Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Συνάντηση Λαμπρινίδη - Νταβούτογλου πριν λίγο στη Ν. Υόρκη

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας συζήτησαν υπό το βαρος της κρίσης που προκαλούν οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, οι τουρκικές αντιδράσεις με την έξοδο του Πιρι Ρέις και η γνωστή εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί με το Ισραήλ

        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




Την κατάσταση που έχει προκύψει με αφορμή τις κυπριακές έρευνες για φυσικό αέριο και τη στάση της Τουρκίας, καθώς και θέματα των διμερών σχέσεων συζήτησαν απόψε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, στην έδρα του ΟΗΕ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, ο Έλληνας υπουργός αναφερόμενος σε τουρκικές δηλώσεις και ενέργειες το τελευταίο διάστημα, επανέλαβε την ανάγκη για μείωση της έντασης, και ότι οι τουρκικές ενέργειες δεν συμβάλλουν στη διατήρηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.



Επίσης τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εξασκεί αυτονόητα κυριαρχικά δικαιώματα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, που δεν αμφισβητούνται από κανένα.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της χώρας του, ότι δηλαδή απαντά σε μονομερείς ενέργειες (των Ελληνοκυπρίων) και ότι δεν επιδιώκει τη δημιουργία περαιτέρω έντασης.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, συζήτησαν επίσης θέματα διμερούς συνεργασίας και την προετοιμασία που γίνεται και από τις δυο χώρες για την πραγματοποίηση του επόμενου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.

.