Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

«Ξενάγηση» στο μέλλον από την αυτοκινούμενη έκθεση της Schüco στην Κομοτηνή

Άμεση επαφή με φωτοβολταϊκά και ηλιοθερμικά συστήματα, για μια σίγουρη και επικερδή επένδυση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Μια εντυπωσιακή έκθεση, που προσέλκυσε από την πρώτη στιγμή το βλέμμα των Κομοτηναίων, εγκαταστάθηκε χθες το μεσημέρι και παραμένει μέχρι σήμερα στις 6 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής. Πρόκειται για την αυτοκινούμενη έκθεση της Schüco, μιας πρωτοπόρου στην ενέργεια εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο, που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στα φωτοβολταϊκά και στα ηλιοθερμικά συστήματα. Τα συστήματα αυτά αποτελούν ουσιαστικά το μέλλον στον τομέα της ενέργειας, μια και υπάρχει η πρόβλεψη ότι στο μέλλον ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας θα παράγεται από τον ήλιο. Κι αυτό είναι κάτι, που και οικολογικά συμφέρει όλους, αλλά και οικονομικά, καθώς τα αποθέματα πετρελαίου κάποια στιγμή θα εξαντληθούν. Σε μια χώρα προικισμένη σε ηλιοφάνεια, όπως είναι η Ελλάδα, τα πρώτα βήματα για την αξιοποίησή της έγιναν μόλις πριν από λίγα χρόνια, με τα περιθώρια προόδου να παραμένουν μεγάλα για ιδιώτες και επιχειρηματίες.


Η αυτοκινούμενη έκθεση της Schüco, που είναι προγραμματισμένο να ταξιδέψει σε άλλες 9 πόλεις της Ελλάδας, επιχειρεί να εμπεδώσει στη συνείδηση του κοινού την αναγκαιότητα της σύγχρονης εποχής στην παραγωγή ενέργειας, αλλά και το αλλά και το κάθε άλλο παρά αμελητέο κέρδος, που αποφέρει. Μεταξύ των εκθεμάτων, που μπορεί κανείς να γνωρίσει από κοντά, είναι τα φωτοβολταϊκά συστήματα, μέρος μιας εγκατάστασης, από τις τρεις κυριαρχούσες τεχνολογίες. Υπάρχουν επίσης γραφικά, που δείχνουν πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το κάθε υλικό και πώς μπορεί να αποδώσει, ενώ με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών μπορεί κανείς να «ξεναγηθεί» σε προσομοιώσεις εγκαταστάσεων, ώστε να φανταστεί τι μπορεί να κάνει στο σπίτι του. Παράλληλα, στο χώρο της έκθεσης βρίσκονται μηχανικοί εξειδικευμένοι στις τεχνολογίες ηλιοθερμικων και φωτοβολταϊκών συστημάτων, που μπορούν να λύσουν τις απορίες και τα ερωτηματικά κάθε ενδιαφερόμενου. Ένας από αυτούς, ο κ. Σωτήρης Μποζακτσόγλου, απάντησε στα ερωτήματα του «ΠτΘ», σχετικά με τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, επιφυλασσόμενος να λύσει μαζί με τους συναδέλφους του στην έκθεση ακόμα περισσότερο και πιο εξειδικευμένα ερωτήματα και απορίες.


«Τα βήματά μας δεν έγιναν με τη σωστή σειρά»

ΠτΘ: κ. Μποζακτσόγλου, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποια βήματα, με εκπεφρασμένη παράλληλα τη βούληση της πολιτείας να επενδύσει στην ηλιακή ενέργεια και στα φωτοβολταϊκά συστήματα. Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε ως χώρα και πώς κρίνετε τη μέχρι τώρα πορεία των επενδύσεων;

Σ.Μ.: Δυστυχώς στην Ελλάδα τα βήματά μας δεν έγιναν με τη σωστή σειρά. Ξεκινώντας δηλαδή από το 2007, που υπήρχε και η κατάλληλη ενημέρωση και η σχετική νομοθεσία, κάναμε την αρχή από τις επιχειρήσεις, από εγκαταστάσεις οι οποίες απευθύνονταν κυρίως στους επιχειρηματίες. Αυτό το βήμα, ναι μεν ήταν εντυπωσιακό, γιατί πολύς κόσμος και επιχειρήσεις θεώρησαν ότι θα γίνουν πλούσιοι την επόμενη ημέρα, αλλά δυστυχώς δεν έγιναν και ίσως καλώς να μην έγιναν. Ήταν ένα βήμα, που δεν ωφέλησε το κοινό καλό. Το κοινό καλό φάνηκε αργότερα με τα φωτοβολταϊκά στις στέγες. Γιατί η παραγωγή της ενεργείας στη στέγη ενός σπιτιού είναι κάτι, που ωφελεί πολύ περισσότερο κόσμο, γιατί ουσιαστικά γίνεται παραγωγή εκεί που γίνεται κατανάλωση. Και το όφελος φυσικά μοιράζεται σε περισσότερα σπίτια. Με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε η Γερμανία. Εδώ όμως πήγαμε να το ξεκινήσουμε ανάποδα. Ευτυχώς κάποια στιγμή συνειδητοποιήσαμε ότι ήταν λάθος τα πρώτα μας βήματα κι επιστρέψαμε στις οικιακές εγκαταστάσεις. Βγήκε ένα πρόγραμμα το οποίο είναι πάρα πολύ καλό και συμφέρον, αφού επιδοτεί την παραγωγή ενέργειας με φωτοβολταϊκά στη στέγη με 0,55€/ Kwh, μια τιμή που δεν προσφέρεται σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χωρά και παγκοσμίως. Έδωσαν τα οικονομικά κίνητρα, γιατί αυτή τη στιγμή πρόκειται για την καλύτερη επένδυση, και από την άλλη μεριά, από πλευράς γραφειοκρατίας, ξεπεράστηκαν όλα τα προβλήματα. Κάποιος που αποφασίζει σήμερα, μέσα σε ένα μήνα μπορεί να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία αδειοδότησης και την εγκατάσταση. Αντίθετα, στα μεγαλύτερα έργα, στα φωτοβολταϊκά πάρκα, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει για περίπου ένα έτος, αλλά και περισσότερο. Πολλοί επιχειρηματίες που κατέθεσαν αιτήσεις πριν από 2 χρόνια για φωτοβολταϊκά σε χωράφια πλέον εγκατέλειψαν για διάφορους λόγους την επένδυση. Πολλοί από αυτούς όμως έκαναν φωτοβολταϊκά στο σπίτι τους.

ΠτΘ: Ποια διαδικασία καλείται να ακολουθήσει ο ενδιαφερόμενος για να επενδύσει σε φωτοβολταϊκά συστήματα;

Σ.Μ.: Οι τράπεζες αυτή τη στιγμή δείχνουν τη διάθεση να χρηματοδοτήσουν αυτές τις επενδύσεις, δεδομένου ότι εγκρίνουν σχετικά εύκολα δάνεια, με σχετικά μικρό επιτόκιο. Αν έχουμε το κατάλληλο σπίτι λοιπόν, πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποια εταιρία, η οποία αναλαμβάνει να «τρέξει» τη διαδικασία από τις αιτήσεις μέχρι την εγκατάσταση.


«Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε τη σωστή εταιρία, να γίνει σωστή μελέτη και να αποδώσει τα μέγιστα»

ΠτΘ: Ποιο είναι το ενδεικτικό κόστος μιας επένδυσης σε φωτοβολταϊκά σε στέγη και πόσος υπολογίζεται ο χρόνος απόσβεσής του;

Σ.Μ.: Τα καθαρά έσοδα είναι περίπου 7.500 ευρώ το χρόνο, χωρίς να φορολογούνται. Ως επένδυση αυτή τη στιγμή κοστίζει γύρω στις 30.000€ για μια σωστή εργασία. Εξαρτάται φυσικά και από κάποιες ιδιαιτερότητες του χώρου, που διαθέτει ο καθένας. Πρέπει όμως να γίνει μια σωστή μελέτη, αφού πρόκειται για μια επένδυση που θέλουμε να αποδίδει για 25 χρόνια. Γιατί ένα λάθος εξ’ αρχής θα αποφέρει ζημιά από την πρώτη στιγμή της επένδυσης μέχρι την τελευταία. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε τη σωστή εταιρία, να γίνει σωστή μελέτη και να αποδώσει τα μέγιστα. Έχει σημασία να μην ακούμε μόνο τιμές και να επιλέγουμε το φθηνότερο, αλλά να αναζητούμε αυτό, που μας συμφέρει περισσότερο από πλευράς απόδοσης για τα επόμενα 25 χρόνια.


«Πολύ νωρίς για κορεσμό των επενδύσεων φωτοβολταϊκών σε στέγες»

ΠτΘ: Τίθεται ζήτημα κορεσμού των αναγκών για ενέργεια αυτής της μορφής και κατ’ επέκταση του ενδιαφέροντος αγοράς από τη ΔΕΗ;

Σ.Μ.: Σίγουρα είναι ένα ενδεχόμενο, που πρέπει να σκεφτούμε κάποια στιγμή. Αλλά είναι νωρίς ακόμα να το σκεφτούμε, σε ό,τι αφορά τις στέγες. Στα χωράφια οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια του δικτύου. Στις στέγες είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για κάτι τέτοιο. Οπότε, όποιος το σκέφτεται, καλά είναι να το κάνει όσο πιο γρήγορα μπορεί. Γιατί και με την πάροδο του χρόνου η επιδότηση της ΔΕΗ θα μειώνεται. Όποιος προλάβει και υπογράψει μέχρι 31 Δεκεμβρίου τη σύμβαση με τη ΔΕΗ, θα παίρνει 0,55 ευρώ για κάθε Kwh. Από το νέο έτος αυτή η τιμή θα οδηγηθεί γύρω στα δισ,52 ευρώ. Οποίος έχει τα κριτήρια λοιπόν, καλό είναι να προχωρήσει άμεσα. Ωφελημένος θα βγει.


«Η παρουσία μας βοηθάει για να υπάρχει και μια τεχνική ενημέρωση και μια προσωπική επαφή με τους ιδιώτες, ώστε να νοιώσουν ασφάλεια»

ΠτΘ: Ποια είναι η ενημέρωση του κόσμου και ποιο το ενδιαφέρον, που επιδεικνύει;

Σ.Μ.: Έχει ενημερωθεί αρκετά ο κόσμος γιατί έχουν γίνει αρκετές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Ροδόπης. Υπάρχουν συνεργάτες μας κάποιοι εκ των οποίων δραστηριοποιούνται εδώ και 4 χρόνια. Ο κόσμος έρχεται περισσότερο να γνωρίσει νέες τεχνολογίες, αλλά και να γνωρίσει από κοντά την εταιρία Schüco. Θεωρώ ότι αυτή η παρουσία μας βοηθάει για να υπάρχει και μια τεχνική ενημέρωση και μια προσωπική επαφή με τους ιδιώτες, ώστε να νοιώσουν ασφάλεια, ότι η εταιρία μας δεν περιορίζεται στις ετικέτες, αλλά είναι παρούσα στις εξελίξεις. Από το 1989 στην Ελλάδα, ο περισσότερος κόσμος τη γνωρίζει από τα κουφώματα αλουμινίου. Πλέον μπορούν να γνωρίσουν και την ειδίκευση της στην ηλιακή ενέργεια, που στην παρούσα φάση βρίσκεται σε άνθηση.

 
Πηγή:  http://www.paratiritis-news.gr/