Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Δεν υπέγραψε την εφαρμογή του νέου Νόμου-Πλαίσιο ο πρύτανης του ΔΠΘ

Μόνο δύο πρυτάνεις το έχουν κάνει σε όλη τη χώρα με αποτέλεσμα να απειλούνται με διακοπής της χρηματοδότησης όποια πανεπιστήμια δεν έχουν εκλέξει Πρύτανη μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2012

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Με τη συντριπτική πλειονότητα των πρυτάνεων ΑΕΙ να μην υπογράφει την πρώτη διαπιστωτική πράξη για την εφαρμογή του νέου Νόμου Πλαίσιο, το υπουργείο Παιδείας εξαναγκάζεται πλέον να αντιδράσει.


Η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου αναμένεται να υπογράψει η ίδια την διαπιστωτική πράξη για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή των 8 πρώτων μελών των νέων Συμβουλίων Διοίκησης των ΑΕΙ. Το πρόβλημα είναι ποιοί θα συμμετάσχουν σε αυτές τις εκλογές, καθώς στα πανεπιστήμια όπου αρνήθηκαν να νομιμοποιήσουν τον νέο Νόμο, ξεκινάει πλέον νέος κύκλος συζητήσεων.

Παράλληλα ο ειδικός γραμματέας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης του υπ. Παιδείας κ. Β. Παπάζογλου σε μία προσπάθεια να πιέσει για την εφαρμογή του νόμου δήλωσε σήμερα ότι όποιο πανεπιστήμιο δεν έχει συγκροτήσει τα νέα συμβούλια διοίκησης μέχρι τον Ιανουάριο του 2012 δε θα πάρει χρήματα και όποιο δεν έχει εκλέξει Πρύτανη μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2012 δεν θα μπορεί να δώσει πτυχία ή να προχωρήσει σε οποιαδήποτε διοικητική πράξη.

Στα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας - Αθήνας, Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και ΕΜΠ - οι πρυτάνεις τους δεν υπέγραψαν επικαλούμενοι την αντισυνταγματικότητα του νόμου και αποστέλλοντας σχετικές γνωμοδοτήσεις συνταγματολόγων στο υπουργείο Παιδείας.

Μέχρι τώρα την πράξη έχουν υπογράψει μόνο το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Από εκεί και πέρα στο χώρο των διοικήσεων των ΑΕΙ εμφανίζονται δύο τάσεις:

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου απλά έστειλε στο υπουργείο Παιδείας λίστες με τους αρχαιότερους καθηγητές του για να επιλεγούν εκείνοι που θα συγκροτήσουν την πρώτη επιτροπή των εκλογών, καθώς η διοίκηση του δεν μπόρεσε να συλλέξει «υποψηφιότητες». Ως εκ τούτου όμως, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου επίσης δεν υπέγραψε.

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο τέλος, που επίσης δεν υπέγραψε, απάντησε στο υπουργείο Παιδείας ότι έχει κατάληψη στην πρυτανεία και τα τμήματα του, οπότε δεν μπορεί να κινήσει καμιά διαδικασία.

Στο ΑΠΘ πάλι, οι πρυτανικές αρχές του άνοιξαν σήμερα την πρυτανεία από τις 6.00 το πρωί για να αποφύγουν την πιθανότητα κατάληψης.

«Το Πρυτανικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση 1578/21-09-2011 αποδέχθηκε την απόφαση του Πρύτανη περί αποχής από την έκδοση της προβλεπόμενης στο άρθρο 7 παρ. 1 περ. γ' Ν. 4009/2011 διαπιστωτικής πράξης που προβλέπει την έναρξη διαδικασίας συγκρότησης του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ», αναφέρεται σε επιστολή της διοίκησης του Ιδρύματος στα προς την κυρία Διαμαντοπούλου.

Ο Πρύτανης κ. Ι. Μυλόπουλος, σημειώνεται στην επιστολή, κατέληξε σε αυτή την απόφαση, αφού έλαβε υπόψη τα εξής:

(α) Τη συνημμένη με αρ. 1620/16.9.2011 Γνωμοδότηση της Ολομέλειας της Νομικής Επιτροπής του Α. Π. Θ. (η οποία έγινε αποδεκτή από το Πρυτανικό Συμβούλιο στην με αρ. 1577/19-9-2011 συνεδρίασή του) και η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Πρύτανης «δύναται να μην ασκήσει την αρμοδιότητα του άρθρου 76§1 περ. γ΄ Ν. 4009/2011 μόνον εφόσον τεκμηριωμένα κρίνει ότι η διάταξη αυτή προδήλως αντίκειται στο Σύνταγμα, αναφέροντας τη σχετική διαπίστωσή του στην εποπτεύουσα αρχή»,

(β) τη συνημμένη από 20.9.2011 Γνωμοδότηση του κ. Κ. Χρυσόγονου, καθηγητή του Τμήματος Νομικής του Α. Π. Θ., ο οποίος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημά, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «συντρέχει εν προκειμένω περίπτωση πρόδηλης αντισυνταγματικότητας των διατάξεων του ν. 4009/2011 περί συγκρότησης των Συμβουλίων Διοίκησης, η οποία θεμελιώνει αρμοδιότητα του Πρύτανη κατ' ενάσκηση του σχετικού ελέγχου να αρνηθεί την προβλεπόμενη στο άρθρο 76 παρ. 1γ΄ σύμπραξή του στην έναρξη διαδικασίας συγκρότησης του Συμβουλίου Διοίκησης του Α. Π. Θ., με την αποχή του από την έκδοση της σχετικής διαπιστωτικής πράξης» και

(γ) το γεγονός ότι η παραπάνω περίπτωση αντισυνταγματικότητας πλήττει τον πυρήνα της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την πλήρη αυτοδιοίκηση των Α. Ε. Ι' αναφέρει η επιστολή.

«Το Πρυτανικό Συμβούλιο θεωρεί ότι η αποχή του Πρύτανη από την έκδοση της παραπάνω διαπιστωτικής πράξης συνιστά ύψιστο ακαδημαϊκό και συνταγματικό καθήκον. Επισημαίνεται ακόμη ότι η μη υπογραφή της διαπιστωτικής πράξης δεν παρακωλύει κατ΄ ελάχιστον την ακαδημαϊκή λειτουργία, εφόσον ο Νόμος προβλέπει την υπογραφή της από την υπουργό», αναφέρουν τα μέλη της διοίκησης του ΑΠΘ.

«Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία το Πανεπιστήμιο αποτελεί εγγύηση για ένα καλύτερο μέλλον. Χρέος μας είναι λοιπόν να ενισχύσουμε τη συνοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας και να διασφαλίσουμε την ομαλή εκπαιδευτική, ερευνητική και διοικητική», καταλήγουν.

«Δεν υπογράφω καθώς ήμουν από τους πρώτους που αρνήθηκα να νομιμοποιήσω έναν αντισυνταγματικό νόμο» δηλώνει από την πλευρά του στο «Βήμα» ο πρύτανης του Πνεπιστημίου Πάτρας κ. Γ. Παναγιωτάκης.

Την διαπιστωτική πράξη δεν υπέγραψε ούτε ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Κ. Ρέμελης, ο οποίος εκτός των άλλων, όπως λέει στο «Βήμα», έχει κατάληψη στην πρυτανεία και τα περισσότερα τμήματα του Ιδρύματος του.


Πηγή:  http://www.tovima.gr/