Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Πυρκαγιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Ξάνθης. Nέφος στους γύρω οικισμούς

Ξέσπασε περίπιυ στις 2.30 το μεσημέρι και προκαλεί συναγερμό στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και ανησυχία στους κατοίκους

          ΠΟΙΟΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ;


Εκτεταμένη πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 14.30 περίπου στο ΧΥΤΑ Ξάνθης. Άμεσα επενέβησαν άνδρες και οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης που την έθεσαν υπό έλεγχο ενώ στις κατάσβεσης συμβάλουν και φορτωτές του ΧΥΤΑ καθώς η φύση της φωτιάς είναι τέτοια που απαιτείται η συνδρομή τους, καθώς υδροφόρες της ΔΕΥΑΞ.

Η φωτιά δεν απειλεί με επέκταση, όμως είναι τέτοια η φύση της που δεν μπορεί να κατασβεστεί εύκολα, όπως ανέφεραν στο XanthiPress.gr οι άνθρωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αρκετές ώρες μετά την εκδήλωσή της. H μυρωδιά είναι έντονη σε ακτίνα 1-2 χιλιομέτρων από το ΧΥΤΑ (ο οποίος βρίσκεται πίσω από το Εργοστάσιο Ζάχαρης, στην περιοχή της Εξοχής) ενώ εμφανές νέφος υπάρχει πλέον στους οικισμούς της Λεύκης, της Διομήδειας, του Πετεινού, του Πετροχωρίου κ.α..


Π. Αϊβαλιώτης /Διευθυντής ΣΔΑΝΞ: Δεν θα κινδυνεύσουν οικισμοί από το νέφος

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Παναγιώτη Αϊβαλιώτη, που μίλησε στο XanthiPress.gr, λίγο μετά τις 5, η πυρκαγιά προκλήθηκε από αυτοανάφλεξη που δεν κατέστη δυνατό να κατασβεστει εν τη γεννέσει της με αποτέλεσμα να επεκταθεί.Εκτίμησε ότι η φωτιά σύντομα θα έχει σβήσει, καθώς είναι σε εξέλιξη μεγάλη κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων.

Σε ότι αφορά στους φόβους για τις επιπτώσεις από το τοξικό νέφος που έχει δημιουργηθεί, ο Π. Αϊβαλιώτης, σημειώνει ότι το τοξικό νέφος που παράγεται από την καύση, μέχρι στιγμής περιορίζεται στο άμεσο περιβάλλον του ΧΥΤΑ και δεν θα επηρρεάσει οικισμούς και κατοικημένες περιοχές. Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του, ότι με τη γρήγορη κατάσβεση της πυρκαγιάς θα αποσοβηθεί κάθε κίνδυνος μόλυνσης.





Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/