Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Επιστρέφει ως Χορωδιακό το Χατζιδάκειο Φεστιβάλ στην Ξάνθη;

Με το μέλλον του και το νέο Οργανισμό του νομικού προσώπου ασχολήθηκε το Δ.Σ. του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ




Λίγο μετά το μεσημέρι της Παρασκευής συνεδρίασε το Δ.Σ. του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθη που ασχολήθηκε με το μέλλον του Χατζιδάκειου Φεστιβάλ και το νέο Οργανισμό του νομικού προσώπου .

Ο Μανώλης Φανουράκης εκδήλωσε τη σκέψη μέσα στο Νοέμβριο να υπάρξει ένα τετραήμερο φεστιβάλ ώστε να μην απουσιάσει από το κοινό ο θεσμός του Χατζιδάκειου Φεστιβάλ. Ήδη έχει έρθει σε επαφή με την Περιφέρεια και υπάρχει προοπτική χρηματοδότησης. Ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού ζήτησε την εξουσιοδότηση του Δ.Σ. προκειμένου να κάνει τις απαραίτητες επαφές και να καταλήξει σε οριστικές προτάσεις. Πρόθεσή του πάντως είναι να επανέλθει το «Χατζιδάκειο» ως χωροδιακό φεστιβάλ, με βάση μια από τις ιδέες που υπάρχουν.

Σκέψεις και ιδέες πολλές, άγνωστο το μέλλον

Ο Νίκος Ανταμπούφης ανέφερε ότι θα ήταν καλό τα οΚέντρο να μην προβεί εσπευσμένα το Νοέμβριο σε διοργάνωση του Φεστιβάλ –υπό την πίεση ότι θα χαθούν τα χρήματα- θεωρώντας ότι η σχετική ομάδα δεν προλαβαίνει να διαμορφώσει σοβαρές προτάσεις για να αναβαθμιστεί ο θεσμός. «Μπορούμε να διερευνήσουμε τις διαθέσεις των ανθρώπων του πολιτισμού μέσω οργανωμένης συζήτησης που θα προκύψει από τα μέλη του Δ.Σ. για το όραμα που υπάρχει για το Χατζιδάκειο» είπε.

«Ντροπιάζεται η πόλη από την προσέγγιση που υπάρχει από το Δήμο στο φεστιβάλ» είπε η Μπέτυ Πατσίδου –προκαλώντας την αντίδραση του Δ. Μπένη- και ανέφερε ότι είναι ένα ζήτημα το όνομα «Χατζιδάκειο» σε σχέση με την ταυτότητα ενώ ζήτησε να υπάρξει καλλιτεχνική επιτροπή. Ο Δημήτρης Μπένης κατέθεσε τη δική του πρόταση να γίνεται ανά διετία ο θεσμός και να έχει και διαγωνιστικό χαρακτήρα.

Η απόφαση που ελήφθη αναφέρει ότι θα γίνει προσπάθεια να διατηρηθεί και να αναβαθμιστεί το Φεστιβάλ, μετά τις προτάσεις των μελών Δ.Σ. με πολύ συγκεκριμένο στόχο ώστε η Διοίκηση να συνέλθει εκ νέου για το θέμα. Ο Πρόεδρος εξουσιοδοτήθηκε να προχωρήσει στις απαραίτητες επαφές και το κάθε μέλος του Δ.Σ. να καταθέσει τις προτάσεις του. Κατέστη σαφές ότι, σε περίπτωση που δεν είναι δυνατό να διοργανωθεί ο θεσμός φέτος ,οι αποφάσεις θα αφορούν στην επόμενη χρονιά.


Στο προσκήνιο ο νέος οργανισμός του Κέντρου Πολιτισμού
Κατά τη συζήτηση του θέματος για τη σύσταση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίαςτου νομικού Προσώπου απασχόλησε τη συνεδρίαση. Από την πλευρά του Μανώλη Φανουράκη έγινε γνωστό ότι υπάρχουν στελέχη (Δ. Σωτηρόπουλος, Ι. Εγγλεζάκης) που έχουν εμπειρία σε νομικά πρόσωπα και έχουν προθυμοποιηθεί να συνεισφέρουν αφιλοκερδώς στη δημιουργία του οργανισμού που απαιτείται κάνοντας λόγο για ανάγκη επιτάχυνσης των ρυθμών. Από την πλευρά του Δημήτρη Μπένη υπήρξε διαφωνία ως προς τη δυνατότητα κάποιων εξωτερικών συνεργατών να ολοκληρώσουν αυτή τη διαδικασία ζητώντας αυτό να γίνει από τις υπηρεσίες του Δήμου. Σύμφωνα με το Νίκο Ανταμπούφη τα τυπικά στοιχεία πρέπει να καθοριστούν από την υπηρεσία αλλά πρέπει να απαντά και στις ανάγκες και την πολιτική που θα καθορίσει το Δ.Σ. του Κέντρου Πολιτισμού και σε αυτό δεν είναι κακό να υπάρξει η συνεισφορά ιδιωτών, με βάση το πρότυπο που υπάρχει από το Υπουργείο.

«Είναι μια ευκαιρία για να δούμε τις μας διαφοροποιεί και τι καινούριο θέλουμε για τον οργανισμό» ανέφερε ο Γ. Τσεγγελίδης. Τελικά από την πλευρά του Προέδρου κατέστη σαφές ότι δεν είναι δυνατόν υπηρεσιακοί παράγοντες να καθορίσουν τις ανάγκες του νομικού προσώπου, καθώς αποτελεί προϊόν πολιτικής απόφασης. Μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. και πρόταση του Μ. Φανουράκη συστήθηκε επιτροπή η οποία θα δεχθεί τις εισηγήσεις της υπηρεσίας και θα καταλαήξει στις προτάσεις της προς το Δ.Σ. Θα απαρτίζεται από τον Πρόεδρο, τις Διευθύντριες της Στέγης Σοφία Πανδρακλάκη και της ΔΗΚΕΞ Αριστέρα Αλατά, την υπάλληλο Κατερίνα Μαυρομάτη, το Γιάννη Δρεμσίζη και το Σάββα Μελισσόπουλο. Η επιτροπή θα έχει, σύμφωνα με την απόφαση, τη δυνατότητα να λάβει συμβουλές από εξωτερικούς συνεργάτες που γνωρίζουν το αντικείμενο.

Κόντρες για τα οικονομικά στοιχεία του Κέντρου

Υπερβολικές έκρινε τις αιτιάσεις των Νίκου Ανταμπούφη και Μπέτυς Πατσίδου για την παροχή στοιχείων για τα θέματα που συζητούνται , ιδιαίτερα για τις δαπάνες που εγκρίνονται ο Αλέκος Κυριακίδης, χρησιμοποιώντας τη φράση «κάποιοι εδώ κάνουν τον έξυπνο». Ο Νίκος Ανταμπούφης απάντησε ότι «με σοβαρότητα αντιμετωπίζουμε τη συμμετοχή μας αλλά δεν είναι δυνατόν να παίρνω απόφαση χωρίς να γνωρίζω τη ψηφίζω», ενώ έκανε γνωστό ότι πλέον έχει λύσει το ζήτημά του και όταν θέλει στοιχεία για τα οικονομικά τα ζητά ηλεκτρονικά και του αποστέλλονται από την Υπηρεσία.

Η Μπέτυ Πατσίδου ανέφερε ότι μέλημά της είναι να «προστατεύσει» τα υπόλοιπα μέλη, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι ακόμη και για την ύπαρξη λογαριασμού σε τράπεζα θα έπρεπε να έχει γίνει λογαριασμός. Από την πλευρά το Πρόεδρος Μανώλης Φανουράκης συμφώνησε ότι κάποια στοιχεία πρέπει να δίνονται αλλά σημείωσε ότι δεν δέχεται καμία μομφή – από την Μπέτυ Πατσίδου- ως προς τη νομιμότητα της λειτουργίας. Πάντως το χάσμα μεταξύ Κυριακίδη-Ανταμπούφη γεφυρώθηκε αλλά δεν συνέβη το ίδιο με την εκπρόσωπο της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δ.Σ