Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Θρακιώτικο ενδιαφέρον στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που ξεκινά στο Νταεγκού της Ν. Κορέας

Αρχίζει η κορυφαία διοργάνωση με συμμετοχή και του κομοτηναίου άλτη Κ. Μπανιώτη
Η ολιγομελής ελληνική αποστολή και τα θρακιώτικα μετάλλια στις προηγούμενες διοργανώσεις
      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στο μακρινό Νταεγκού της Νότιας Κορέας ξεκινά τα ξημερώματα του Σαββάτου το αγωνιστικό πρόγραμμα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου, που αναμφισβήτητα αποτελεί το κορυφαίο αθλητικό γεγονός της χρονιάς και το «thrakisport», που πάντα προσπαθεί να βρίσκεται κοντά στις μεγάλες διοργανώσεις όταν έχουν μάλιστα και θρακιώτικο ενδιαφέρον, βρίσκεται ήδη στη Νότιο Κορέα προκειμένου να το καλύψει δημοσιογραφικά από κοντά.
Το Θρακιώτικο ενδιαφέρον συνίσταται στην συμμετοχή, για δεύτερη σερί διοργάνωση Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, του θρακιώτη άλτη του ύψους Κώστα Μπανιώτη. Ο αθλητής της Ολυμπιάδας Κομοτηνής αγωνίζεται στον προκριματικό του αγωνίσματός του τα ξημερώματα της Τρίτης και αποτελεί το ένα από τα δώδεκα συνολικά μέλη που απαρτίζουν την ελληνική αποστολή εδώ, στη Ν. Κορέα.
Όπως έχει αναφέρει και σε προηγούμενες αναρτήσεις το «thrakisport», πέρα από τον Μπανιώτη στο ύψος θα έχουμε και δεύτερη ελληνική συμμετοχή με τον βενιαμίν της ομάδας Δημήτρη Χονδροκούκη, ο οποίος μάλιστα φέτος με 2,31μ έχει καλύτερη επίδοση από τον κομοτηναίο (που είναι στο 2,28μ). Ακόμα, στους άνδρες έχουμε άλλες πέντε συμμετοχές με τους ακοντιστές Σπύρο Λεμπέση και Γερβάσιο Φιλιππίδη, τον άλτη του ύψους Λούη Τσάτουμα, τον δραμινό εμποδιστή Κώστα Δουβαλίδη και τον επικοντιστή Κώστα Φιλιππίδη, που μαζί με την Ειρήνη Κοκκιναρίου στα 3.000 μέτρα στιπλ είναι οι πρώτοι που αγωνίζονται από ελληνικής πλευράς στην διοργάνωση, ήδη από τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Στις γυναίκες, πέρα από την Κοκκιναρίου, συμμετέχουν ακόμα η επικοντίστρια Νικόλ Κυριακοπούλου, η σφυροβόλος Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου και δύο τριπλουνίστριες που φιλοδοξούν να αποτελέσουν επάξιες διαδόχους της «δικής μας», «ιπτάμενης θρακιώτισσας» Πηγής Δεβετζή: η Νίκη Πανέττα και η Βούλα Παπαχρήστου.
Η Δεβετζή είναι άλλωστε και η τελευταία ελληνική συμμετοχή που κατέκτησε μετάλλιο στην συγκεκριμένη διοργάνωση: το χάλκινο πριν από τέσσερα χρόνια στην Οζάκα της (γειτονικής) Ιαπωνίας. Αυτό είναι το τελευταίο από μια σειρά 19 συνολικά μεταλλίων που έχει κατακτήσει η Ελλάδα στην ιστορία των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων, αλλά όχι και το μόνο Θρακιώτικο, αφού αξίζει να σημειωθεί ότι πολυμεταλλιούχος από πλευράς της χώρας μας είναι ο ακοντιστής Κώστας Γκατσιούδης από το Διδυμότειχο που έχει κατακτήσει τρία και μάλιστα σε διαδοχικές διοργανώσεις: το 1997 στην Αθήνα χάλκινι, το 1999 στην Σεβίλλη Αργυρό και το 2001 στο Έτμοντον χάλκινο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο ελληνικό μετάλλιο το κατέκτησε η Άννα Βερούλη το 1983, ενώ στο πέρασμα των ετών έχουμε πάρει τέσσερα όλα κι όλα χρυσά: δύο με τη Μιρέλα Μανιάνι, ένα με τον Κώστα Κεντέρη και άλλο ένα με την Βούλα Τσιαμήτα.
Οι πιθανότητες για να κάνουμε 20 τα μετάλλιά μας σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα είναι ελάχιστες, ωστόσο στον αθλητισμό ποτέ δεν ξέρεις. Στόχος πάντως της ελληνικής ομάδας είναι οι αθλητές να πετύχουν τις επιδόσεις με τις οποίες ήρθαν, αν γίνεται να τις βελτιώσουν και να συμμετάσχουν σε όσο περισσότερους τελικούς μπορούν. Η πρόκριση στον μεγάλο τελικό του ύψους είναι και το ζητούμενο για τον Κώστα Μπανιώτη, που έχοντας πλέον εμπειρία από μεγάλες διοργανώσεις αφού προ διετίας ήταν και στο Βερολίνο, προετοιμάζεται εντατικά μεν για τον αγώνα του, αλλά έχοντας πάντα ως μεγάλο στόχο του Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου σε ένα χρόνο.
Η αγωνιστική δραστηριότητα στο Παγκόσμιο Στίβου ξεκινά με τον τελικό του μαραθωνίου των γυναικών (στις τρεις τα ξημερώματα του Σαββάτου ώρα Ελλάδος). Στο αγωνιστικό πρόγραμμα της πρώτης ημέρας υπάρχει ακόμα ένας τελικός, στα δέκα χιλιόμετρα γυναικών, ωστόσο τα βλέμματα μαγνητίζει η παρουσία του Γιουσέιν Μπολτ, που θα ξεκινήσει τις κούρσες του για να υπερασπιστεί στον τελικό της Κυριακής τον τίτλο που κατέκτησε προ διετίας στο Βερολίνο, όταν αποτέλεσε ατραξιόν της διοργάνωσης με τα εξωγήινα ρεκόρ που έκανε στα σπριντ. «Δεν είμαι σε θέση να τρέξω σε εννιάμισι δευτερόλεπτα, όμως μποροώ να τρέξω καλά και να νικήσω, αυτό είναι το ζητούμενο», προϊδέασε πάντως του χιλιάδες θαυμαστές του.
Συνολικά στην διοργάνωση μετέχουν πάνω από 2.000 αθλητές και αθλήτριες από 200 χώρες. Το επίπεδο είναι πολύ υψηλό, καθότι βρισκόμαστε και σε προολυμπιακή χρονιά, οπότε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου Ανδρών και Γυναικών υπόσχεται εννέα ημέρες πλούσιας αγωνιστικής δράσης, έντονου συναγωνισμού και υψηλών επιδόσεων που μόνο ο κλασικός αθλητισμός ξέρει με μοναδικό τρόπο να προσφέρει στους φίλους του. Οι θεατές που θα βρεθούν στις εξέδρες του υπερσύγχρονου σταδίου, που έχει τη δυνατότητα να... κλείνει η οροφή του, ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο καθώς ανακοινώθηκε ότι ήδη έχει διατεθεί το 94% των εισιτηρίων, ενώ από τις τηλεοράσεις τους θα απολαύσουν το θέαμα συνολικά οκτώ δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή σχεδόν όλος ο πληθυσμός της γης.
Αυτές τις στιγμές, λοιπόν, θα έχει την ευκαιρία να ζήσει από κοντά και να μεταφέρει στους αναγνώστες του και το «thrakisport.gr» μέσα από καθημερινές ανταποκρίσεις και με την πολύτιμη συμβολή της «Turkish Airlines», που αποτελούν τον χορηγό αυτής της μακρινής (και πολυέξοδης) αποστολής. Μείνετε συντονισμένοι και... λάβετε θέσεις...


Πηγή: