Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Όλα τα είχαμε, θα μας πέσει απόψε και... δορυφόρος στο κεφάλι


Μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας θα πέσει και κομμάτια του θα διασχίσουν την ατμόσφαιρα και θα φτάσουν στο έδαφος
Εκτακτη ανακοίνωση στην γειτονική χώρα: "μείνετε σπίτια σας το βράδυ και αποφύγετε τους επάνω ορόφους"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας θα πέσει τελικά από ό,τι φαίνεται ο περίφημος δορυφόρος της NASA προκαλώντας συναγερμό στις αρμόδιες αρχές για ενδεχόμενα θραύσματά του που θα καταφέρουν να περάσουν στην ατμόσφαιρα και να φτάσουν στο έδαφος.
Ήδη έχει προκαλέσει πανικό στην Ιταλία η ανακοίνωση της ιταλικής υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας να μείνουν στα σπίτια τους το βράδυ της Παρασκευής οι κάτοικοι του ιταλικού βορρά, ώστε να μην κινδυνεύσουν από τον αμερικανικό δορυφόρο της NASA που αναμένεται να πέσει στη Γη. «Με βάση τις ενδείξεις και τις εκτιμήσεις που μας έδωσε η Επιστημονική Τεχνική Επιτροπή», η ιταλική πολιτική προστασία επισημαίνει ότι «η πιθανότητα ένα ή περισσότερα θραύσματα του δορυφόρου να πέσουν σε ιταλικό έδαφος έχει αυξηθεί και μάλιστα έχει σχεδόν τριπλασιαστεί». Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση αυτή είναι από το 0,6% το βράδυ της Πέμπτης στο 1,5% - η πιθανότητα δηλαδή κάποια θραύσματα να πέσουν σε ιταλικό έδαφος είναι και πάλι απειροελάχιστη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι περιφέρειες όπου υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το Πιεμόντε, η Λομβαρδία, η Βαλ Ντ' Αόστε, η Λιγουρία, η δυτική Εμίλια-Ρομάνα, η Βενετία και το Τρεντίνο Αλτο- Αντίτζε. Μάλιστα, οι Αρχές συστήνουν στους κατοίκους των περιοχών αυτών να μην μείνουν έξω και όσοι μένουν σε πολυκατοικίες, να αποφύγουν τους υψηλούς και να προτιμούν τους χαμηλούς ορόφους των κτιρίων. Υπενθυμίζουν επίσης ότι τυχόν θραύσματα του δορυφόρου δεν θα είναι ορατά κατά τη διάρκεια της πτώσης, ενώ υπογραμμίζουν ότι ενδέχεται να εκλυθούν τοξικά αέρια και ζητούν από τους ανθρώπους να μην πλησιάσουν τα θραύσματα σε απόσταση μικρότερη των 20 μέτρων.
Υπενθυμίζεται ότι η NASA είχε ανακοινώσει πρόσφατα ότι ένας αμερικανικός δορυφόρος μεγέθους ενός μικρού λεωφορείου και βάρους αρκετών τόνων αναμένεται να επιστρέψει σήμερα στη Γη και να κοπεί κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα σε εκατοντάδες κομμάτια, ενώ 26 θραύσματα θα επιβιώσουν και θα φτάσουν στη γη, χωρίς αρχικά να προσδιορίζεται που θα πέσουν. Ωστόσο η ίδια η NASA έχει προσπαθήσει να φανεί καθησυχαστική, επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος να χτυπηθεί κάποιος άνθρωπος είναι εξαιρετικά μικρή (περίπου μία πιθανότητα στις 3.200 κάποιος ή σε ποσοστό 0,03%).

Αυτήν την άποψη πάντως φάνηκε να μην συμμερίζεται η ιταλική Πολιτική Προστασία με την ανακοίνωσή της, που φυσιολογικά προκαλεί ανησυχίες και στην γειτόνισσα Ελλάδα - ειδικά μετά την διαρροή της πληροφορίας ότι ο δορυφόρος θα πέσει τελικά μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Άλλωστε, για τα δεδομένα του διαστήματος, η απόσταση των δύο χωρών είναι απειροελάχιστη. Λέτε λοιπόν μέσα στην φοροκαταιγίδα των νέων μέτρων να δεχτούμε και κανέναν... δορυφόρο στο κεφάλι; Εδώ που τα λέμε, όλα τα έχουμε δει, οπότε τίποτα μην αποκλείετε...

 
Πηγή:  http://www.star.gr/