Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Επεισόδια και εντάσεις στις παρελάσεις όλης της χώρας

Αποχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το χώρο όπου θα πραγματοποιούνταν η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης, η οποία και ακυρώθηκε

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ
ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΕΚΤΟΣ ΘΡΑΚΗΣ


Από επεισόδια και εντάσεις χαρακτηρίστηκαν οι φετινοί εορτασμοί για την 28η Οκτωβρίου με αποκορύφωμα την ακύρωση της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης της Θεσσαλονίκης. Χιλιάδες διαδηλωστές συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, την οποία απέκλεισαν φωνάζοντας υβρίστικά συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, ο οποίος αποχώρησε από το χώρο από όπου θα παρακολουθούσε την στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Τη βαθιά ενόχληση του για τα υβριστικά συνθήματα που ακούστηκαν εναντίον του εξέφρασε ο k. Κάρολος Παπούλιας, με τη δήλωση που έκανε στους δημοσιογράφους πριν αποχωρήσει από τον χώρο της παρέλασης στην παραλιακή λεωφόρο Μ.Αλεξάνδρου.

«Δε θέλω να αποχωρήσω. Λυπάμαι πολύ, αλλά είναι ορισμένοι που θέλουν να ματαιωθεί αυτή η εκδήλωση», τόνισε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι η τελευταία απόφαση της Ε.Ε. έχει χρήσιμα στοιχεία τα οποία πρέπει να εκμεταλλευθούμε. Να συστρατευθούμε για να ξεπεράσουμε την κρίση, έτσι ώστε να οικοδομήσουμε μια Ελλάδα απαλλαγμένη από δουλείες και επιταγές τρίτων και να καθαρίσουμε το σπίτι μας και να παραδώσουμε, το σπίτι μας, στα παιδιά μας καθαρό και αλώβητο. Λυπάμαι. Λυπάμαι για τους υβριστές. Διάλεξαν μια μέρα που είναι ντροπής τους. Και είναι και νέοι. Εμείς πολεμήσαμε για την Ελλάδα. Δεκαπέντε χρονών και πολεμούσα το ναζισμό και τους Γερμανούς, μη μου λένε τώρα «Παπούλια προδότη». Ποιος είναι προδότης; Να ντρέπονται. Να ντρέπονται. Τιμάω την πόλη, την τιμούσα χρόνια. Ερχομαι εδώ για να τιμήσω αυτή την ημέρα εδώ στη Θεσσαλονίκη, σε αυτή την ιστορική πόλη».

Σε ερώτηση αν φοβάται για την τροπή που παίρνουν κάποιες αντιδράσεις με υβριστικά συνθήματα, ο κ. Παπούλιας απάντησε: «Δεν φοβάμαι γιατί είναι μια μικρή απαράδεκτη μειοψηφία. Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει που πάει γι αυτό και δέχεται όλες αυτές τις πιέσεις και όλα αυτά τα μέτρα που είναι σε βάρος των ασθενέστερων και των αδύνατων. Πιστεύει ότι μια μέρα θα ξημερώσει καλύτερη. Κι αυτό πιστεύουμε όλοι γι αυτό και είμαστε εδώ. Και λυπάμαι πάρα πολύ που αμαυρώνουν αυτή την ημέρα, μια ιστορική μέρα. Μια μέρα που ανήκει στον ελληνικό λαό δεν ανήκει σε αυτούς».

Να σημειωθεί ότι μετά την αποχώρηση του προέδρου της Δημοκρατίας, του υπουργού Εθνικής Άμυνας και των άλλων επισήμων, κάποια τμήματα πέρασαν που επρόκειτο να παρελάσουν πέρασαν από τον χώρο της παρέλασης.

Έκρυθμη πάντως συνεχίζει να παραμένει η κατάσταση μέχρι αυτήν την ώρα στην παραλιακή λεωφόρο Μ.Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης όπου στις 11 το πρωί επρόκειτο να ξεκινήσει ενώπιον του κ. Κάρολου Παπούλια η στρατιωτική παρέλαση.

Προτού ξεκινήσουν τα πεζοπόρα τμήματα, διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα εναντίον του πολιτικού κόσμου κατέλαβαν το οδόστρωμα και εμπόδισαν την έναρξη της παρέλασης, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ήσαν παρούσες.

Η κυβέρνηση καταδικάζει τα θλιβερά επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Καταδικάζει κατηγορηματικά η κυβέρνηση τα θλιβερά επεισόδια που οδήγησαν στη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη καθώς επίσης και τις αποδοκιμασίες στο πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Παπούλια

Μόλις έγιναν γνωστά τα γεγονότα και ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός επικοινώνησε αμέσως με τον κ.Παπούλια, του εξέφρασε τη λύπη της κυβέρνησης και του επεσήμανε ότι πρόκειται για προσπάθεια υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση αντικρούει τις επικρίσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης επειδή δεν επενέβη η αστυνομία καθώς ήταν συγκεντρωμένοι πολίτες και μικρά παιδιά και όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές τυχόν επέμβαση θα πυροδοτούσε περαιτέρω ένταση και επεισόδια.

Τα γεγονότα που οδήγησαν στη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης

Διαδηλωτές από τις δύο πλευρές της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου, σε μικρή απόσταση από την εξέδρα των επισήμων, έκαναν ξαφνικά κατάληψη του οδοστρώματος αμέσως μόλις έφτασε στην εξέδρα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις 11πμ.μ.

Οι διαδηλωτές είχαν πάρει θέση από νωρίς στην άκρη του δρόμου με ξεχωριστά μπλοκ. Ανατολικά από την εξέδρα βρίσκονταν μέλη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, εκπαιδευτικοί, «αγανακτισμένοι», μέλη σωματείων και άλλοι διαδηλωτές, που φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης. Στο μπλοκ του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ήταν και ο βουλευτής Τάσος Κουράκης. Δυτικά, υπήρχαν οπαδοί του Ηρακλή και ομάδα πολιτών που μόλις είδε τον κ. Παπούλια άρχισε να εκτοξεύει ύβρεις εναντίον του και βγήκε στο δρόμο. Από την άλλη πλευρά βγήκαν και από εκεί οι διαδηλωτές στο δρόμο κι έτσι δεν μπορούσε να ξεκινήσει η παρέλαση παρά το γεγονός ότι ήταν όλα έτοιμα.

Η Αστυνομία πήρε μέτρα για να μην προσεγγίσουν οι διαδηλωτές στην εξέδρα κι άρχισε πυρετός διαβουλεύσεων. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης με οργισμένο ύφος ζήτησε από την Αστυνομία να αναλάβει τις ευθύνες της και να ανοίξει τον δρόμο, αλλιώς θα ματαιωνόταν η παρέλαση. Οι διαβουλεύσεις κράτησαν περίπου είκοσι λεπτά με τον κ. Παπούλια καθισμένο στη θέση του. Οι διαδηλωτές δεν αποχωρούσαν από το δρόμο, αποφασίστηκε η ματαίωση της παρέλασης και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σηκώθηκε να φύγει βαθύτατα λυπημένος, αλλά και θιγμένος για την προσωπική επίθεση που δέχθηκε από ομάδα πολιτών που τον αποκάλεσε «προδότη». Είναι ενδεικτικό ότι είχε μεγάλη συναισθηματική φόρτιση και ήταν έτοιμος να βουρκώσει την ώρα που έλεγε στους δημοσιογράφους ότι σε ηλικία 15 χρονών πολέμησε το ναζισμό και τους Γερμανούς κατακτητές και τώρα κάποιοι τον υβρίζουν και τον λένε «προδότη».

Πλήρη εξευτελισμό των θεσμών κατήγγειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Στην εξέδρα των επισήμων παρέστησαν ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, οι βουλευτές της Ν.Δ. Γιάννης Ιωαννίδης, Σταύρος Καλαφάτης, του ΛΑ.Ο.Σ Αγγελος Κολοκοτρώνης, Γιάννης Δημαράς (πρόεδρος του Αρματος Πολιτών), ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, πρόξενοι, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων κ.α.

Ένταση στη μαθητική παρέλαση στην Αθήνα

Σε κλίμα έντασης έγινε στην Αθήνα η μαθητική παρέλαση. Ομάδες εκπαιδευτικών, γονέων και πολιτών, είχαν συγκεντρωθεί γύρω από την Πλατεία Συντάγματος, με πανό και συνθήματα εναντίον της μνημονιακής πολιτικής.

Μετά την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου πήρε θέση στην εξέδρα και η παρέλαση άρχισε. Συγχρόνως άρχισαν και οι συγκεντρωθέντες να φωνάζουν συνθήματα, στα οποία κυριαρχούσε το: «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», ενώ καταφέρονταν και εναντίον των πολιτών, φωνάζοντας συνεχώς “προδότες, προδότες”.

Τα πανό έγραφαν ότι “Η Ελλάδα δεν πουλιέται”. Ορισμένοι κρατούσαν στα χέρια μαύρες σημαίες, δηλαδή είχαν βάψει μαύρη τη γαλανόλευκη και είχαν γράψει επάνω: “Δεν πωλείται”.

Άλλοι κρατούσαν “πλακάτ” με συνθήματα εναντίον της Α. Διαμαντοπούλου και μιλούσαν για “κατεδάφιση της Παιδείας”.

Όταν άρχισε η παρέλαση, άρχισαν συνθήματα με τα οποία προέτρεπαν τους μαθητές να αποστρέψουν το πρόσωπο τους από τους επισήμους : “Στρέψτε το πρόσωπο αριστερά δείξτε το δρόμο για τη λευτεριά”. Μόνο ορισμένοι μαθητές ενός τμήματος, ενός σχολείου, υπάκουσαν και έστρεψαν το κεφάλι αριστερά, ενώ σε ένα άλλο τμήμα μαθητών ύψωσαν τις γροθιές στις οποίες κρατούσαν μαύρα μαντίλια. Υπενθυμίζεται ότι η ΟΛΜΕ είχε ήδη εκδώσει ανακοίνωση προς τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές που τους προσκαλούσε σε εκδηλώσεις εξέγερσης εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής και έκανε λόγο για μαύρα περιβραχιόνια που θα έπρεπε να φέρουν οι συνοδοί-καθηγητές.

Μαύρες κορδέλλες όμως είχαν περάσει στα μουσικά όργανα τα μέλη της μπάντας του Δήμου. Ωστόσο, όπως δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. της φυλαρμονικής, Βασ. Παρασκευόπουλος, το πρωί ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης που είχε μάθει ότι προετοιμάζονταν τέτοιες εκδηλώσεις και είχε προειδοποιήσει για παραπομπή στο πειθαρχικό όσους το κάνουν, καταφέρθηκε εναντίον του δημάρχου “για εναρμονισμό με την κυβερνητική πολιτική” και για “απειλές με στόχο να κάμψει τις εκδηλώσεις των εργαζομένων “.

Στο τέλος της παρέλασης, πάντως, οι συγκεντρωθέντες επιχείρησαν να σπάσουν τον κλοιό της ισχυρής αστυνομικής δύναμης που βρισκόταν σε ολόκληρη την Πλατεία Συντάγματος, ωστόσο απωθήθηκαν και αυτοί απάντησε εκτοξεύοντας αυγά και καφέδες.

Η Α. Διαμαντοπούλου, δεν σχολίασε τις εκδηλώσεις αυτές, και΄εξήρε τον αγώνα των εκπαιδευτικών κάτω από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που περνούμε. Συγκεκριμένα η υπουργός τόνισε : “Ο ύψιστος συμβολισμός του «Όχι» είναι η θυσία, ατομική και συλλογική, με πόνο, με στόχο το μέλλον της χώρας.

Σήμερα, έχουμε μια ευθύνη όλοι, να σφίξουμε τα δόντια και τις γροθιές, για να ανορθώσουμε τη χώρα και όχι να την γονατίσουμε.

Θέλω από την ψυχή μου να ευχαριστήσω όλους εκείνους τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι σε συνθήκες κρίσης, συνθήκες δύσκολες - προσωπικές και αντικειμενικές- δίνουν μια μάχη για την εκπαίδευση των παιδιών και τη δημιουργία σωστών πολιτών. Θέλω να τους ευχαριστήσω, το Έθνος τους ευγνωμονεί. “

Ο εκπρόσωπος της Ν. Δ. Γ. Τραγάκης επέκρινε τις εκδηλώσεις αυτές, κάνοντας λόγο για μεμονωμένες ενέργειες ανάξιες σχολιασμού, τονίζοντας συγχρόνως ότι από την πλευρά των μαθητών μόνον ορισμένοι από ένα σχολείο διαμαρτυρήθηκαν κρατώντας μαύρα μαντίλια.

Ο εκπρόσωπος της Βουλής Γρ. Νιώτης, μίλησε για την επέτειο και τη σημασία της σήμερα.

Ένταση και στο Ηράκλειο

Μετ’ εμποδίων έγινε σήμερα στο Ηράκλειο η παρέλαση για την Εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου παρουσία μόνο του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου και των στρατιωτικών αρχών αφού παριστάμενοι βουλευτές και ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης μετά από αποδοκιμασίες πολιτών, που τους επιτέθηκαν με αυγά και υβριστικά συνθήματα, αναγκάσθηκαν να αποχωρήσουν.

Τελικά τόσο η μαθητική όσο και η στρατιωτική παρέλαση έγινε κανονικά αλλά χωρίς την παρουσία τους.

Επεισόδια στην παρέλαση στη Ρόδο

Επεισόδια σημειώθηκαν στην παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Ρόδου από ομάδες αγανακτισμένων πολιτών, οι οποίοι διέσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και κινήθηκαν εναντίον της εξέδρας των επισήμων, όπου βρισκόταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Κώστας Σκανδαλίδης, οι βουλευτές κ.Δημ.Κρεμαστινός του ΠΑΣΟΚ, και Μίκα Ιατρίδη της ΝΔ, και οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Η παρέλαση διεκόπη και οι επίσημοι αποχώρησαν με την προστασία της αστυνομίας και μετέβησαν στο κτίριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Κλίμα έντασης στην Πάτρα

Χωρίς την παρουσία επισήμων και εκπροσώπων αρχών και φορέων ξεκίνησε με μία ώρα καθυστέρηση η παρέλαση στην Πάτρα, στην οποία πήραν μέρος μόνο οι μαθητές.

Προηγουμένως επικράτησε ένταση όταν ομάδα πολιτών αποδοκίμασε τον υφυπουργό Εθνικής άμυνας Κώστα Σπηλιόπουλο, ο οποίος εκπροσωπούσε την κυβέρνηση στις σημερινές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο. Ειδικότερα την ώρα που ο Κώστας Σπηλιόπουλος έφθανε στον μητροπολιτικό ναό για να παραστεί στην δοξολογία, πολίτες που ήσαν συγκεντρωμένοι στο απέναντι πεζοδρόμιο, άρχισαν να τον αποδοκιμάζουν. Το ίδιο έπραξαν και κατά την έξοδο του υφυπουργού από τον ναό, ενώ στην συνέχεια τον ακολούθησαν φωνάζοντας συνθήματα μέχρι την πλατεία Εθνικής Αντίστασης, όπου επρόκειτο να ψαλεί τρισάγιο και να κατατεθούν στεφάνια στο μνημείο πεσόντων.

Οι αποδοκιμασίες προς τον Κώστα Σπηλιόπουλο συνεχίστηκαν και κατά την διάρκεια κατάθεσης στεφάνων, ενώ η ομάδα των πολιτών αποδοκίμασε ακόμη και τον δήμαρχο Πατρέων Γιάννη Δημαρά. Αντιθέτως χειροκροτούσαν και επιδοκίμαζαν, όταν κατέθεταν στεφάνια, τους εκπροσώπους των αντιστασιακών οργανώσεων, των αναπήρων και θυμάτων πολέμου, των εφέδρων αξιωματικών, των απόστρατων, καθώς επίσης τον διοικητή του κέντρου εκπαίδευσης τεχνικού του στρατού και τους εκπροσώπους της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Μετά την κατάθεση των στεφάνων ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κατευθύνθηκε πεζός και υπό την προστασία της Αστυνομίας προς την πλατεία Τριών Συμμάχων για να παρακολουθήσει την παρέλαση, αλλά τελικά αποφασίστηκε να αποχωρήσει. Και τούτο διότι είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες πολίτες, καθώς και εργαζόμενοι από το εργοστάσιο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων του Αιγίου οι οποίοι φώναζαν συνθήματα. Στην συνέχεια οι πολίτες που διαμαρτύρονταν ζήτησαν από τους επισήμους και τους εκπροσώπους αρχών και φορέων να αποχωρήσουν, διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα γινόταν η παρέλαση. Τελικά αποχώρησαν και ξεκίνησε η παρέλαση, ενώ στην εξέδρα των επισήμων κάθονταν μόνο πολίτες. Μετά το τέλος της παρέλασης σχηματίστηκε πορεία με επικεφαλής μέλη της μπάντας του δήμου και αφού πέρασε από κεντρικούς δρόμους της πόλης κατέληξε στο δημαρχείο παιανίζοντας τον εθνικό ύμνο υπό τα χειροκροτήματα των πολιτών.

Καλαμάτα: Ένταση στον χώρο της παρέλασης

Με ένταση και διακοπές πραγματοποιήθηκε η παρέλαση στην Καλαμάτα, αφού αρχικά διάσπαρτες ομάδες αγανακτισμένων πολιτών, φώναζαν υβριστικά και υποτιμητικά συνθήματα προς τους επισήμους, ενώ κατά την προσέλευσή τους εκτοξεύθηκαν και δύο αυγά, χωρίς να πετύχουν το στόχο τους.

Οι μαθητές παρέλασαν εν μέσω των συνθημάτων, μάλιστα αρκετοί μαθητές από διάφορα σχολεία φορούσαν μαύρα περιβραχιόνια, ενώ όλοι σχεδόν περνώντας από την εξέδρα των επισήμων έστρεφαν απέναντι το κεφάλι τους.

Με την ολοκλήρωση της μαθητικής παρέλασης και πριν αρχίσει η παρέλαση των προσκόπων, άλλων συλλόγων, οργανώσεων και του στρατού, δύο ομάδες διαδηλωτών περικύκλωσαν την εξέδρα των επισήμων, όπου βρίσκονταν ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας Γιώργος Κατριβάνος εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας κι άρχισαν να τους εκτοξεύουν τομάτες κι αυγά, ενώ ήρθαν ακόμα και στα χέρια.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας παρενέβησαν για να φυγαδεύσουν τους επισήμους, όπου έφυγαν κακήν κακώς από το χώρο της παρέλασης με τους πολίτες να τους έχουν πάρει στο κατόπι.

Η παρέλαση διεκόπη για 10 με 15 λεπτά όπου σημειώθηκε η ένταση και μετά συνεχίστηκε κι ολοκληρώθηκε με παρέλαση προσκόπων, συλλόγων, οργανώσεων κι ενός τμήματος της σχολής Ικάρων που καταχειροκροτήθηκαν, ενώ στην εξέδρα των επισήμων ήταν μόνο ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και πολίτες.

Εν μέσω υβριστικών συνθημάτων η παρέλαση σε Τρίπολη και Ναύπλιο

Παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, αλλά με ένταση, υβριστικά και υποτιμητικά συνθήματα, ολοκληρώθηκε η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην Τρίπολη, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, του γραμματέα της ΝΔ βουλευτή Ανδρέα Λυκουρέντζου, του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη και του δημάρχου Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη.

Καθ' όλη την διάρκεια της παρέλασης απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, βρίσκονταν ομάδες διαδηλωτών από το εργατικό κέντρο, την ΔΕΗ, αλλά και πολλοί αγανακτισμένοι πολίτες, κρατώντας πανό και πλακάτ, όπου φώναζαν υβριστικά και υποτιμητικά συνθήματα κυρίως στον υπουργό, αλλά και στους λοιπούς επισήμους, ενώ η μεγάλη αστυνομική παρουσία ήταν αυτή που απέτρεψε τα χειρότερα, αφού σε όλο το μήκος του δρόμου που διεξαγόταν η παρέλαση, υπήρχε πάρα πολύς κόσμος και τα υβριστικά συνθήματα δεν σταμάτησαν καθόλου.

Να σημειώσουμε ότι οι μαθητές κατά την παρέλαση περνώντας από την εξέδρα των επισήμων έστρεφαν απέναντι το κεφάλι τους, ενώ με την ολοκλήρωση της, αποχώρησαν αμέσως οι βουλευτές και φυγαδεύτηκε κυριολεκτικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Αποδοκιμασίες από αγανακτισμένους πολίτες και ομάδες εργαζομένων σημειώθηκαν στην παρέλαση που διεξήχθη στο Ναύπλιο, παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη με τους αστυνομικούς να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, ενώ με την ολοκλήρωση της παρέλασης ο υφυπουργός φυγαδεύτηκε.

Τέλος, καλύτερη ήταν η ατμόσφαιρα στην Σπάρτη, κατά την διάρκεια της παρέλασης όπου την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Τάσος Αποστολόπουλος. Ελάχιστοι ήταν οι πολίτες που φώναξαν συνθήματα, ενώ εντύπωση προκάλεσε η στάση πολλών μαθητών να μην γυρίσουν το κεφάλι τους στην εξέδρα των επισήμων.

Διακόπηκε λόγω επεισοδίων η παρέλαση στα Τρίκαλα

Διακόπηκε σήμερα στα Τρίκαλα η παρέλαση, όταν ομάδες πολιτών έσπασαν τον ισχυρό αστυνομικό κλοιό και επιτέθηκαν στην εξέδρα των επισήμων.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο Βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Μαγκούφης δέχτηκε επίθεση από νεαρό, ο οποίος συνελήφθη, και οδηγήθηκε σε αστυνομική κλούβα.

Αυτή η εξέλιξη εξαγρίωσε το συγκεντρωμένο πλήθος το οποίο απαίτησε με συνθήματα και δυναμική αντίδραση να απελευθερωθεί ο νεαρός όπως και έγινε.

Οι επίσημοι τελικά αποχώρησαν από το χώρο της παρέλασης, ενώ αυτή μετατράπηκε σε μια μεγάλη συγκέντρωση πολιτών.

Ένταση κατά την παρέλαση για την εθνική επέτειο στον Αγ. Νικόλαο, Λασιθίου

«H εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου αποτελεί κορυφαία στιγμή στην ιστορία του Ελληνισμού, με διαχρονικά μηνύματα που ανατροφοδοτούν τις έννοιες Ελευθερία, Ανεξαρτησία, Δημοκρατία», αναφέρει στο μήνυμα του ο Υφ.ΠτΠ Μανώλης Όθωνας για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

«Σήμερα καλούμαστε να δώσουμε μάχες εθνικές, πατριωτικές εκτός, αλλά και εντός συνόρων. Στον καθημερινό μας αγώνα συναντιόμαστε και συμπορευόμαστε με όσους επιλέγουν να παλέψουμε όλοι μαζί για ένα καλύτερο μέλλον. Αφήνουμε πίσω εκείνους που επιλέγουν να φυγομαχήσουν», επισημαίνει ο υφυπουργός.

Ο κ. Όθωνας παρέστη ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου και όχι στο Ρέθυμνο όπως κάθε χρόνο λόγω της συμμετοχής του στην προετοιμασία της άφιξης του Πρωθυπουργού στο Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που ξεκινάει σήμερα το μεσημέρι στο Καλό Χωριό Αγίου Νικολάου.

Κατά τη διάρκεια της Παρέλασης στον Άγιο Νικόλαο δημιουργήθηκε κλίμα έντασης από παριστάμενους πολίτες προς τους επισήμους και εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου με αποτέλεσμα ο κ. Όθωνας να αποχωρήσει πριν ολοκληρωθεί η παρέλαση. Οι αποδοκιμασίες αφορούσαν μόνο σε φραστικό επίπεδο.

Χανιά: Μικρή ένταση μετά το τέλος της παρέλασης

Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας μετατράπηκε η παρέλαση για το «ΟΧΙ» στα Χανιά, όπου μετά το τέλος της προκλήθηκε μικρή ένταση.

Ομάδα πολιτών, κινήθηκε προς την εξέδρα των επισήμων φωνάζοντας συνθήματα. Οι αστυνομικές δυνάμεις που είχαν δημιουργήσει κλοιό προσπάθησαν να τους εμποδίσουν.

Κατά τα επεισόδια, μια νεαρή κοπέλα τραυματίστηκε ελαφρά και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο.

Την ίδια ώρα, ομάδα από τους διαμαρτυρομένους ανέβηκε στην εξέδρα των επισήμων που είχαν απομακρυνθεί και ύψωσε πάνω ενώ ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Η παρέλαση, έγινε κανονικά όμως και κατά την διάρκεια της ακουγόταν συνθήματα κατά των πολιτικών ενώ και η μεγάλη πλειονότητα των μαθητών που παρήλασαν είτε δεν έστρεψαν το κεφάλι προς την εξέδρα των επισήμων είτε το έστρεψε προς την πλευρά των πολιτών που βρισκόταν ακριβώς απέναντι από την εξέδρα.

Πριν ξεκινήσει η παρέλαση, μέλη της Χρυσής Αυγής από την μια και μέλη του συλλόγου δασκάλων νηπιαγωγών και φοιτητών αντάλλασαν συνθήματα. Ανάμεσα τους είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις ο γενικός γραμματέας αποκεντρωμένης διοίκησης Αθανάσιος Καρούντζος ενώ από τους 4 βουλευτές Χανίων παρόντες ήταν η κ.Λίτσα

Κουρουπάκη του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης από την Δημοκρατική Συμμαχία.

Το πρωί τελέστηκε επίσημη δοξολογία στη Μητρόπολη Χανίων ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πόλης.

Ρέθυμνο: Αποδοκιμασίες πριν την μαθητική παρέλαση

Πορεία του συλλόγου γονέων κηδεμόνων νομού Ρεθύμνου, της ΕΛΜΕ, φορέων και ομάδας αγανακτισμένων πολιτών, πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Ρεθύμνου πριν την έναρξη της επίσημης παρέλασης,.

Αρκετοί πολίτες αποδοκίμασαν φραστικά τους επίσημους ενώ η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Όλγα Κεφαλογιάννη αποχώρησε πριν την έναρξη της μαθητικής παρέλασης. Πολίτες κρέμασαν ένα γιγάντιο πανό από την ταράτσα του κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας όπου ενέγραφαν συνθήματα όπως: «Όχι στη φτώχεια που μας επιβάλλετε… Δε θα πληρώσουμε εμείς την κρίση»,

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γ.γ του Υπουργείο Ναυτιλίας Νίκος Λίτινας ο οποίος μάλιστα ολοκλήρωσε τα μαθητικά του χρόνια σε σχολείο της πόλης.

«Σήμερα είναι η μέρα που μας δίδαξε ότι νικήσαμε έναν υπέρτερο εχθρό… έτσι μπορούμε και σήμερα με ελπίδα, δύναμη και ενωμένοι να βγούμε από τη δύσκολη εποχή», δήλωσε ο κ. Λίτινας.

Αρκετοί μαθητές από τα σχολεία της πόλης του Ρεθύμνου που παρέλασαν τιμώντας την 71η επέτειο του ιστορικού ΟΧΙ, έστρεψαν το κεφάλι τους και αντί των επισήμων κοίταξαν τους ανάπηρους πολέμου που βρισκόντουσαν απέναντι από την εξέδρα των επισήμων.

Ματαιώθηκε η παρέλαση στη Βέροια

Ματαιώθηκε η παρέλαση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στην πόλη της Βέροιας. Αγανακτισμένοι πολίτες, διαφόρων ηλικιών και από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, πραγματοποίησαν πορεία και κατέλαβαν το χώρο μπροστά από την εξέδρα των επισήμων.

Ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας της Περιφέρειας Κ.Μακεδονίας, Κώστας Καραπαναγιωτίδης τους πλησίασε και συνομίλησε μαζί τους, ωστόσο για την αποφυγή επεισοδίων, αποφάσισε τη ματαίωση της παρέλασης.

Ο κ.Καραπαναγιωτίδης εξέφρασε τη λύπη του για το περιστατικό. Κανονικά έγινε η επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου και η κατάθεση στεφάνων.

Αποδοκιμασίες κατά την παρέλαση στις Σέρρες

Την οργή τους απέναντι στην κυβέρνηση εξέφρασαν σήμερα κάτοικοι των Σερρών ρίχνοντας αυγά και νερά στους βουλευτές του νομού και τη γενική γραμματέα επιθεώρησης περιβάλλοντος και ενέργειας, Μαρία Καραβασίλη, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Οι σκληρές αποδοκιμασίες του κόσμου ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί κατά την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων. Αυτό είχε ως συνέπεια μετά τις αλλεπάλληλες διακοπές της παρέλασης, άνδρες της αστυνομικής διεύθυνσης των Σερρών να απομακρύνουν τους πολικούς από την εξέδρα των επισήμων. Παρούσα έμεινε μόνο η βουλευτής της ΝΔ, Μαρία Κόλλια, που δέχθηκε φραστικές επιθέσεις. Η παρέλαση διεξήχθη τελικά μόνο με τους τοπικούς άρχοντες και την κυρία Κόλλια.

Λάρισα: Σε ήρεμους σχετικά τόνους η παρέλαση

Σε ήρεμους σχετικά τόνους εξελίχθηκε η παρέλαση της Εθνικής Επετείου στην Λάρισα, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας Ν. Πολύζου.

Οι περισσότεροι από τους μαθητές όταν έφταναν στο ύψος της εξέδρας των επισήμων αντί να κλίνουν τα κεφάλια τους προς την πλευρά των επισήμων, τα έστρεφαν προς την αντίθετη. Ανάμεσα στους πολίτες που παρακολουθούσαν υπήρχαν ορισμένοι οι οποίοι είχαν αναρτήσει πανό και φώναζαν συνθήματα κατά των πολιτικών.

Επίσης ένας από τους σημαιοφόρους φτάνοντας στους επισήμους έστρεψε την ανοιχτή του παλάμη απέναντι τους, ενέργεια για την οποία χειροκροτήθηκε από ορισμένους εκ των παριστάμενων πολιτών, ενώ την ενέργεια του μιμήθηκαν μερικοί ακόμη μαθητές.

.