Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ η τύχη του Αρδευτικού της Ξάνθης

Εκεί θα συζητηθεί εντός του έτους η αίτηση ακύρωσης των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων εναντίον της κατασκευής του έργου
ΠΟΤΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ
ΓΙΝΕΙ Η ΕΚΔΙΚΑΣΗ;


Στις 2 Νοεμβρίου στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας εκδικάζεται η υπόθεση της αίτησης ακύρωσης των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων εναντίον της κατασκευής του έργου της άρδευσης της πεδιάδας της Ξάνθης.

Τότε, σύμφωνα με τον Αντιεπεριφερειάρχη Φώτη Καραλίδη που μίλησε στο XanthiPress.gr, θα κριθεί και η οριστική τύχη του έργου αφού, ουσιαστικά, πιθανή δικαίωση των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων στην κύρια υπόθεση, θα σημάνει και απώλεια κάθε ελπίδας χια χρηματοδότηση του έργου, όπως έχει αναφέρει αρκετές φορές. Έτσι, παρά τα δημοσιεύματα για την αποδοχή της αίτησης εκτέλεσης που είχαν καταθέσει επίσης οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, η οποία συζητήθηκε στις 29 Ιουνίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η υπόθεση παραμένει «ζωντανή» για την Π.Ε. Ξάνθης


Ποιοι προσέφυγαν και ποιοι παρεμβαίνουν υπέρ του έργου

Εναντίον της κατασκευής του έργου έχουν προσφύγει η «Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία», η «Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού» και «Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης». Υπέρ του κύρους της προσβαλλόμενης πράξης παρεμβαίνουν εκτός από την Π.Ε. Ξάνθης , η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και η ανάδοχος εταιρία του έργου ΦΙΛΙΠΠΟΣ Α.Ε. από την Καβάλα.

Δικηγόρος της ΠΕ Ξάνθης είναι ο γνωστός ξανθιώτης νομικός της Αθήνας Νίκος Γεννάδιος. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ βασίστηκε στις επιπτώσεις που θα δημιουργούσε το έργο στη προστατευόμενη περιοχή του Νέστου, αλλά και στο γεγονός ότι εκκρεμούν στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ερωτήματα σχετικά με τη συμβατότητα της διαχείρισης των νερών στη χώρα μας με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, που αφορούν τον Αχελώο, αλλά αναμένεται να επηρεάσουν όλα τα αντίστοιχα έργα.


Σταματημένο, έτσι κι αλλιώς το έργο

Πάντως οι εμπλεκόμενοι αναφέρουν ότι δεν έχει πρακτικό αποτέλεσμα η πρόσφατη αποδοχή της αίτησης αναστολής καθώς ουσιαστικά, μέχρι τις 2 Νοεμβρίου του 2011 το έργο παραμένει σταματημένο και μόνο τότε θα κριθεί η τύχη του από το ΣτΕ


Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/