Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Ματσάρα στην Ξάνθη, ήττα όμως με 3-4 από την άπιαστη επιθετικά ΑΕΚ

Πιο εύκολα από ό,τι δείχνει το τελικό σκορ η επικράτηση (με ανατροπή του σκορ) των κιτρινόμαυρων, τρίτη ήττα σε ισάριθμους αγώνες για τους Θρακιώτες

ΤΟ ΦΙΛΜ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ


Πιο εύκολα απ' ότι δείχνει το τελικό (3-4) και με επιβλητική εμφάνιση στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα “πέρασε” η ΑΕΚ από την Ξάνθη διπλασιάζοντας τις νίκες στο πρωτάθλημα. Με νέα διάταξη (4-4-2 σε ρόμβο) η ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ είδε τα πρώτα της φετινά γκολ από τους επιθετικούς. Αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ (13' Μαρσελίνιο), απάντησε εμφατικά με Βάργκας (23'), Λυμπερόπουλο (38'), Γκούντγιονσεν (75'). Στο τέλος το ματς έγινε ροντέο: 2-3 (84' Μαρσελίνιο), 2-4 (91' Κλωναρίδης) και 3-4 (95' Μαρκόφσκι). Παρά τα 7 γκολ, το ματς έγινε μέα σε σωρεία λαθών εξαιτίας του δυνατού αέρα που εμπόδιζε το σωστό κοντρόλ και την ακρίβεια στις πάσες.

Ο Μανόλο Χιμένεθ για πρώτη φορά φέτος επανέφερε ένα σύστημα που δούλεψε στο περσινό πρωτάθλημα. Άφησε κατά μέρος το 4-2-3-1 και παρέταξε τους παίκτες του με 4-4-2 σε ρόμβο, με τρεις ανασταλτικούς μέσους, τον Γκερέιρο ως συνδετικό κρίκο και τους Λυμπερόπουλο-Μπέλεκ στην κορυφή.

Το παιχνίδι χαρακτηρίζεται από τα συνεχή λάθη και των δύο ομάδων, τα οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στον αέρα, που ήταν εναντίον της Ξάνθης στο πρώτο ημίχρονο και εναντίον της ΑΕΚ στο δεύτερο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο τερματοφύλακες αδυνατούσαν με βολέ να φτάσουν το κέντρο και όποιος τολμούσε να σηκώσει την μπάλα περισσότερο κακό έκανε παρά καλό στην ομάδα του.

Η Ξάνθη προηγήθηκε στο 13' με απευθείας φάουλ του Μαρσελίνιο από τα 40 μέτρα, όταν ο αέρας ξεγέλασε τους πάντες και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Αραμπατζή. Όμως η ΑΕΚ έδειξε χαρακτήρα. Ισοφάρισε με το ψαλίδι του Βάργκας, του καλύτερου παίκτη του γηπέδου, στο 23' και στο 38ο λεπτό πήρε προβάδισμα με κεφαλιά του εξαιρετικού Νίκου Λυμπερόπουλου, όταν μετά από κόρνερ βρέθηκε μόνος του στην καρδιά της -εν γένει προβληματικής- άμυνας των γηπεδούχων.

Το παιχνίδι κυλούσε σχεδόν βαρετά προς το φινάλε, όταν στο 75' ο Έιντουρ Γκούντγιονσεν μείωσε στην πρώτη του επαφή με την μπάλα, μετά από ατομική προσπάθεια του Μπέλεκ. Έτσι ο Ισλανδός άνοιξε λογαριασμό στην Ελλάδα και σταμάτησε το αρνητικό σερί 18 μηνών χωρίς γκολ. Όμως η Ξάνθη δεν είχε πει την τελευταία της λέξη και μείωσε με τον Μαρσελίνιο στο 84' (το τρίτο του Βραζιλιάνου στο πρωτάθλημα).

Το ματς απέκτησε εκ νέου ενδιαφέρον, αλλά στο 91', έπειτα από χαμένο τετ α τετ του Γκούντγιονσεν, δίχτυα βρήκε (επίσης στην πρώτη του επαφή με την μπάλα) ο νεαρός Βίκτωρ Κλωναρίδης, πετυχαίνοντας μάλιστα το πρώτο γκολ στην επαγγελματική του καριέρα. Το μόνο που κατάφερε η Ξάνθη ήταν να μειώσει με τον Μάρκο Μαρκόφσκι. Ο Σέρβος φορ διαμόρφωσε στο 95ο λεπτό το τελικό 4-3, σκορ με το οποίο είχε φύγει νικήτρια η ΑΕΚ από τη θρακική πόλη και στις 31 Οκτωβρίου 1992.

ΣΚΟΡΕΡ: 13', 84' Μαρσελίνιο, 95' Μαρκόφσκι - 23' Βάργκας, 38' Λυμπερόπουλος, 75' Γκούντγιονσεν, 91' Κλωναρίδης.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Σταύρος Τριτσώνης (Αθήνας).

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Κομεσίδης - Καράμπελας, Μάκος, Βάργκας, Λυμπερόπουλος, Αραμπατζής, Γκούντγιονσεν.

SKODA ΞΑΝΘΗ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Βιβιανί, Κομεσίδης, Μπέρτος, Βάλλας, Στάσιακ, Ντάνι, Βασιλακάκης (68' Ντίκα), Σουάνης (79' Μάρα), Πόι, Μαρσελίνιο, Καζάκης (58' Μαρκόφσκι)

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Αραμπατζής, Κοντοές, Δέλλας, Μανωλάς, Καράμπελας, Βάργκας, Μάκος, Γκέντσογλου (60' Χοσέ Κάρλος), Γκερέιρο, Μπέλεκ (89' Κλωναρίδης), Λυμπερόπουλος (74' Γκούντγιονσεν)

.