για πρώτη φορά καλούμε και κάθονται στο ίδιο τραπέζι ειλικρινούς συζήτησης παράγοντες απονομής Δικαιοσύνης (δικαστές και εισαγγελείς), διευθυντές φυλακών, εκπρόσωποι του σωφρονιστικού συστήματος.

Οι συνθήκες διαβίωσης θα βελτιωθούν πολύ στις φυλακές, που σύντομα θα αποσυμφορηθούν", καταλήγει ο Γ. Πεταλωτής.


Λουκέτο στον Κορυδαλλό

Τουλάχιστον δέκα πρωθυπουργοί υποσχέθηκαν μέχρι τώρα την απομάκρυνση των φυλακών από τα διοικητικά όρια του Δήμου Κορυδαλλού. Αυτό σήμερα δρομολογείται. Από την πτέρυγα των γυναικών ένα μεγάλο τμήμα έχει μεταφερθεί στο Κέντρο Κράτησης Γυναικών στον Ελεώνα Θηβών. Οπως μας πληροφορεί ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γ. Πεταλωτής, τις επόμενες ημέρες θα εγκατασταθεί η εργολαβία για την κατεδάφιση μίας ακόμα πτέρυγας των Φυλακών Κορυδαλλού, όπως και μιας περιτείχισης. Θα αποδοθούν δέκα στρέμματα οικοπεδικής έκτασης για κοινή χρήση στον Δήμο. Αμεσος στόχος είναι να μεταφερθούν όλοι οι κρατούμενοι σε φυλακές κοντά στην Αττική, όπως στην Κόρινθο και τη Θήβα. Στον ορίζοντα διαφαίνεται η πλήρης κατάργηση των Φυλακών Κορυδαλλού.