Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Δώδεκα "μνηστήρες" για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Τοσες προτάσεις έφτασαν στη Eurobank Equities, που έχει αναλάβει ρόλο συμβούλου στον διαγωνισμό της ATEbank για την πώληση του 82,33% των τίτλων που διαθέτει στην ΕΒΖ

ΜΑΘΕΤΕ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ

Ενας κολοσσός από την Αλγερία, η ζαχαροβιομηχανία Cevital, που πραγματοποιεί ετησίως πωλήσεις άνω των 2,5 εκατ. τόνων ζάχαρης και έχει τζίρο άνω των 2,5 δισ. δολαρίων, ενώ διαθέτει ιδιόκτητο λιμάνι και θυγατρικές σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ινδία και το Σουδάν, κατέθεσε προσφορά για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στον διαγωνισμό της ATEbank για την πώληση του 82,33% των τίτλων που διαθέτει στην ΕΒΖ ΑΕ.


Στη Eurobank Equities, που έχει αναλάβει ρόλο συμβούλου, έφτασαν συνολικά 12 προτάσεις. Ετσι απέναντι στην αλγερινή Cevital στέκονται, μεταξύ άλλων οι γερμανικές Nordzucker και Sudzucker με παρουσία σε πολλές χώρες της Ευρώπης, η αγγλική EDF-MAN, η οποία ελέγχει περί το 25% της παγκόσμιας διακίνησης ζάχαρης, καθώς και μια ραφιναρία στην Ιταλία.

Ενδιαφέρον εκδηλώθηκε, επίσης, από τον όμιλο εταιρειών τροφίμων του ελληνικής καταγωγής Ρώσου επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, την πολωνική ζαχαροβιομηχανία Polski, που ως μέγεθος είναι περίπου 1,5 φορές μεγαλύτερη από την ΕΒΖ, καθώς και από Ελληνες επιχειρηματίες.

Την τελευταία στιγμή φέρεται να έκαναν πίσω η Coca Cola-3Ε, που είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της ΕΒΖ με ετήσια κατανάλωση σε Ελλάδα και Σερβία σχεδόν 50.000 τόνων ζάχαρης, κι η γαλλική Agrana.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να γνωστοποιηθεί η ταυτότητα εκείνων που θα περάσουν στη δεύτερη φάση, υπογράφοντας συμφωνία εμπιστευτικότητας που θα τους δώσει τη δυνατότητα να ξεκινήσουν το due diligence, το οποίο θα διαρκέσει έως τα μέσα Νοεμβρίου. Κατόπιν οι μετέχοντες θα κληθούν να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές.
 
.